Főoldal > EGÉSZSÉG > Fogyassz minél többet az éltető vízből!

Fogyassz minél többet az éltető vízből!

0

Írta: and

Íme, milyen áldásos hatásokkal bír a víz! Segít abban, hogy a tápanyagok a test valamennyi sejtjéhez eljussanak, ugyanakkor hozzájárul azok regenerálódásához is. A szervezetünkben lezajló számos reakció egyik alkotóeleme, szabályozza a test hőmérsékletét is azáltal, hogy elnyeli az anyagcsere során keletkező hőt, így az ebből kialakuló felesleg az izzadás során elpárolog. Emellett a víz szükséges […]

Íme, milyen áldásos hatásokkal bír a víz!

Segít abban, hogy a tápanyagok a test valamennyi sejtjéhez eljussanak, ugyanakkor hozzájárul azok regenerálódásához is. A szervezetünkben lezajló számos reakció egyik alkotóeleme, szabályozza a test hőmérsékletét is azáltal, hogy elnyeli az anyagcsere során keletkező hőt, így az ebből kialakuló felesleg az viz2.jpg ()izzadás során elpárolog. Emellett a víz szükséges a megfelelő emésztéshez és az ízületek egészségéhez is.

A test arra törekszik, hogy kiegyensúlyozza az elvesztett víz mennyiségét, ezt az ételekből és az italokból nyeri. A folyadék bevitel 80 százaléka az innivalókból jön össze, míg a maradék 20 százalék az étkekből ered.

De mégis mennyi az annyi?

Mennyi vízre van szükségünk? Ez függ a kortól, a testzsír százaléktól, az egészségi állapottól, az étrendtől, valamint a levegő hőmérsékletétől illetve az aktivitási szinttől is. Az orvosok általában azt javasolják, hogy a nők napi kilenc pohár folyadékot kortyoljanak el, a férfiaknak pedig 13 pohár az előirányzott mennyiség. De a nagy melegben ennek duplája sem túlzás!

A dehidratáltság veszélyei

A test igyekszik az izzadás során elpárolgó vizet pótolni. Ennek koordinálásában a legfontosabb szerepet betöltő szerv a vese. Bizonyos körülmények, így például elnyúló fizikai tevékenység, magas hőmérséklet, láz és a leégés növeli a vízveszteséget. Ám ha ezt nem pótolod, dehidratált lehetsz.

Ez befolyásolhatja a mentális funkcióidat, a szívverés sebességét, és a szervezet képességét arra vonatkozóan, hogy szabályozza a testhőmérsékletet és a vérnyomást. Ha csak a belső vízháztartás egy százalékát is elveszíted, már az is rányomja bélyegét a fizikai teljesítményedre, és fáradtnak fogod érezni magad!

Leginkább akkor lép fel vízhiány a szervezetedben, ha nem fogyasztasz megfelelő mennyiségű ételt és italt, de más tényezők is közrejátszhatnak. Például ha az edzés során elvesztett folyadékot nem kompenzálod megfelelően –  ez nem csak a melegben, hanem a hideg időjárásban végzett mozgásra is igaz.

A forró, párás idő is dehidratáltságot eredményezhet, ugyanakkor egyes betegségeknél, a nem megfelelő módon kezelt cukorbetegségnél, a hányással és hasmenéssel járó megbetegedéseknél és a láznál is rengeteg vizet veszít a szervezet. Ha rostban gazdag étrendet folytatsz, az emésztés során sok víz is távozik, de nem annyi, hogy dehidratáltságot okozzon.

A dehidratáltság tünetei

A tünetek közé sorolhatjuk a száraz vagy éppen ragadós érzetű szájat, amely a nem optimális nyáltermelődésnek tudható be. Intő jel az is, ha nem keresed fel elégszer a lakás legkisebb helyiségét, vagy ha már nyolc órája nem jártál ott.

Ha a vizelet színe sötétebb a megszokottnál az is dehidratáltságot jelezhet, de például a kemény diéták, orvosságok és különböző vitamin tabletták szedése is okozhat hasonló szimptómát.

A dehidratáltság fennállását helyezi előtérbe az is, ha kiszáradnak, vagy éppen beesettek a szemeink. Akkor is érdemes nagyobb gondot fordítani a vízfogyasztásra, ha a bőrünk rendkívül száraz, vagy ha úgy érezzük, hogy túlságosan gyorsan ver a szívünk.

A túl gyakran jelentkező letargia, az ingerlékenység vagy a fáradtság is óva inthetnek, hogy igyál még többet, és ezt a jelenleg is tomboló hőségben nem lehet elégszer hangsúlyozni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X