Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a frontokról

5 kérdés a frontokról

frontfrontérzékenyfronthatásidőjárástünet
0

Írta: and

1. Mi a front? A front olyan légköri képződmény, amely a meleg és hideg légtömegek határán keletkezik. A légköri frontok közeledése a szélerősség, a hőmérséklet, a légnyomás, az ionizáció és a páratartalom egyidejű, nagymértékű és hirtelen változásaiban figyelhető meg. A népesség kb. 80 százaléka érzékeny ezekre a változásokra, és kb. 20 százaléka rendszeresen szenved azoktól […]

1. Mi a front?

A front olyan légköri képződmény, amely a meleg és hideg légtömegek határán keletkezik. A légköri frontok közeledése a szélerősség, a hőmérséklet, a légnyomás, az ionizáció és a páratartalom egyidejű, nagymértékű és hirtelen változásaiban figyelhető meg. A népesség kb. 80 százaléka érzékeny ezekre a változásokra, és kb. 20 százaléka rendszeresen szenved azoktól a tünetektől, amelyek negatívan befolyásolják az életminőséget.

2. Melyek a melegfront tünetei?

Melegfront esetén emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás, a tünetek pedig néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Ilyenek többek között a szaporább légzés, a magasabb pulzusszám, az emelkedő vérnyomás, a fáradékonyság, az ingerlékenység, az aluszékonyság, a migrénes fejfájás, a koncentrációzavar, a növekvő reakcióidő és a depresszióra való hajlam.

3. Melyek a hidegfronti hatások?

Hidegfrontnál a frontfelület a meleg levegő felé helyeződik át, előre tör a hideg levegő, csökken a páratartalom és nő a légnyomás. A hidegfronti tünetek jellemzően a front elvonulása után léphetnek fel: tompuló reflexek, álmosság, csökkenő vérnyomás, szédülés, fejfájás, hányinger, reumás panaszok, felerősödő asztmás- és allergiás rohamok.

 

A Kárpát-medence sajátos földrajzi fekvése miatt hazánkban gyakoriak a kettős fronthatások, amikor a hideg- és melegfront együttesen fordul elő. A tapasztalatok szerint e kettős fronthatás viseli meg leginkább a vegetatív idegrendszert: nyugtalanság, álmatlanság, fejfájás, koncentrációs zavarok valamint felerősödő görcsös és reumatikus panaszok kíséretében.

4. Kiket veszélyeztetnek a frontok?

A frontérzékenység genetikailag kódolt és egyénenként eltérő formában jelentkezhet, amelyet nagymértékben befolyásolhat a szervezet és idegrendszer aktuális állapota. Elsősorban a kisgyermekek, a túlterhelt nők és az idősebb, krónikus betegségben szenvedők szervezetét terhelik meg a hirtelen bekövetkező időjárás-változások.

5. Hogyan enyhíthetőek a tünetek?

Ha érzékeny vagy a frontokra, hallgass rendszeresen meteorológiai előrejelzéseket illetve érdemes kezelőorvosoddal is megbeszélned, hogyan mérsékeld a kellemetlen tüneteket. A frontérzékenység ellen segíthet az ún. meteoprofil vizsgálati módszer, amely személyre szabottan térképezi fel, hogy az adott időjárási folyamatokra hogyan reagálsz és melyik érzékenységi csoportba tartozol. A meteo-profil diagnosztizálásával és a meteoterapeuta hasznos életmód tanácsaival te is időben felkészülhetsz a légkör különböző változásaira.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X