Főoldal > EGÉSZSÉG > Élj zöld üzemmódban!

Élj zöld üzemmódban!

energiafogyasztásfenntarthatóságkörnyezetbarátkörnyezetvédelem
0

Írta: and

Le az energiavámpírokkal! Nézz körbe a lakásban! Ebben a pillanatban hány elektronikai berendezés van, amit nem használsz éppen, mégis „standby“ funkcióban van? A készenléti üzemmód sokszor igazi energiavámpírként működik, vagyis anélkül rabolja az energiát és tornássza fel a fogyasztást, hogy ténylegesen használnád az adott elektronikai berendezéseket. Normál esetben a havi áramköltséged 7-10 százalékát teheti ki […]

Le az energiavámpírokkal!

Nézz körbe a lakásban! Ebben a pillanatban hány elektronikai berendezés van, amit nem használsz éppen, mégis „standby“ funkcióban van? A készenléti üzemmód sokszor igazi energiavámpírként működik, vagyis anélkül rabolja az energiát és tornássza fel a fogyasztást, hogy ténylegesen használnád az adott elektronikai berendezéseket. Normál esetben a havi áramköltséged 7-10 százalékát teheti ki a standby üzemmódban termelt fogyasztás, de elavult készülékek esetén akár ugyanannyi energia is fogyhat, mint a készülék normál működése során. A megoldás, ha nemcsak egyszerűen kikapcsolod a gépeket, de rutinná válik az áramtalanításuk is (erre a legtöbb masinán külön gomb szolgál, csak sokszor elfelejtjük használni). Praktikus megoldás lehet, ha beszerzel egy kapcsolós csatlakozóaljzatot, amely egyben elosztóként is működik, így egyszerre áramtalaníthatod az összes elektronikus készüléket (pl. tévét, DVD-lejátszót, digitális tévéegységet). De beújíthatsz egy energiatakarékos tévékonnektort (standby killer) is, amely néhány perces készenléti idő után automatikusan teljesen kikapcsolja a tévét. (Infó: www.zoldpolc.hu)

Monitorozni a fogyasztást?

energiatak2.jpg ()Gondoltad volna, hogy a Google-keresések lefuttatásához szükséges energia mennyiségét az is befolyásolja, hogy milyen színű a keresőprogramod háttere? Pedig így van! Ráadásul az sem mellékes tényező, hogy milyen gépen internetezel. Ha az asztali  számítógéped hagyományos CRT, vagyis képcsöves monitorral működik, akkor kevesebb lesz a fogyasztásod, ha fekete hátteret használsz. A Google ezen felbuzdulva fejlesztette ki a www.blackle.com keresőoldalát. A jövő azonban az LCD-monitoroké, ahol a dolog éppen fordítva működik, vagyis fehér háttérrel fogsz több energiát megspórolni. A monitorod fogyasztásából (típustól függetlenül) azzal is lefaraghatsz, ha nem hagyod feleslegesen bekapcsolva, hiszen a képernyőkímékő akkor is eszi a wattokat, amikor te éppen ebédelsz vagy a kávészünetedet töltöd. Ilyenkor egyébként nemcsak a monitort, hanem az egész gépet érdemes elküldened aludni. A legtöbb számítógépen már van ilyen funkció, de ha te is azok közé tartozol, akik rendre elfelejtik használni, szerezz be egy Ökogombot (Eco Button), aminek segítségével egy gombnyomással aktiválhatod az alvó üzemmódot. (Infó: www.nigelsecostore.com)

Már a boltban válaszd a zöldet

A fenntarthatóságra az elektronikus cuccok megvásárlásakor is szavazhatsz. Mert legyen szó tévéről, laptopról vagy telefonról, bizony már léteznek zöld változatok. Tévé vásárlása esetén például érdemes azokat a modelleket keresni, amelyeknél a világító diódák (LED) szolgáltatják a háttérfényt (a Samsung gyárt ilyeneket). A ledes megoldás nemcsak azért környzetbarátabb, mert akár 40 százalékkal kevesebbet fogyaszt, hanem azért is, mert általa maga a készülék is vékonyabb lesz, ez pedig az előállítás, a csomagolás és a szállítás költségeiből farag le hosszú távon. A tévékhez hasonlóan a laptopok is akkor szerzik a legtöbb zöld pontot, ha alkatrészeik minél kevésbé ártalmasak a környezetre. Erről az EPEAT oldalán találsz infót, amely az egyes modelleket aszerint rangsorolja, hogy azok mennyire kímélik a környezetet. (Infó: www.epeat.net) Az Asus például bambusznád borítással is forgalmaz netbookot, ezzel is csökkentve a műanyagfelhasználást az előállítás során. Ha vonalas telefonodat is zöldre cserélnéd, akkor a legjobb választás a Panasonic dect, amely már a T-Home kínálatában is szerepel. A telón külön ECO üzemmód található, amelyet ha bekapcsolunk, minimálisra csökkenti a kimenő jel erejét, és így akár 90 százalékkal kevesebb energia elég a használathoz.

A cikk folytatását keresd a Maxima magazin legfrissebb számában!

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X