Főoldal > EGÉSZSÉG > Titokzatos és gyógyíthatatlan – ez a COPD

Titokzatos és gyógyíthatatlan – ez a COPD

COPDdohányzástüdőbetegségtüdőelváltozástünet
0

Írta: and

Szomorú statisztika A COPD az egész világon, így hazánkban is nagyon gyakori betegség. A COPD-s betegek száma egyre növekszik, és ha nem találják meg a folyamatosan fennálló, gyulladásos betegség ellenszerét, 15-20 éven belül a 3-4. helyen fogják számon tartani a halálozási okok között. A COPD-s betegek arányát világszerte a népesség 5-10  százalékára becsülik, és gyakoribb […]

Szomorú statisztika

A COPD az egész világon, így hazánkban is nagyon gyakori betegség. A COPD-s betegek száma egyre növekszik, és ha nem találják meg a folyamatosan fennálló, gyulladásos betegség ellenszerét, 15-20 éven belül a 3-4. helyen fogják számon tartani a halálozási okok között.

A COPD-s betegek arányát világszerte a népesség 5-10  százalékára becsülik, és gyakoribb az ipari jellegű vidékeken, a nagyvárosokban, mint a mezőgazdasági területeken.

A becslések szerint Magyarországon mintegy fél millió COPD-s beteg lehet, ám az érintetteknek csak kb. tizede jár rendszeresen szakorvoshoz – tájékoztat Dr. Berta Gyula tüdőgyógyász szakorvos.

Mit jelent pontosan a COPD?
 
Kialakulását elősegíti a veleszületett hajlam, ám hogy ebből a későbbiekben betegség lesz-e, nagyban függ a külső megbetegítő tényezőktől. Ezek között a legfontosabb a dohányzás – beleértve a passzív dohányzást is – és az ún. fosszilis fűtőanyagok (szén, olaj, földgáz) égéstermékei. Ezek az égés folyamán szabadulnak fel, olyan kémiailag aktív szennyező részecskék, amik ártalmasak a tüdőt alkotó sejtekre, és éveken-évtizedeken keresztül belélegezve a tüdő szerkezetének elpusztulását eredményezik.

A szennyező részecskék okozzák a COPD-re jellemző tüdőelváltozásokat: a légzőfelület és a tüdő ereinek a pusztulását. Emiatt egyre kisebb lehetőség marad az oxigén felvételére, illetve a tüdő hajszálerei egyre nagyobb ellenállást jelentenek a vérkeringés számára, ami a szív elégtelen működését eredményezik – fűzi hozzá szakértőnk.

 A tüdőelváltozások jellemzői
 
Tüdőtágulásnak a COPD leggyakoribb formáját nevezik, amely azt jelenti, hogy a tüdő szerkezetének pusztulása során az elpusztult léghólyagocskák helyén nagyobb léghólyagok keletkeznek, a tüdő elveszti a „tartását”, a kis légutak szűkebbek lesznek, kilégzéskor elzáródnak, így akadályozzák a normális légzést. 

A krónikus hörghurut szintén a COPD egyik formája lehet, önmagában lényegesen ritkábban fordul elő, és az idők folyamán szintén társul hozzá tüdőtágulás. A krónikus bronchitisz a hörgők és hörgőcskék gyulladása, amely fokozott nyáktermelődéssel jár. A sűrű, tapadós légúti váladék mozgása a légutakban lelassul, felköhögése nehéz, ezért a levegő áramlása akadályozott.

copd2.jpg ()

 

Árulkodó tünetek

A köhögés az első jel, amely évekig, sőt évtizedekig is eltarthat, mielőtt a fulladás fellép. A beteg eleinte csak arra lesz figyelmes, hogy ősztől tavaszig gyakran „influenzás”, „hörghurutos”, többet köhög, mint a környezetében élők, és nem veszi észre, hogy ezek az éveken át tartó, a kor előrehaladtával egyre gyakoribb és hosszabb epizódok tulajdonképpen egy krónikus, romló betegség tünetei.

A „dohányos köhögés” azoknak a dohányosoknak a rendellenessége, akiknél a COPD már kialakulóban van. Ha körülnéznek a környezetükben, tapasztalhatják, hogy nem minden dohányos köhög olyan mértékben, legfeljebb reggelente pár köhögéssel „elintézi” az éjszaka felgyűlt váladékot. A nap folyamán többször előforduló „dohányos köhögés” már a COPD jele lehet.

