Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 szuper tipp a nyugodt alvásért

7 szuper tipp a nyugodt alvásért

alvásalvásproblémakényelemnyugalom
0

Írta: and

1. Végy egy forró fürdőt! Éjszaka a tested hőmérséklete lecsökken, ám egy forró fürdő segíthet ezen. A meleg víztől relaxálttá és nyugodttá válsz. Két órával lefekvés előtt érdemes elmerülnöd a habokban, ezáltal megemelkedik a tested hőmérséklete, és könnyebben fogsz elaludni. Bár a zuhany kevésbé hatékony e tekintetben, de ha nincs kádad, természetesen ez is megteszi. […]

1. Végy egy forró fürdőt!

Éjszaka a tested hőmérséklete lecsökken, ám egy forró fürdő segíthet ezen. A meleg víztől relaxálttá és nyugodttá válsz. Két órával lefekvés előtt érdemes elmerülnöd a habokban, ezáltal megemelkedik a tested hőmérséklete, és könnyebben fogsz elaludni. Bár a zuhany kevésbé hatékony e tekintetben, de ha nincs kádad, természetesen ez is megteszi.

2. Szoba félhomályban

Este a tested már fel van készülve arra, hogy nyugovóra térjen, ezért is érzed magad álmosnak, köszönhető ez a melatonin nevű hormonnak. Ám ha a szobád még este tízkor is fényárban úszik, mindezek a folyamatok döcögősen fognak lezajlani, mivel az erős fény ébren fog tartani. Éppen ezért este inkább kellemes félhomály uralkodjon a szobádban, így ez az erős fény okozta probléma kiküszöbölhető.

3. Segít a mindennapi rutin

Ha az esti előkészületeket szinte már rutinszerűen csinálod, az alvás is könnyebben fog menni. Készítsd ki a pizsamádat, fésüld meg a hajad, mosd meg a fogad. Ezek a bevett szokások mind azt üzenik az agyadnak, hogy itt az ideje az alvásnak.

alvastipp2.jpg ()4. Kerüld a stimuláló anyagokat!

Este, sőt lehetőleg már délután kerüld a koffeintartalmú italok fogyasztását. Így bármennyire is vágysz rá, saját alvásod érdekében este nyolckor már ne dobj be egy erős feketét. Ugyanez vonatkozik a dohányzásra. A cigarettában lévő nikotin ugyanis szintén „ébren tartja” az agyad, ezáltal megnehezíti az elalvást.

5. Kapcsold ki az elektromos kütyüket

Bár úgy tűnhet, hogy sokkal kényelmesebben megy az alvás, ha a pasiddal a TV előtt szenderültök el, a vibráló képernyő valójában ennek az ellenkező hatását fejti ki. Ezért lefekvés előtt inkább csinálj valami pihentető tevékenységet, például olvass a félhomályban, de semmiképpen ne tévézz, vagy chatelj a barátaiddal már!

6. Viselj zoknit!

A hideg lábak bizony meg tudják keseríteni az alvást, hiszen ahelyett, hogy már javában durmolnál, azon kattog az agyad, hogy mennyire vacog a lábad. Ám ezen könnyen lehet segíteni. Egy jó meleg zokni, lehet az sízokni is, felmelegít, ezért nem kell tovább a jeges talpak miatt szenvedned.

7. Mérsékeld az evést és az ivást!

A túl sok és fűszeres ételek lefekvés előtt eléggé megterhelik az emésztőrendszert, ezért zavart okozhatnak az elalvásban is. Az alkohollal ugyanez a helyzet. Másrészt bármilyen folyadék nagy mennyiségű fogyasztása megzavarhatja az éjszakai pihenést azzal, hogy többször ki kell majd menned wc-re. Ezért elalvás előtt lehetőleg már ne fogyassz el egy liter ásványvizet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X