Főoldal > EGÉSZSÉG > Tojásból is válassz hazait!

Tojásból is válassz hazait!

0

Írta: and

Tudatos fogyasztóként nyilván nálad sem kizárólag az ár dominál a vásárlási döntés meghozatalakor, hanem olyan tényezők is hangsúlyt kapnak, mint a minőség, a környezet- és az állatvédelem. Mindezek a tojásvásárlás esetén fokozottan jelennek meg, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a tyúkokat milyen körülmények között tartják, milyen táplálékkal etetik, ezek ugyanis rányomják bélyegüket az általuk tojt […]

Tudatos fogyasztóként nyilván nálad sem kizárólag az ár dominál a vásárlási döntés meghozatalakor, hanem olyan tényezők is hangsúlyt kapnak, mint a minőség, a környezet- és az állatvédelem. Mindezek a tojásvásárlás esetén fokozottan jelennek meg, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a tyúkokat milyen körülmények között tartják, milyen táplálékkal etetik, ezek ugyanis rányomják bélyegüket az általuk tojt tojás milyenségére is.

Ha te is tudatos vásárlónak tartod magad – ahol csak lehet, előnyben részesíted a magyar termékeket, lándzsát törsz az állatjóléti elvek mellett – bizonyára az is fontos számodra, hogy az adott produktum (elen esetben a tojás) állatbarát technológia mellett kerüljön majd a kosaradba. No de mit is takar az állatbarát technológia kifejezés? Ilyenkor a termelő a szárnyasokat nem zárja ketrecbe, nem fosztja meg őket a szabadság érzésétől: a tyúkok szabadon lehetnek, önfeledten kapirgálhatnak. Ilyen tartásmódnak bizonyul a bio -, a szabad -, valamint a mélyalmos tartás is. Ezen tartásmódok maximálisan megfelelnek a kotlósok igényeinek, melynek esszenciája az, hogy a csirkék nincsenek mozgásukban akadályozva, a rendelkezésükre álló terepet szabadon használhatják.

shutterstock_51483307.jpg ()Az „Állatbarát Magyar Tojás” védjegyet ezért alkotta meg a Farm Tojás Cégcsoport – mely logót azok a termékek viselhetik magukon, amelyek igazolják a hazai eredetet és valóban állatbarát termelésből származnak. Emellett garantáltan szalmonellamentesek, és mind a termelésre mind pedig a tojáskezelésre magas higiéniai körülmények vonatkoznak. E logóval ellátott portékák megvásárlásával a fogyasztók elősegítik azt is, hogy az állatbarát és hazai termékek még inkább elterjedjenek a köztudatban, és előtérbe kerüljenek az import árukkal szemben.

Ha a reggeleket általában tojással indítod – rántottával, tükörtojással vagy épp főtt tojással-, akkor a boltban keress olyan alapanyagot, amely magán viseli a „2 HU” kifejezést, így biztos lehetsz benne, hogy hazai kerül a tányérodra. Sőt, amiatt sem kell aggódnod, hogy a tyúkok zord körülmények közepette tojták a tojásokat. De vizsgáljuk meg kicsit jobban a tojásokon díszelgő főbb kódokat!

Árulkodó tojáskódok

A legelső szám mindig az állattartási technológiát jelöli: a kettes szám például az alternatív (hagyományos mélyalmos) tartásról árulkodik. A tojáspiac is jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt időszakban, a fogyasztók egyre inkább fókuszálnak arra is, hogy a termék állatbarát technológia útján kerüljön a botok polcaira. A hagyományos mélyalmos tartás mellett a baromfik az istálló egész területén szabadon mozoghatnak, kapirgálnak, a tojások pedig a tojófészekbe kerülnek. A hagyományos mélyalmos tartás továbbfejlesztett verziója az úgynevezett voliere rendszer, amikor is a tyúkok nem csak az istállótérben mozoghatnak szabadon, hanem annak magasságától függően, ösztöneinek megfelelően röpködhetnek.

Az egyes szám a szabad tartásra utal: ekkor az állatok az istállón belül és az azt övező (dús növényzettel borított) legelőn is szabadon mozoghatnak. A nulla pedig a bio tartást takarja, ahol szintén jellemzőek a fentebb említett szabad körülmények, de csak ökológiai gazdálkodásból eredő alapanyagot tartalmazó takarmánnyal táplálják őket. Ezenfelül semmilyen mesterséges készítményt sem használnak élelmezésük során. Az állattartási technológia kódjának megfejtését követően, a betűk és számok kombinációjából azt is megtudhatod, hogy a tojás mely országból származik.

Reméljük, hogy ezután te is könnyebben eligazodsz majd a tojások világában, így gondoskodhatsz arról, hogy mindig friss és hazai kerüljön az asztalra!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X