Főoldal > EGÉSZSÉG > Dizájner drogok – te lájkolnád?

Dizájner drogok – te lájkolnád?

dizájnerdroglegálispartidrogveszélyes
0

Írta:

Nem tudom, hogy az év végi hajtás az oka, vagy csak a stressztűrő képességem hagyott hirtelen alább, de annyi biztos, hogy mostanában egyszerűen nem tudok lazítani. Olyan lettem mint a telefonom, ami éjjel-nappal be van kapcsolva. A telómnak az alkatrészei kattognak. Nekem az agyam. Állandóan. A risztó jel az volt, amikor ezt már a csajok […]

Nem tudom, hogy az év végi hajtás az oka, vagy csak a stressztűrő képességem hagyott hirtelen alább, de annyi biztos, hogy mostanában egyszerűen nem tudok lazítani. Olyan lettem mint a telefonom, ami éjjel-nappal be van kapcsolva. A telómnak az alkatrészei kattognak. Nekem az agyam. Állandóan. A risztó jel az volt, amikor ezt már a csajok is szóvá tették:

– Mi ez a nagy befordulás? – kérdezte Regi barátnőm.

– Ki kellene rúgnod a hámból! De úgy ereszdelahajamat módra! – vágta rá Olga. 

– És én tudom is kit vigyünk magunkkkal! – vigyorodott el Regi  – A Katit!!!

Na itt mindkettőnk szeme elkerekedett. Mert ilyen nevű barátnőnk nincs. És még mindig a dögös pasik hoznak igazán lázba minket…

– Ne vágjatok már ilyen képet! Nem csaj a Kati, hanem a legújabb parti cucc, ami tutira felpörgeti a bulit! Még én sem próbáltam ki, mert közös szilveszteri meglepinek szántam!

– Mond, te normális vagy? Tudod egyáltalán milyen veszélyesek ezek a szerek? Akár bele is halhatsz, ha beszedsz egyet! – förmedtünk rá Olgával, egymás szavába vágva.

– Ha olyan veszélyes, akkor miért rendelhetem meg akár a neten is? Ráadásul teljesen legálisan? – vágot vissza Regi.

Szó szót követett, és végül ugyan sikerült meggyőznünk arról, hogy a Kati tesztelését napoljuk el kb. örökre, de azért továbbra is ott motoszkált bennem a kérdés: Hogyan lehet egy drog legális? És vajon hányan élnek abban a tévhitben, hogy ezek a szerek veszélytelenek? A Maximánál pedig úgy döntöttünk utánajárunk, így ha a közelgő buliszezon idején titeket is utolár a partidrog láz, akkor tudjátok , hogy miért kell rá nemet mondanotok.

shutterstock_48057031.jpg ()A dizájner drogok kísérleti nyulai

A csekkolást a neten kezdem. Rákeresek a „KATI növénytápszer “ kulcsszavakra. A másodperc törtrésze alatt jönnek a találatok. Ráklikkelek az egyikere: „1g 3500 Ft”. Ha többet veszek, még olcsóbb. E-mailen, postai utánvétellel megrendelhető. Még magamhoz se térek, jön a következő sokk: egy kizárólag Kati értékesítésére szakosodott honlapra tévedek, aminek nemcsak fészbukos oldala van, de rajongói is!

Hol van már az extasy és a kokain…! Igen, míg pár éve a meghatározó drogtrendet ezek jelentették, addig mára az úgynevezett dizájner drogok váltak az éjszakai élet főszereplőivé. Az elnevezés azonban nem a divat világára utal, hanem ezeknek az anyagoknak a legfőbb jellemzőjére. A dizájner drogok ugyanis egyedi vegyületek, amelyeket kifejezetten azért állítanak elő, hogy általuk – még – mint legális anyagok kerüljenek forgalomba. A MÉG azért hangsúlyos, mert a készítők éppen arra játszanak, hogy olyan anyagokat állítsanak elő, melyek hatásukban a már betiltott drogokat idézik, viszont a molekulamódosításoknak köszönhetően új vegyület jön létre – ami így már legálisan értékesíthető.

Ráadásul a fogyasztó is könnyű helyzetben van, hiszen az internet segítségével úgy rendelheti meg ezeket a szereket, akár a szombat esti duplasajtos pizzát. Az anyagok kétes származása és az emberi szervezetre gyakorolt ismeretlen hatása azonban óriási veszélyt jelent. Mivel ezek valóban növényvédőszerek, oldószerek vagy más vegyi anyagok – szinte soha nem tesztelik sem állaton, sem emberen. Vagyis azok, akik kipróbálják, magukra vállalják a kísérleti nyúl szerepét, kockáztatva, hogy éppen a valaha előállított leggyengébb vagy éppen a legveszedelmesebb szert próbálják ki. A drogfogyasztók között is találni olyat, aki bevallja, hogy tart a szerek ismeretlen eredetétől, és attól, hogy esetleg olyan anyagokat ( pl. nehézfémet) is tartalmaznak, amelyek a szervezetből soha nem ürülnek ki.

Egy lépéssel az élet előtt

Ebben az ördögi körben a drog készítői és forgalmazói mindig egy lépéssel a törvény előtt járnak. Ráadásul a jogi szabályozás labirintusában meglehetősen hosszú időbe telhet, amíg egy-egy anyag tiltólistára kerül. Vegyük csak a mefedron, ismertebb nevén KATI példáját, amely ugyan először a 2000-es évek közepén bukkant fel, de széles körben csak tavaly illetve idén terjedt el az egész világon. Azóta számos országban – többek között Ausztráliában, Németországban, Izraelben, Angliában, és Romániában – már betiltották. Nálunk várhatóan 2011. január 1-jével kerül fel a kábítószerlistára. Azt pedig már mondanunk sem kell, hogy ugyan a KATI még rajta sincs a feketelistán, de utódja, a metylon már elindult hódító útjára.

Maxima-tanács:

Ne tévesszen meg, ha egy drogról azt hallod, hogy legális, és fogyasztásával nem követsz el törvénysértést. Lehet, hogy maga a szer legális, viszont az ismeretlen anyaggal nemcsak a testi épségedet, de akár az életedet is kockáztathatod. Ráadásul bizonyos hatóanyagokból egy csepp még csak fokozott jókedvet és kellemes közérzetet okoz, három csepp már öntudatlansággal és eszméletvesztéssel jár, öt pedig akár halálos is lehet – attól függően, hogyan reagál rá a szervezeted.

A cikk folytatását elolvashatod a Maxima magazin előző számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X