Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 ok, amiért megéri kézzel írni

7 ok, amiért megéri kézzel írni

egészségíráskézíráskoncentrációkreativitásnyugalomstresszszorongás
0

Írta:

Mikor írtál utoljára kézzel? Ha magad mögött hagytad már az iskolás éveket, akkor lehet, hogy hirtelen nem is ugrik be… Pedig a klaviatúrán és okostelefonon pötyögés mellett megéri néha tollat ragadni és papírra vetni valamit!

 

#1 Fejleszti a tanulási képességet

Lehet, hogy gyorsabban be tudod pötyögni a fontos infókat a telódba vagy a táblagépedre, de a kutatások bebizonyították, hogy ha valamit kézzel jegyzetelsz le, több dolgot jegyzel meg a leírtakból, mintha valamilyen technikai kütyüt használnál hozzá. Sőt, egy tanulók körében végzett felmérés arra is rámutatott, hogy a kézzel jegyzetelő diákok jobban megértették az órán elhangzottakat, mint a laptopot használók – annak ellenére is, hogy az utóbbi csoport több információt tudott feljegyezni.

#2 Megdolgoztatja az agyad

Bár egyszerűnek tűnik, a kézírás igen összetett feladat – egyszerre mozgásos és mentális feladat is, ami működésbe hozza az agyi ideghálózatokat, fejleszti a memóriát és a térérzékelést, valamint javítja a kéz finommotoros mozgását is. Ez a gépelésről sajnos nem mondható el, sőt bizonyítottan kevesebb agyi terület aktiválódik a klaviatúrán pötyögés közben, mint a kézzel írás esetében.

#3 Növeli a kreativitást

Írás közben szabadjára engedheted a fantáziádat és úgy kanyaríthatod a betűket, ahogy csak neked tetszik, éppen ezért más minden ember kézírása. Sajnos a számítógép esetében – hacsak nem grafikusként dolgozol – legfeljebb az előre elkészített betűtípusok közül választhatsz, ráadásul a billentyűzettel firkálgatni sem lehet apó mintákat a papír sarkára…

#4 Csökkenti a szorongást

Ha szomorúnak vagy éppen nagyon stresszesnek érzed magad, ragadj tollat és írd ki magadból a gondolataidat! Ez az úgynevezett írásterápia, ami nem véletlenül a kézzel írásra épít – a betűk kanyarításának ritmusa segít lenyugtatni a gondolataidat és akár flow-élménybe is átcsaphat az írás. Sokszor a problémamegoldást is nagyban segíti, ha papírra (nem pedig képernyőre) vetjük a tényeket és az érzéseinket.

35362064 - writing a letter with a black pen

#5 Javítja a helyesírást

A számítógép/okostelefon sokszor helyettünk gondolkodik: a szövegszerkesztő automatikusan javítja a helyesírási hibákat és szóismétlés esetén felajánlja a lehetséges szinonimákat, így az agyunk egy idő után hajlamos lesz az ellustulásra. Ha azonban kézzel írsz, kénytelen vagy gondolkodni egy-egy szó helyes írásmódján, utánajárni, keresgélni, és ha kell, javítani magadat. A látványos javítások (áthúzás, satírozás) pedig jobban megmaradnak az emlékezetünkben, így legközelebb nagyobb eséllyel ugrik be, hogyan is kell írni egy-egy szót.

#6 Segít koncentrálni

Gépelés közben nagy valószínűséggel csak egy kattintásra vagy az internet végtelen lehetőségeitől – és valljuk be, a közösségi oldalak legújabb bejegyzéseinek, a vicces cicás videóknak, na és persze a kedvenc sorozatos legújabb részének elég nehéz ellenállni… Így aztán a figyelmed sokfelé osztódik, és a valóban fontos, leírandó dolgok felett könnyen elsiklasz. Ha olyasmit kellene megörökítened, ami fontos és/vagy sürgős, jobban jársz, ha inkább a papírt választod (és ha kell, később begépeled), így teljes figyelmedet az írásnak szentelheted és a memóriádba is jobban bevésheted az infókat.

#7 Megnyugtatja az idegeket

Majd felrobbansz a feszültségtől? Gyorsan írd ki magadból a dühödet, lehetőleg tollal papírra! A grafológusok és kézírásszakértők szerint, ha napi hússzor papírra veted az „Igyekszem megőrizni a nyugalmamat” mondatot, az valóban hatással lesz a hangulatodra – egyfajta írott mantraként is tekinthetsz rá, mivel a kézzel írás elmélyült, meditatív állapotot hozhat létre.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X