Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne szenvedj másnap! – A legjobb tippek másnaposság ellen

Ne szenvedj másnap! – A legjobb tippek másnaposság ellen

buliétkezésmásnapmásnaposságmegelőzés
0

Írta: and

A buli előtt Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy az egyébként jól sikerült buli után kínkeserves reggelre ébredt. Ehhez pedig nem is szükséges a mértéktelen alkoholfogyasztás, hiszen – főleg abban az esetben, ha érzékenyebben reagálunk az alkoholra – egészen kis mennyiséget is megérezhetünk másnap. Elég, ha az elfogyasztott alkohol rosszabb minőségű a kelleténél, vagy éppen szervezetünk […]

A buli előtt

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy az egyébként jól sikerült buli után kínkeserves reggelre ébredt. Ehhez pedig nem is szükséges a mértéktelen alkoholfogyasztás, hiszen – főleg abban az esetben, ha érzékenyebben reagálunk az alkoholra – egészen kis mennyiséget is megérezhetünk másnap. Elég, ha az elfogyasztott alkohol rosszabb minőségű a kelleténél, vagy éppen szervezetünk nem volt felkészülve rá. Márpedig ezt tudatosan alakíthatjuk, így néhány apró trükkel megelőzhetjük a másnapi szenvedést.

Az első fontos szabály, amit érdemes betartani, az a parti előtti bőséges vacsora. Ilyenkor az egyébként tiltólistán szereplő ételeket is legálisan fogyaszthatjuk, a pizzához hasonló nehéz, tartalmas ételek ugyanis tökéletes alapot nyújtanak az alkohol számára. Ezek ugyanis hosszabb ideig maradnak a gyomorban, és ami a legfontosabb, megakadályozzák az alkohol hirtelen felszívódását.

masnapossagcikk.jpg ()Szintén alapszabály, hogy lehetőleg ne keverjük a különböző italokat, igyekezzünk minél kevesebb fajta alkoholt inni. Ezen kívül kerüljük az édes és a szénsavas italokat, a likőröket, hiszen ezeket nehezebben bontja le a szervezet. Ilyen szempontból jó választás a vodka, ami könnyen emészthető.  

Wellness Cafe tipp: A másnaposságot megelőzendő, a buli alatt gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről. A legideálisabb, ha mindegyik alkoholos ital után megiszunk egy pohár szénsavmentes ásványvizet. Így megelőzhetjük az alkohol által előidézett folyadékveszteséget és a másnapi fejfájást.   

A buli után

Közvetlenül lefekvés előtt is érdemes pár apró trükkel felkészülni a másnap reggelre. Szellőztessük ki alaposan a hálószobát, hiszen a szervezetünknek ilyenkor fokozottan szüksége van a friss oxigénre. Igyunk meg legalább fél liter szénsavmentes ásványvizet és vegyünk be néhány magnéziumtablettát. Az alkohol ugyanis meggyorsítja a vizeletkiválasztást, ami miatt a folyadék és a magnéziumhoz, kalciumhoz, káliumhoz, nátriumhoz hasonló fontos ásványi anyagok is távoznak. Ha hajlamosak vagyunk a fejfájásra, érdemes fájdalomcsillapítót is bevenni.

A reggelt mindenképpen bőséges és egészséges reggelivel kezdjük. Igyunk forró citrom- vagy gyömbérteát a megfelelő mennyiségű C-vitamin biztosítására, hiszen az alkohol hatására szervezetünk védekezőképessége is csökken. Mondjuk le azonban a kávéról, hiszen az csak még jobban ingerelné az amúgy is megviselt gyomrunkat.

Együnk fehérjében gazdag, magas sótartalmú ételeket! A só ugyanis segít a felborult elektrolit háztartás normalizálásában. Egy forró zöldségleves pedig az ásványi anyagok pótlásáról gondoskodhat. A szárnyasokhoz, lazachoz, túróhoz hasonló fehérjedús ételek a májnak biztosítják az alkohol lebontásához szükséges aminosavakat. A reggelit egy nagy tál zöldséggel és gyümölccsel fejezzük be.

Wellness Cafe tipp: A bőséges reggeli után vegyünk egy pihentető, forró zuhanyt. Zuhanyzás közben masszírozzuk át bőrünket masszázsszivaccsal, hogy serkentsük a vérkeringést, ezáltal az alkohol lebontását. Egy frissítő arcpakolással pedig szinte végleg elfelejthetjük az éjszakai őrült bulizás utolsó negatív nyomait is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X