Főoldal > EGÉSZSÉG > Minden 22-dik percben összeroppan egy csigolya!

Minden 22-dik percben összeroppan egy csigolya!

0

Írta: and

Az oszteoporózis a betegség kezdeti szakaszában valóban néma, hiszen nem kísérik kínzó tünetek, a törés bekövetkeztéig a páciensek nincsenek is tisztában azzal, hogy csontritkulásban szenvednek. A kór távolabbi kihatása viszont nagyon is jól látható és érzékelhető. A fő probléma az, hogy a csigolya összeroppanások felett az orvosok gyakorta elsiklanak, pedig csak Európában 29% a nem […]

Az oszteoporózis a betegség kezdeti szakaszában valóban néma, hiszen nem kísérik kínzó tünetek, a törés bekövetkeztéig a páciensek nincsenek is tisztában azzal, hogy csontritkulásban szenvednek. A kór távolabbi kihatása viszont nagyon is jól látható és érzékelhető. A fő probléma az, hogy a csigolya összeroppanások felett az orvosok gyakorta elsiklanak, pedig csak Európában 29% a nem diagnosztizált csigolyatörések aránya, melyet tévesen izomhúzódás következtében kialakuló hátfájásként kezelnek. A csigolyatörést hátfájás kíséri, a páciens akár több centivel is alacsonyabb lesz, hatására mozgásképtelenség és gerinc-deformitás jelentkezik. A csigolyatörésnek tehát három lényeges, intő jele van – ezeket semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagyni: csökken a testmagasság, túlságosan gyakori a hátfájások megjelenése, valamint a hát is meggörbül. Hazánkban egyes becslések szerint mintegy 900 ezren küzdenek oszteoporózissal. A betegségnek éves tekintetben 100 ezer csonttörés tulajdonítható, éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, és minden tőlünk telhetőt megtegyünk a megelőzés érdekében.

Miként előzheted meg a bajt?

Ha még nem töltötted be a negyvenötödik életévedet, és az gondolod, hogy korai ezzel a főként idősebbeket érintő betegséggel foglalkozni, változtass egy kicsit a hozzáállásodon! Minél korábban kapsz észbe, annál nagyobb védettséget élvezhetsz a csontritkulással szemben. Ne habozz hát mérsékelni az oszteoporózis kockázatát!

Az orvosok a következő proaktív intézkedéseket javasolják a betegség megelőzésére vagy lassítására:

shutterstock_2793192.jpg ()Erősítsd a csontokat kalciummal!

Köztudott, hogy a kalcium a csontok őre, de hogy melyek a legjobb forrásai?  Elsődlegesen az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, ezek közül is a zsírmentes joghurt (egy pohárban 452 mg), a lefölözött tej (egy bögrében 302 mg) és a sovány mozzarella (30 grammban 181 mg). De természetesen az a legegyszerűbb megoldás, ha szedsz valamilyen kalciumot tartalmazó étrendkiegészítőt, ezáltal biztosíthatod, hogy minden nap megkapd a szükséges mennyiséget ebből a tápanyagból.

Maradj aktív!

Amerikai orvosok szerint a mozgásnak az életed egyik meghatározó részévé kell válnia, egyszerűen muszáj beiktatnod a mindennapjaidba. Lényeges dolog, hogy az egész napos ülés után valami aktív tevékenység keretén belül megmozgasd magad. Ez lehet bármi, mely során meg kell moccannod, végtére egy pici mozgás is több a semminél. Ha másra nincs időd, akkor sétálj – ezt akár a hazafele úton is megteheted, ha néhány megállóval korábban szállsz le.

Szokj le a dohányzásról!

Ha eddig még nem sikerült búcsút inteni ennek a rendkívül káros szokásnak, akkor íme, egy újabb nyomós indok, miért dobd el a cigarettát. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a cigarettázás csökkentheti az ösztrogén szintet, valamint negatív hatást fejt ki a csontsűrűségre. Egy amerikai tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik naponta egy csomaggal is hódolnak ennek a szenvedélynek, akár 5-10 százalékos csökkenés figyelhető meg a csontsűrűségben a menopauza időszaka alatt.

Mellőzd a kávét és az alkoholt!

Mindkettő vizelethajtó hatású, így tulajdonképpen kiszívják a kalciumot a csontokból. A szakértők szerint azonban azt is észben kell tartani, hogy az alkohol méreganyagként hathat a csontokat alkotó sejtekre, és még a kalcium bélben történő felszívódását is megzavarhatja. Ezenfelül, ezek fogyasztása a kor előrehaladtával az egyensúlyérzékedre is negatív hatással lehet, így az elesés esélye is növekszik, amelyet akár csonttörés is követhet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X