Főoldal > EGÉSZSÉG > Óvakodj a leggyakoribb has-problémáktól!

Óvakodj a leggyakoribb has-problémáktól!

haskellemetlenproblématünet
0

Írta: and

Most felsoroljuk azokat a kellemetlen szituációkat, melyek szinte mindannyiunkkal megesnek legalább egyszer, és, hogy mit tehetsz ellenük. „Néha pukizok szex közben” Kivel ne fordult volna elő, hogy szex közben bélgörcsök lettek rajta úrrá? Ez okolható egy kiadós vacsorával is, így tanácsos szex előtt pár órával már nem enni. Ha mégis elkerülhetetlen a dolog, menj ki […]

Most felsoroljuk azokat a kellemetlen szituációkat, melyek szinte mindannyiunkkal megesnek legalább egyszer, és, hogy mit tehetsz ellenük.

„Néha pukizok szex közben”

Kivel ne fordult volna elő, hogy szex közben bélgörcsök lettek rajta úrrá? Ez okolható egy kiadós vacsorával is, így tanácsos szex előtt pár órával már nem enni. Ha mégis elkerülhetetlen a dolog, menj ki a WC-re, könnyíts magadon, és próbálj meg lenyugodni, szex közben pedig lazulj el, ne a bélproblémádra koncentrálj, hanem az élvezetekre.

„Minden kajától rosszul leszek”

Ha az irodai menzán soha nincs az ínyedre való fogás, mert mindegyikben találsz valami kivetnivalót, például érzékeny vagy bizonyos összetevőkre, akkor beszélj a szakáccsal, hogy készítsen olyan fogást is, amit te is tudsz fogyasztani. Ha nem tűnik együttműködőnek, menj máshova étkezni, vagy hozz magaddal saját készítésű ebédet, amitől tuti nem lesz semmi bajod.

„Néha nem tudok időben elmenni a WC-re”

Egy kiadós hasmenéses nap már mindannyiunk életét megkeserítette. Amit tenni tudsz: reggel a szokásosnál korábban egyél valami könnyűt, így, ha utána WC-re kell menned, azt még otthon letudhatod. Az irodában, ha szerencsés vagy ki tudsz menni, amikor csak akarsz, de ha olyan helyzet is adódhat, ahol ez nem megoldható. Ilyenkor használj felnőtt pelenkát. Ez nem ciki, rajtad kívül senki nem fog tudni róla, és téged is megnyugtat, hogy szükség esetén van valami, ami megóvja a ruhádat.

„Úgy nézek ki, mint egy hét hónapos terhes”

Egy újabb kellemetlen tünet, mikor úgy fel tud fújódni az ember hasa, hogy a melled ülő néni megkérdezi, hogy mikorra várod a babát. A túlzott gázképződés okolható bizonyos ételek miatt is. Ilyenkor fogyassz probiotikus élelmiszert, ami lenyugtatja a beleidet. De a túl szűk ruha is okozhat puffadást, mivel elszorítja a bélrendszered. A megoldás: viselj csinos, de egyben kényelmes, lezser ruhát, így nem fogod azt tapasztalni, hogy a hasadba bevágó extraszűk farmertől lufiméretűvé válik a hasad.

„Tömeg előtt pukizok”

Nincs is kínosabb, mikor tömegben, például liftben nem bírod tovább, és elszellented magad. Ez szintén bizonyos élelmiszerek miatt is lehet. Elképzelhető, hogy laktózérzékeny vagy, csak nem tudsz róla, de bizonyos zöldségek is erőteljesen be tudják indítani a gáztermelést. Éppen ezért érdemes jobban odafigyelned arra, mit eszel,és ha kitapasztaltad, hogy mire vagy érzékeny, annak megfelelően alakítani az étrendedet. Ha ezek után sem múlik el, fordulj orvoshoz, mert lehet, hogy a jelenség mögött valamilyen baktérium áll.

hasbaj2.jpg ()„Menzesz előtt mindig elfog a hasmenés”

A PMS-nek sok kellemetlen tünete van. A hangulatingadozások mellett például a hasmenés is, melyet elegendő mennyiségű kalciummal tudsz orvosolni. 18-50 éves korig napi 1000 mg, 50 fölött pedig 1200 mg kalcium ajánlott. Valamint fogyassz elegendő zöldséget, gyümölcsöt, és kerüld az alkoholt és a koffeint.

„Utazás közben elfog a hasmenés”

Különösen akkor jellemző ez, ha valamilyen egzotikus országba utazol. Hogy mit tehetsz?
1.    palackos vízzel moss fogat
2.    ne tegyél jeget a vizedbe
3.    lehetőleg kerüld a gyümölcsleveket
4.    csak hámozott gyümölcsöt egyél, például banánt, mangót
5.    kerüld a nyers, hámozatlan zöldségeket

„Nyomást érzek a hüvelyem és a végbelem között”

Ha az ujjaiddal kitapintod ezt a keskeny sávot, és érzed, hogy valami nincs rendben, fájdalmas, duzzadt, valószínű végbélsérved van. Ez gyakran előfordul például székrekedés esetén. Ilyenkor helyezd az ujjadat a hüvelyedbe, és óvatosan kezd el nyomni a gerinced irányába, így a széklet könnyebben távozik. Mindenképp érdemes vele orvoshoz fordulni, mert a probléma eldurvulhat. Hasonlóan meg tudja keseríteni az életed az aranyér. Különösen, ha vérzik is. A patikában már lehet kapni erre a célra kúpot és krémet, de ha nagyon fáj, erősen vérzik, szintén kérj orvosi segítséget.

„Hangosan korog a gyomrom”

Bár nem annyira kínos, mint a pukizás, a hangos gyomorkorgás is tud kellemetlenséget okozni például egy tárgyaláson. Ez ellen sok mindent nem tehetsz. A tünet előfordulhat stressztől, ilyenkor próbálj meg relaxálni, ha pedig az éhségtől jelez a gyomrod, kapj be valami gyorsat és könnyűt, hogy csillapítsd az éhséged. Ezzel is enyhítheted a gyomorkorgást.

„Sokszor változik a székletem színe”

A széklet színe sokféle árnyalatú lehet, s a színek sok mindent elárulhatnak az egészségi állapotodról. A színét befolyásolhatja étel, de valamilyen probléma is állhat az elszíneződés mögött.

Sárga vagy zöld szín: valamilyen fertőzés lehet a szervezetedben
Nagyon sötét szín: belső vérzésre utalhat
Élénkpiros szín: ha éppen nem menzeszelsz, nem kellene, hogy véres legyen a székleted. Okozhatja ezt aranyér,de más, súlyosabb probléma is állhat a dolog mögött, ezért tanácsos megnézetni orvossal.

„Beöntésre mennék. Mit kell tennem?”

A beöntés során egy steril csövet engednek a végbeleden át, melyen át aztán meleg vizet áramoltatnak a bélrendszeredbe. Ezáltal a lerakódott széklet a vízzel együtt kijön. A terápia 45-60 percig tart.

„Honnan tudjam, hogy segítségre van szükségem?”

A világon kb. 35 millió ember szenved valamilyen bélproblémától. Mindenképp keresd fel az orvosodat, ha az alábbiakat tapasztalod:
–    végbélvérzés
–    új természetű vagy hirtelen jött hasi fájdalom
–    hirtelen, gyors fogyás
–    dehidratáció
–    hasmenés
–    hirtelen változás a székleted színében
–    gyengeség, szédülés
–    hosszantartó láz
–    ismétlődő, hosszantartó hányás
–    hirtelen jött, nem múló puffadás


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X