Főoldal > EGÉSZSÉG > Csillapítsd a lázat alternatív módszerekkel!

Csillapítsd a lázat alternatív módszerekkel!

gyógymódgyógyuláslázlázcsillapításlázmérés
0

Írta: and

Mi a láz? A láz (latinul febris) olyan fizikai tünet, mely a testhőmérséklet normálistól (36,6-37,2 Celsius fok) való eltérése. Az emberi szervezetben zajló biokémiai folyamatok állandó hőt termelnek, melyet az agyban lévő hipotalamusz szabályoz. Hőemelkedés vagy lázas állapot esetén ez változtatja meg a hő termelésének-leadásának arányát. A különféle kórokozók, baktériumok és vírusok ellen ilyenkor beindul […]

Mi a láz?

A láz (latinul febris) olyan fizikai tünet, mely a testhőmérséklet normálistól (36,6-37,2 Celsius fok) való eltérése. Az emberi szervezetben zajló biokémiai folyamatok állandó hőt termelnek, melyet az agyban lévő hipotalamusz szabályoz. Hőemelkedés vagy lázas állapot esetén ez változtatja meg a hő termelésének-leadásának arányát. A különféle kórokozók, baktériumok és vírusok ellen ilyenkor beindul a szervezet fehérvérsejtjeiből felszabaduló pirogén termelődése, ami a hipotalamusz fokozottabb érzékenységéhez vezet.

Tested hőjét akár végbélben, szájban vagy hónaljban is megmérheted. A 38 Celsius fok feletti külső hőmérséklet láznak, a 37-38 Celsius fok közötti pedig hőemelkedésnek tekinthető. A láz emelkedésénél a bőrben futó apró erek összehúzódnak, libabőrös leszel, ráz a hideg, remegnek izmaid, majd a láz tetőpontján bőröd kipirosodik, felgyorsul a vérkeringésed és szaporábban ver a pulzusod.

A lázat sok minden előidézheti: nátha, influenza, a torok egyes fertőzései, gyomor-és bélrendszeri problémák, speciális trópusi megbetegedések, vagy akár a napszúrás is.

Nem betegség

A láz lényege, hogy a kórokozók ellen harcba lendül a szervezet. A testhőmérséklet emelkedése bizonyos esetekben még hasznos is lehet, mert olyan hőre viszi fel a szervezetet, ami már az egyes kórokozók számára elviselhetetlen. A láz-és fájdalomcsillapító gyógyszerek olykor tovább gyengíthetik az immunrendszert, így csak akkor használd ezeket, ha tested hőmérséklete 39 Celsius fok fölé emelkedik, vagy már több napja lázas vagy. Ezzel ellentétben a tartósan elhúzódó, magas lázhoz gyógyszerek is szükségesek, mert lázgörcseid lehetnek.

Wellness Cafe tipp: Ha lázad 40 Celsius fokos, vagy annál is magasabb, életveszélybe kerülhetsz, így azonnal orvoshoz kell fordulnod!

lazcikk.jpg ()Próbáld ki a régi gyógymódokat!

A test nagyobb felületű hűtésére kiválóan alkalmas a priznic, mely 38,5-39 Celsius fok közötti láz esetén, a mellkason, törzsön történő, állott vizes borogatást jelent, míg 39 Celsius fok felett teljes testen történő borogatást.

A hűtőfürdő- vagy zuhany lényege, hogy a testhőmérséklettel megegyező hőfokú kádba ülj, ha lázas vagy. Fontos, hogy a víz a mellkasodig érjen, mely fokozatos hűtés mellett, legfeljebb 28-31 Celsius fokos lehet. Ezt a módszert addig használhatod, míg lázad 38 Celsius fok alá nem csökken, a gyógyulási időt pedig gyorsíthatod, ha a fürdőkádba cickafark teából készült főzetet öntesz.

Wellness Cafe tipp: Két vékonyabb törölközőt márts bele langyos vízbe, csavard ki alaposan, majd mindkét vádlidat tekerd be velük. Célszerű száraz törölközővel is beborítani a testedet, ám ne bújj paplan alá és ne fűtsd nagyon a szobát, mert így gátolod a hőleadást. A borogatást kb. negyed óráig hagyd a lábaidon, napi 2-3 alkalommal ismételve.

Pihenj és igyál sokat!

A hatékonyabb gyógyulás érdekében láz esetén maradj otthon, és feküdj minél többet. Tévhit, hogy a forró tea jót tesz, kortyolj helyette ásványvizet, gyümölcslevet, mert a hideg folyadék csökkenti a testhőmérsékletet. Téli időszakban különösen fontos, hogy elegendő C-és D-vitamint juttass a szervezetedbe. A káposztafélék, a citrusfélék, a feketeribizli, az alma, illetve a savanyú káposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz – fogyassz belőlük minél többet! Egyél sok májat, tojássárgáját és halat, hogy a hiányzó napfényt valamint a szervezet D-vitamin szükségletét pótolhasd.

Wellness Cafe tipp: Kiváló lázcsillapító a bodza vagy a hársfa langyos forrázata. A mentatea segít a megfázáson, és láz esetén hidegen lemosásra alkalmazható. A fehér fűzfa kérgét már évszázadok óta használják fájdalom- és lázcsillapításra, mert az aszpirinhez hasonló szalicil egyik természetes forrása.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X