Főoldal > EGÉSZSÉG > Fatorexia – itt az új testképzavar

Fatorexia – itt az új testképzavar

elhízásfatorexiagyógyítástestképzavar
0

Írta: and

Mi az a fatorexia? A fatorexia elnevezést egy Sara Bird nevű nőnek köszönhetjük, aki Fatorexia: Mit látsz, amikor a tükörbe nézel? címmel könyvet is írt a témáról. A negyvenes éveiben járó üzletasszony, Sara ugyanis éveken keresztül soványnak, csinosnak és egészségesnek gondolta magát, akármikor nézett is a tükörbe, egészen addig, míg az orvosa mérlegre nem állította, […]

Mi az a fatorexia?

A fatorexia elnevezést egy Sara Bird nevű nőnek köszönhetjük, aki Fatorexia: Mit látsz, amikor a tükörbe nézel? címmel könyvet is írt a témáról. A negyvenes éveiben járó üzletasszony, Sara ugyanis éveken keresztül soványnak, csinosnak és egészségesnek gondolta magát, akármikor nézett is a tükörbe, egészen addig, míg az orvosa mérlegre nem állította, és nem közölte vele, hogy ő bizony teljesen elhízott. A 100 kiló fölé hízott nő ugyanis meg volt róla győződve, hogy legfeljebb 80 kilót nyom. Bird kisebb sokk után arra a következtetésre jutott, hogy az anorexia gonosz ikertestvére „szállta meg”, mert az anorexiás betegekhez hasonlóan ő sem azt látta, amit a tükör valójában mutatott, csak ő a testén lévő zsírpárnákat nem vette észre, pedig ott voltak rajta.

Hogyan jelentkezik?

fatorexia2.jpg ()A betegség következtében a fatorexiások csúnyán el tudnak hízni, mert nem veszik észre egyre gyarapodó kilóikat, nem vesznek tudomást a ruhájuk egyre növekvő méretéről, és jóízűen, mindenféle egészségtelen és zsíros ételt magukba tömnek. Emellett meg vannak győződve arról, hogy egészségesek, jól néznek ki, normális a testsúlyuk.

Ugyanolyan veszélyes, mint a többi táplálkozási zavar

A fatorexia hasonlóan veszélyes az anorexiához, előfordulásakor az elhízásból adódó komplikációk veszélyeztethetik a beteg életét. Abban azonban különbözik az egyéb testképzavaroktól, hogy nincsenek egyértelmű jelei, és olyan rövid időn belül rombóló hatásai, mint a kóros soványságnak vagy a bulimiának.

A fatorexiás ember a saját problémáját nem veszi észre hónapokig, és környezete sem mindig furcsállja, hogy az egyre hízó páciens miért nem tartja magát kövérnek, pedig az. A fatorexiának nagy veszélye, hogy az önmagát normális súlyúnak tartó ember kezéből teljesen kicsúszhat a gyeplő, elvesztheti az irányítást testsúlya felett, komoly hízásnak indulhat, mellyel akár életét is kockára teheti. Különösen, ha mások – akár tapintatból – nem jelzik neki ezt a problémát.

Gyógyítható

Sara Bird a könyvében ad tanácsokat ahhoz, hogyan lehet kilábalni ebből a betegségből, kis lépésekkel ugyani le lehet győzni a fatorexiát. Rájött, hogy az esetek többségében a jojó diéta a hibás: a fogyás után az ember újra visszahízik, talán többet is, mint amennyit lefogyott, majd ismét fogy, újra hízik, és ördögi körbe kerül. Úgy véli, kontrollálni kell az étkezéseket, valamint ügyelni a rendszeres mozgásra. Fontosnak tartja az egészséges táplálkozást, épp ezért ajánlja a sovány húsok, zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, valamint a szendvicsek, chips-ek, csokik mérsékelt fogyasztását. Mivel az ételek élvezetének magunktól való megvonását nem javasolja, helyette inkább azt tanácsolja, hogy figyeljünk oda arra, hogy egészségtelenebb, zsírosabb ételeket csak hetente egyszer fogyasszunk – így nem kerülünk ezeknek az ételeknek a csapdájába, de nem is kell örökre elfelejtenünk őket.

A fatorexiáról Sara Bird honlapján bővebben olvashatsz: www.fatorexiabook.co.uk


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X