Főoldal > EGÉSZSÉG > Éld túl a kánikulát!

Éld túl a kánikulát!

0

Írta: and

Víz, víz és víz Figyelj oda a folyadékfogyasztásra, mindig legyen nálad egy palack szénsavmentes ásványvíz, akárhová is mégy, és rendszeresen kortyolj is belőle! Naponta igyál meg legalább 2,5, de inkább 3 liter vizet, hogy a folyadékháztartásod rendben legyen. Ilyenkor a fokozott izzadás következtében a szervezetedből hamar kiürül a víz, és ez akár ájuláshoz is vezethet! […]

Víz, víz és víz

Figyelj oda a folyadékfogyasztásra, mindig legyen nálad egy palack szénsavmentes ásványvíz, akárhová is mégy, és rendszeresen kortyolj is belőle! Naponta igyál meg legalább 2,5, de inkább 3 liter vizet, hogy a folyadékháztartásod rendben legyen. Ilyenkor a fokozott izzadás következtében a szervezetedből hamar kiürül a víz, és ez akár ájuláshoz is vezethet!

Könnyű ételek

A nehéz, zsíros ételeket próbáld elkerülni, inkább egyél könnyű, vitamin- és lédús táplálékokat, gyümölcsöket, zöldségeket, és sovány húsokat. A meleg amúgy is megterheli az emésztést, ez pedig lelassít, elnehezít. Segíts a szervezetednek azzal, hogy könnyű finomságokat viszel be – ezek azonban legyenek tápanyagban gazdagok!

Világos, laza ruhák

Válassz könnyű, laza szövésű, világos színű ruhákat, amelyek nem tapadnak a testedre, és nem melegítik azt fölöslegesen. A fehér ruhák nem csak trendik, hanem kánikula-barátok is, mert nem szívják magukba a napfényt. Nyugodtan viselj kalapot vagy sapkát is, ha kedved tartja!

kanikula2.jpg ()Napszemüveg

Védd a szemed világát az erős napfénytől, és a káros UV sugaraktól: viselj napszemüveget. Figyelj oda, hogy olyan darabot válassz, amelynek bevizsgálták az UV szűrőjét, és megfelel a szabványnak.

Naptej

Mielőtt kilépsz az utcára, kend be a bőröd magas faktorszámú naptejjel, hogy elkerüld a leégést. Napközben olyan erős a nap, hogy akár 10-15 percnyi kint tartózkodás alatt is le tudsz égni. Krémezd be a karod, a nyakad, ha szoknyát vagy rövidnadrágot viselsz, akkor a lábad is, és az arcod bőréről se feledkezz meg!

Kösd fel a hajad

A copf vagy a konty nem csak divatos, hanem segít a szervezetnek is: a hajzuhatagod nem melegíti a nyakadat és a hátadat, ha felkötve hordod kánikula idején.

Óvatosan a klímával

Ha klimatizált helyiségben dolgozol, vagy otthonodban is használd, ne állítsd túl hidegre a légkondit. Minél nagyobb a kinti és a benti hőmérséklet különbsége, annál jobban megterheli a szervezetedet a váltás: ha kilépsz a hűvös helyiségből a kánikulába, az egy sokk a szervezeted számára.

Kerüld az alkoholfogyasztást

A kánikula miatt kissé legyengült szervezet nehezebben képes feldolgozni az alkoholt, így annak felszívódási sebessége, illetve szervezetre gyakorolt hatása más, mint normális esetben. Alkoholfogyasztás után ne strandolj, és ne napozz, ezzel megelőzheted a baleseteket.

Figyelmesen vezess

A melegben lassulnak a reakciók, megnő a reakcióidő, csökken a figyelem és a koncentráltság. Emiatt fokozottan figyelj oda vezetésnél, ne lépd túl a megengedett sebességet, ha pedig hosszabb útra indulsz, 2-3 óránként mindenképpen tarts pár perc pihenőt, hogy felfrissülhess.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X