Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 kérdés a mellrákról

7 kérdés a mellrákról

betegségdaganatkezelésmammográfiamellrákönvizsgálat
0

Írta: and

1. Mi a mellrák? A mellrák az emlő sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés, mely leggyakrabban a mirigyszövetekből, vagy a tejutak falában lévő hámszövetből alakul ki. Ez a világon a második leggyakoribb rákos megbetegedés. Kialakulása hosszabb folyamat. Kezdeti stádiumban, amíg olyan kicsi, hogy nem tapintható, addig teljesen gyógyítható, azonban ahogy a folyamat halad előre, egyre nagyobb lesz, […]

1. Mi a mellrák?

A mellrák az emlő sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés, mely leggyakrabban a mirigyszövetekből, vagy a tejutak falában lévő hámszövetből alakul ki. Ez a világon a második leggyakoribb rákos megbetegedés. Kialakulása hosszabb folyamat. Kezdeti stádiumban, amíg olyan kicsi, hogy nem tapintható, addig teljesen gyógyítható, azonban ahogy a folyamat halad előre, egyre nagyobb lesz, nagyobb területet érint, a gyógyulás is nehezebb.

2. Kiket veszélyeztet a betegség?

A megbetegedések nagy része nem öröklött, azonban előfordul, hogy genetikai tényezők fogékonyabbá tesznek valakit a betegségre. A mellrák 35 év alatt aránylag ritkán fordul elő, a legtöbb esetben 50 éves kor környékén alakul ki. Nagyobb rizikót jelent, ha a családban már előfordult fiatalabb korban mellrák, ösztrogén tartalmú készítmények hosszú ideig tartó szedése, és a 30 éves kor fölötti első terhesség. Veszélyeztetettek azok, akinek a menstruációs ciklusuk nagyon korán kezdődött, és akiknél a klimax túl későn következik be.

3. Hogyan ismerhető fel a betegség?

Ideális esetben még azelőtt felismerhető, hogy a csomó érezhető lenne. Ez mammográfiás szűréssel történik, ami egy egyszerű röntgenvizsgálat, mely már néhány milliméteres daganatokat is képes kimutatni. Másik módszer a mell ellenőrzése tapintásos módszerrel. Ezt te magad is elvégezheted, ajánlott havonta egyszer megismételni a vizsgálatot.

7mellrak2.jpg ()4. Ki és mikor mehet mammográfiára?

Sajnos hazánkban a mammográfiás vizsgálatot csak a legveszélyeztetettebb korosztálynál, vagyis 40 év fölött végzik rendszeresen, meghívó alapján. Ezen kívül csak szakorvos ajánlására végzik el a vizsgálatot, indokolt esetben. Ha te mégis szeretnéd magad biztonságban érezni, akkor nyugodtan kérheted a vizsgálatot magánrendelőkben.

5. Hogyan kell elvégezni ez önvizsgálatot?

Legjobb a menstruáció utáni napokban végezni. Először nézd meg a melleidet a tükörben leengedett, feltartott, és végül csípőre tett kézzel. Így láthatók a bőr elváltozásai, esetleg az asszimetria, vagy a tömöttség különbsége. Ez után gondosan tapintsd át a melleket, az azonos oldali kar felemelésével, csigavonalszerűen, kívülről befelé haladva, az ellenkező oldali kezeddel, kinyújtott ujjakkal.

6. Csökkenthető a kockázat?

Igen. Legfontosabb az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a dohányzás kerülése, és a stresszmentes élet, sok pihenés. Kutatások is bizonyítják, hogy a teljes kiőrlésű magvak rendszeres fogyasztása, a nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti a rizikófaktort, azonban azt is kimutatták, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás viszont növeli azt. Sokan gondolják úgy, hogy a mellrák kialakulásának lelki okai vannak, tehát a megelőzésben nagyon nagy szerepe van a harmóniának, hogy lelked egyensúlyban legyen.

7. Hogyan kezelik?

Az időben felfedezett daganatok nagyon jó eséllyel gyógyíthatók. Általában sugár- és gyógyszeres kezelést alkalmaznak a műtét kiegészítésére, egyes esetekben akár a műtét előzményeképpen is. Bár ezek a kezelési módszerek embert próbálóak, a mai korszerű készítmények és módszerek már megérnek mindent, hiszen nagyon jó a gyógyulás esélye.

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X