Főoldal > MOZGÁS > Fuss és szedd: ploggingra fel!

Fuss és szedd: ploggingra fel!

edzésfutáshulladékkörnyezetvédelemmozgásploggingsportszemétszemétszedés
0

Írta:

Egészségedet és környezeted védeni egyaránt szuper dolog. Az új skandináv futóirányzatnak hála, ráadásul mostantól a kettőt együtt is végezheted!

Bármennyire is felemelő érzés edzés közben a természet szépségeiben gyönyörködni, neked is szemet szúr, hogy menet közben mennyi szemétbe botlasz bele – néha szó szerint is? Ez a bosszantó jelenség adta a plogging mozgalom ötletét, ami nem más, mint a futás ötvözése a szemétszedéssel. (Maga az elnevezés a svéd „plocka upp”, azaz felszedni és az angol „jogging”, vagyis kocogás szóból származik.) A 2016-ban, Svédországból indult új őrület már hazánkat is elérte, úgyhogy ne lepődj meg, ha egyre több szemeteszsákot cipelő futóval találkozol edzés közben.

Miért jó?

Talán mondanunk sem kell: a futással jót teszel magadnak, a szemétszedéssel pedig a környezetednek. Bónuszként a plogging során több kalóriát is égetsz el, mint a szimpla futásnál, hisz közben hajolásokat, guggolást végzel. Emellett pedig akár új motivációt is nyújthat. „Sok minden motiválhat a futásra: fogyni vágyás, csinos popsi, egészségtudatosság, újabb egyéni csúcs egy félmaratonon, énidő, vagy egyszerűen csak a napi stressz levezetése. De még a legmotiváltabb futók is elveszítik néha a lelkesedésüket. A plogging segít túllendülni mindezen, hiszen a futás itt már nem öncélú: a környezetért teszel valamit, elkötelezed magad valamilyen közös érdekért, és egy közösség felelős tagja leszel – mondja Nagy Gyöngyi pszichológus, hosszútávfutó. – A társaság mindig motiválóbb, bármilyen sportról is legyen szó, az önértékelésed növelése pedig már csak hab a tortán!”

46423094 - jogging people group, friends have fun,  hug and stack hands together after training

Mire figyelj?

  • Ne tervezz időre futást, mert nem tudhatod előre, hogy épp mennyi hulladékkal fogsz találkozni.
  • Nem a tonnák számítanak! Már egy-két apróság összegyűjtésével is nagyon sokat teszel a Földért.
  • Húzz kesztyűt a fertőzésveszély elkerülése érdekében, ne nyúlj futás közben az arcodhoz, az edzés végén pedig első dolgod legyen a kézmosás.
  • Veszélyes és balesetveszélyes hulladékot ne vigyél magaddal (üveggel semmiképpen se fuss)!
  • Figyelj mindig a lábad elé, nehogy a szemétkeresés miatt esetleg gödörbe lépj.
  • Mindig a megfelelő lerakóhelyre vidd az összegyűjtött szemetet.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg! 


További cikkeink a témában

turmixzsírégetés

Top 3 zsírégető turmix edzéshez

Írta:
9 napja 0

A mesterséges turmixokat igazi csodaszernek tartjuk, fogyaszt, vagy épp izmot épít, ráadásul nem macerás, csak fel kell oldani egy kis vízben vagy tejben, és már fogyasztható is. Azonban sokkal egészségesebb italt készíthetünk magunknak pár perc alatt, csak némi hozzávaló és egy botmixer kell hozzá.

Kövess Facebook-on!
X