Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 dolog, amit még nem tudtál a kávéról

7 dolog, amit még nem tudtál a kávéról

egészséghatáskávévédelem
0

Írta: and

Azt biztosan fel lehet hozni ellene, hogy elszínezi a fogakat, ám ma már egyre több kutatás áll ki amellett, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás igenis jót tesz nekünk. Napi néhány csésze kávé nem csak felélénkít, hanem egészségedet is megóvhatja. 1. Antioxidáns hatású A kávéban számos jó hatású anyag található. Ilyen a kávésav és a klorogénsav, melyek […]

Azt biztosan fel lehet hozni ellene, hogy elszínezi a fogakat, ám ma már egyre több kutatás áll ki amellett, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás igenis jót tesz nekünk. Napi néhány csésze kávé nem csak felélénkít, hanem egészségedet is megóvhatja.

1. Antioxidáns hatású

A kávéban számos jó hatású anyag található. Ilyen a kávésav és a klorogénsav, melyek erős antioxidánsok. Mindkettőt leginkább a kávéból tudjuk magunkévá tenni, és különleges szerepük van az étrendünkben. Hozzájárulnak a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkentéséhez. Egyes kutatások szerint a rendszeres kávéfogyasztás összefüggésbe hozható az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésével is.

2. Tisztít

A koffein értágító hatású, így a megfelelő mennyiségű kávé tisztítja a légutakat és a légcsövet. Vizsgálatok szerint asztmás betegek esetében bizonyos mennyiség csökkentheti az asztmás rohamok gyakoriságát.

3. Növeli a gyógyszerek hatékonyságát

kaves2.jpg ()Szintén értágító hatása miatt alkalmazzák a koffeint gyakran fejfájás elleni gyógyszerek hatóanyagaként. Mivel fokozza a hatást, kevesebb hatóanyagra van szükség. Önmagában és gyógyszerekkel együtt is képes az erős fejfájást hosszabb időre is enyhébbé tenni.

4. Megakadályozza a kőképződést

A rendszeres kávéfogyasztás körülbelül huszonöt százalékkal csökkenti az epekő kialakulását, hatására a kőalkotó anyagok nehezebben tudnak kikristályosodni. Bár csak kisebb százalékban, de a vesekő kialakulását is csökkentheti.

5. Nem fokozza a szívbetegségek kialakulásának kockázatát

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a koffeinfogyasztás egyáltalán nincs rossz hatással a szervezetre, amennyiben valaki nem koffeinérzékeny. A kávé és a koffeinfogyasztás nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának lehetőségét, nem okoz szívritmuszavart, és nem emeli a koleszterinszintet sem.

6. Nem okoz csontritkulást

Bár a túlzott koffeinfogyasztás kis mértékben fokozza a vizelettel kiürülő kalcium mennyiségét, ez megfelelő táplálkozás és kalciumbevitel mellett egyáltalán nem jelenthet problémát. Abban az esetben lehet csak következménye, ha valaki kalciumhiányban szenved, vagy az étrendje nem tartalmaz megfelelő mennyiségű ásványi anyagot. Ilyenkor a fokozott mennyiségű koffein valóban elősegítheti a csontritkulást.

7. Nincs szerepe a magas vérnyomás kialakulásában

Laboratóriumi kíséretekkel vizsgálták a kávé és a vérnyomás kapcsolatát, azonban nem tudták bizonyítni, hogy a szokásos mértékű kávéfogyasztás növelné a vérnyomást. Enyhébb vérnyomásemelkedés ugyan egyes esetekben megfigyelhető, azonban ez csak rövid ideig tart, és általában a koffeinre érzékeny embereknél fordul csak elő, vagy abban az esetben, ha valaki még előtte nem fogyasztott ilyen italokat.

Wellness Cafe tipp:
Szokásos mértékű kávéfogyasztás akár jótékonyan is hathat a szervezetedre. A szokásos alatt napi két-három csészét értünk, ennyit nyugodtan bedönthetsz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X