Szakértőnk tapasztalatai szerint a betegek általában csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a tüdő működése (az úgynevezett légzésfunkciós értékek mérik ezt) már felére csökkent, és nem bírják úgy a fizikai terhelést (fizikai munka, sportolás, emelkedőn, lépcsőn járás, cipelés), mint korábban. Sokan eleinte még ezt is próbálják egyéb okkal magyarázni, és nem a tüdőbetegségükre gondolnak.

Panaszok esetén feltétlenül fordulj orvoshoz

Mivel a COPD a tüdő működésének zavara, kimutatása csak a tüdő funkciójának mérésével lehetséges. Röntgennel csak a meglehetősen előrehaladott állapotú betegnél lehet meglátni a tüdőtágulás jeleit, amikor már az állapota alapján egyébként is nyilvánvaló, hogy milyen betegségben szenved. Ezzel szemben a krónikus hörghurut egyáltalán nem mutatható ki röntgenvizsgálattal – vélekedik Dr. Berta Gyula.

A fokozódó tünetek, illetve az állapot elhanyagolása azért veszélyes, mert a betegség egy bizonyos súlyosság után visszafordíthatatlan, korai légzési rokkantsághoz, és az átlagéletkorhoz képest akár 10-15 évvel korábbi halálhoz vezet. A tüdő állományának pusztulása feltartóztathatatlan, a megkezdett kezeléssel legfeljebb az állapotromlás ütemének lassítását lehet elérni.

Egyre világosabban látható, – tájékoztat szakértőnk – hogy a COPD nagyon gyakran, szinte törvényszerűen társul egyéb betegségekhez is: magas vérnyomás, szív-koszorúér bántalmak, magas koleszterin szint, cukorbetegség, csontritkulás, alvási rendellenességek, merevedési zavarok. Ha ezekhez a betegségekhez krónikus köhögés, illetve terhelésre fokozódó nehézlégzés is társul, akkor nagy valószínűséggel COPD-je is van a betegnek.

Wellness Cafe tipp:
A rendszeres testmozgás (úszás, gyaloglás, biciklizés) edzett állapotban tartja a rekesz- és szívizmot, így a jövőben azonos terhelésekor e szervek oxigénigénye kisebb lesz.

Tedd le a cigarettát, amíg nem késő

A betegség romlásának lassítása, illetve az adott állapot megőrzése jelenleg csak a dohányzás teljes elhagyásától, illetve a dohányfüstös környezet kerülésétől remélhető. Emiatt is rendkívül fontos lenne a dohányzás megtiltása a nyilvános helyeken – mondja Dr. Berta Gyula.

copd3.jpg ()Ha eldöntöd, hogy abbahagyod a füstölést, nagyon fontos, hogy ne veszítsd el a kedvedet, ha az első leszokási kísérlet sikertelen, hisz előfordulhat, hogy számodra másik módszer vezet eredményre, vagy fejben még nem voltál eléggé elszánt. A dohányzásról való leszokást különféle programokkal számos tüdőgondozó, civil szervezet és az Országos Fejlesztési Intézet is támogatja, amelyekről itt tájékozódhatsz: www.tudo-beteg.hu, www.oefi.hu

A kifejlődött tünetek mérséklésére több gyógyszer is létezik, és a betegség korábbi stádiumában – ha a kórkép még nem annyira súlyos – ezek némelyikével az állapot rosszabbodásának lassítása is elérhető.

Ez szakértőnk fő életviteli tanácsa, amelyhez a normális testsúly fenntartását javasolja, hiszen a túlsúlyos és dohányzó embereknél sokkal gyakoribb a COPD, illetve a korábban felsorolt társuló betegségek.

Wellness Cafe tipp:
Amennyiben krónikus, visszatérő, és az átlagosnál gyakoribb köhögést észlelsz és dohányzol, fordulj tüdőgyógyász-szakorvoshoz.

COPD gyorsteszt

Az alábbi kérdések megválaszolásával leellenőrizheted, nincs-e COPD betegséged. Ha három, vagy több kérdésre igennel felelsz, felmerülhet a betegség gyanúja, ilyen esetben fordulj feltétlenül orvoshoz.
 
1.    A napok többségében gyakran köhögsz? Igen/Nem
2.    A napok többségében van köpet- vagy váladékürítésed? Igen/Nem
3.    A hozzád egy korosztályba tartozókhoz hasonlítva könnyebben kifulladsz, mint mások? Igen/Nem
4.    40 évnél idősebb vagy? Igen/Nem
5.    Dohányzol jelenleg, vagy dohányoztál korábban? Igen/Nem

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: allergon@t-online.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X