Főoldal > EGÉSZSÉG > Felejtsd el a frontokat!

Felejtsd el a frontokat!

frontfrontérzékenységidőjárástünet
0

Írta: and

Hazánk területén hetente átlagosan két front, egy hideg és egy meleg halad át, de ugyanígy jellemző a kettős fronthatás, amikor a kettő egyidejűleg van jelen. Időjárási front alatt a hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződményt értjük, melyet olyan meteorológiai paraméterek egyidejű változása jellemez, mint a hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, és szélerősség. Mi történik velünk, […]

Hazánk területén hetente átlagosan két front, egy hideg és egy meleg halad át, de ugyanígy jellemző a kettős fronthatás, amikor a kettő egyidejűleg van jelen. Időjárási front alatt a hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződményt értjük, melyet olyan meteorológiai paraméterek egyidejű változása jellemez, mint a hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, és szélerősség.

Mi történik velünk, ha front van?

A frontérzékenység tünetei akkor jelentkeznek, amikor az időjárás hírtelen változik, a légnyomás, a páratartalom és a hőmérséklet is erősebben elmozdul valamerre. Ilyenkor a szervezet szabályozómechanizmusa próbál alkalmazkodni az új klímához, ez okozza a tünetek kialakulását. Testünk a hormonrendszerünket, a vérnyomásunkat és az immunrendszerünket folyamatosan igyekszik összhangba hozni az időjárással. Legvalószínűbb, hogy a tünetek hátterében leginkább valamilyen hormonális ok áll, hiszen a frontérzékenység a nők esetében jóval gyakoribb, mint a férfiaknál.

Persze egyáltalán nem jellemző, hogy mindenkin megjelennek a frontérzékenység tünetei, sőt általában inkább a krónikus betegségekkel élőket sújtja, mint a szív- és érrendszeri, reumatológiai, idegrendszeri, immunrendszeri, hormonális betegeket, vagy a kimerült, gyenge embereket. Sokan szintén érzik a frontok hatásait, akiknek csonttörésük, vagy más sérülésük, műtétjük volt, ők ezeken a helyeken érezhetik inkább.

front2.jpg ()A fronthatások tünetei

Bár mindkét fronthatásnak megvannak a maga jellemző tünetei, bizonyos idegrendszeri tünetek viszont egyaránt előfordulhatnak a hideg- és a melegfrontok idején is. Ilyen a levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, fejfájás és alvászavar. Jelentősen lassulhatnak a reflexek, és csökkenhet a koncentráció képessége.

Melegfront

Ha melegfront van, emelkedik a hőmérséklet, nő a pártartalom és csökken a vérnyomás. Ebben az esetben a tünetek már a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Előfordulhat vérnyomás csökkenés, pulzusszám emelkedés, depressziós tünetek, zöldhályogos rohamok, és erős migrénes rohamok is sokkal gyakrabban fordulnak elő.

Hidegfront

Ebben az esetben a tünetek inkább a front átvonulása után jelennek meg. Ilyenkor csökken a hőmérséklet, és a páratartalom, a légnyomás pedig nő. Az erre érzékenyeknél gyakran jelentkeznek ízületi fájdalmak, reumás panaszok, asztmás rohamok, görcsök, légzési nehézség, és megnő a szívrohamok száma is.

Tegyél ellene

– Nagyon fontos a megelőzés szempontjából szervezetünk karbantartása. Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, melyekből rengeteg vitamint és ásványi anyagot vehetsz magadhoz.

– Mozogj rendszeresen, akár sétálhatsz is, akármilyen az időjárás. Ezzel segíthetsz szervezetednek hozzászokni a szélsőségekhez.

– Fogyassz gyógyteákat, mint a citromfű, orbáncfű, vagy rozmaring. Ezek segíthetnek enyhíteni a tüneteket, ha nem tudtad megelőzni a kialakulásukat.

– Szintén segíthet a rendszeres szaunázás, vagy a naponta végzett váltózuhany, melyek a keringést tartják jó formában.

– Kerüld a stresszt. Ha ez nem megy, próbálj ki valamilyen stresszűző módszert. Ilyen lehet az aromaterápia, a jóga, vagy bármi, amiről úgy érzed neked megfelel erre a célra.

Wellness Cafe tipp:
Ha a fenti mindennapi módszerek nem segítenek, próbáld ki a  Béres Antifront cseppet, ami sokaknál már bevált módszer.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X