Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudd meg a hosszú élet titkát!

Tudd meg a hosszú élet titkát!

0

Írta:

Csökkentsd a kalóriabevitelt Az alacsony kalóriájú, magas tápanyagtartalmú étrendről bebizonyosodott, hogy az időskorban előforduló főbb genetikai változások 84 százalékát megakadályozza. Magas tápanyagtartalma elsősorban a gyümölcsöknek, zöldségeknek, teljes kiőrlésű gabonaféléknek van, melyek alig, vagy egyáltalán nem tartalmaznak mást. De mennyi is valójában az alacsony kalória? Az Arizonai Orvosi Egyetem kutatásai szerint napi maximum 900-1100 kalória akár […]

Csökkentsd a kalóriabevitelt

Az alacsony kalóriájú, magas tápanyagtartalmú étrendről bebizonyosodott, hogy az időskorban előforduló főbb genetikai változások 84 százalékát megakadályozza. Magas tápanyagtartalma elsősorban a gyümölcsöknek, zöldségeknek, teljes kiőrlésű gabonaféléknek van, melyek alig, vagy egyáltalán nem tartalmaznak mást. De mennyi is valójában az alacsony kalória? Az Arizonai Orvosi Egyetem kutatásai szerint napi maximum 900-1100 kalória akár 15 évvel is megnövelheti élettartamunkat, de más vizsgálatok kimutatták, hogy már egy 25 százalékos kalóriabevitel-csökkentés is nagy segítséget jelent. Ez kb. 1500 kalória bevitelét jelenti egy átlagos nő, és 2000 kalóriáét egy átlagos férfi számára.

Fogyassz kevesebb zsíros ételt

A napi kalóriabevitel mennyiségének maximum 30 százalékát alkossa zsír, és ennek is kevesebb mint 10 százaléka legyen a telített zsírsav. Ez a hosszú élet alapvető titka szinte az összes, a szív egészségét kutató szervezet szerint világszerte. Kimutatták azt is, hogy az alacsony zsírtartalmú táplálkozás csökkenti a vastagbél- és a végbélrák, illetve az emlőrák, a méhnyakrák és a prosztatarák kialakulásának kockázatát is. A rák és a szívinfarktus elleni küzdelem hatékonysága (az ilyen betegségekből eredő halálozás csökkentése) nagymértékben befolyásolja élethosszunkat, az Amerikai Öregedést Megelőző Akadémia szerint átlagosan 13 évvel hosszabbítja meg életünket.

Hogy megtudjuk, mennyi zsírt vihetünk be naponta szervezetünkbe következmények nélkül, tudnunk kell, mennyi kalóriát fogyasztunk, és ennek vegyük a 30 százalékát. A kapott számot osszuk el kilenccel (1 g zsírban ennyi kalória van). Ez mutatja meg, hány gramm zsírt fogyaszthatunk naponta anélkül, hogy az egészségünket veszélyeztetnénk. A telített zsírok (így az állati eredetű zsírok) ennek a mennyiségnek kevesebb mint egyharmadát kellene, hogy tartalmazzák.

Egyél kevesebb cukrot

Legyen a célunk kevesebb mint 40 g cukor fogyasztása naponta. Nemcsak azért, mert a cukorfogyasztás az egyik fő oka a szabad gyökök kialakulásának, hanem mert a felnőttkori cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növeli, amely akár 20 évet is elvehet az életünkből.

hosszuelet2.jpg ()Fogyassz több mint öt egység zöldséget és gyümölcsöt naponta

Ez a legjobb védekezésünk a szabadgyökök ellen, és úgy tartják, napi legalább öt egység zöldség vagy gyümölcs fogyasztása akár 15 évvel is meghosszabbíthatja élettartamunkat! A 10 leghatékonyabb antioxidáns hatású gyümölcs az aszalt szilva, mazsola, áfonya, szeder, eper, málna, szilva, narancsfélék, piros szőlő és cseresznye. A 10 leghatékonyabb zöldség a kelkáposzta, paraj, kelbimbó, lucernacsíra, brokkoli, cékla, paprika, hagyma, kukorica, padlizsán.

Légy vegetáriánus

A kaliforniai Linda Egyetem felmérése szerint a vegetáriánusok majdnem hét évvel élnek tovább, mint húsevő társaik. A pontos okot egyelőre nem tudni. Lehetséges, hogy a vegetáriánus étrend rostokban gazdagabb, de lehet, hogy a zöldségek és gyümölcsök nagyobb arányú bevitele, vagy éppenséggel a kevesebb állati eredetű zsírbevitel a döntő. Ha le tudunk szokni a húsfogyasztásról, vagy legalábbis radikálisan csökkentjük, biztos, hogy sokat teszünk egészségünk érdekében.

Igyál teát

Ez is egy módja az antioxidánsok szervezetünkbe juttatásának. A Harvard Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a teafogyasztás javítja a szívműködést. Napi két csésze tea legalább három évvel meghosszabbítja életünket. A zöld tea, az oolong és a fekete tea mind hasznosnak bizonyultak ebből a szempontból a kutatások szerint.

Egyél fokhagymát

Ha harmincas éveinktől kezdődően naponta fogyasztunk fokhagymatartamú készítményeket, szívünk legalább 13 évet fiatalodik – állítja a mainzi Szívgyógyszer-kutató Intézet tanulmánya. A szív öregedésével az artériák egyre rugalmatlanabbá válnak, amitől véráramlásunk lassabbá és akadályozottabbá válik, így nő a szívroham kockázata. A fokhagyma, úgy tűnik, megakadályozza ezt a folyamatot, elsősorban magas antioxidáns-értéke miatt. Együnk tehát naponta legalább egyszer friss fokhagymát, de persze helyettesíthetjük tabletta vagy kapszula formájában szedhető fokhagymakivonattal is.

Erősítsd méregtelenítő enzimeidet

A fő méregtelenítő ételek közül négy-öt rendszeres fogyasztása maximalizálja szervezetünk méregtelenítő képességét. A Michigani Egyetem kutatása szerint a legmagasabb életkort megért emberek szervezetében mutatható ki a glutation méregtelenítő enzim legmagasabb szintje.

Reggelizz rendszeresen

A reggeli müzlik és gabonapelyhek sok folsavat tartalmaznak, ami az angliai Leedsi Egyetem felmérése szerint csökkenti a szervezet homocisztein nevű aminosav szintjét. Az orvosok véleménye szerint ez az artériaeltömítő anyag károsabb ránk nézve, mint a koleszterin.

Egyél csokoládét

Bizony, így van! A Harvard Népességügyi Intézet tanulmánya szerint a csokoládéfogyasztók hosszabb ideig élnek, mint azok, akik teljesen lemondtak a fogyasztásáról, mert a csoki különösen sok antioxidánst tartalmaz. Sokan esznek csokoládét a stressz levezetéséért, és így azoktól a feszültségektől is megszabadulnak, amelyek egyébként csökkentenék élettartamunkat. Együnk két kis kockát naponta, válasszunk olyat, amelynek magas a kakaótartalma (több mint 70 százalék) és alacsonyabb a cukortartalma.

Forrás: Helen Foster Méregtelenítés c. könyve


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X