Főoldal > MOZGÁS > Fuss és szedd: ploggingra fel!

Fuss és szedd: ploggingra fel!

edzésfutáshulladékkörnyezetvédelemmozgásploggingsportszemétszemétszedés
0

Írta:

Egészségedet és környezeted védeni egyaránt szuper dolog. Az új skandináv futóirányzatnak hála, ráadásul mostantól a kettőt együtt is végezheted!

Bármennyire is felemelő érzés edzés közben a természet szépségeiben gyönyörködni, neked is szemet szúr, hogy menet közben mennyi szemétbe botlasz bele – néha szó szerint is? Ez a bosszantó jelenség adta a plogging mozgalom ötletét, ami nem más, mint a futás ötvözése a szemétszedéssel. (Maga az elnevezés a svéd „plocka upp”, azaz felszedni és az angol „jogging”, vagyis kocogás szóból származik.) A 2016-ban, Svédországból indult új őrület már hazánkat is elérte, úgyhogy ne lepődj meg, ha egyre több szemeteszsákot cipelő futóval találkozol edzés közben.

Miért jó?

Talán mondanunk sem kell: a futással jót teszel magadnak, a szemétszedéssel pedig a környezetednek. Bónuszként a plogging során több kalóriát is égetsz el, mint a szimpla futásnál, hisz közben hajolásokat, guggolást végzel. Emellett pedig akár új motivációt is nyújthat. „Sok minden motiválhat a futásra: fogyni vágyás, csinos popsi, egészségtudatosság, újabb egyéni csúcs egy félmaratonon, énidő, vagy egyszerűen csak a napi stressz levezetése. De még a legmotiváltabb futók is elveszítik néha a lelkesedésüket. A plogging segít túllendülni mindezen, hiszen a futás itt már nem öncélú: a környezetért teszel valamit, elkötelezed magad valamilyen közös érdekért, és egy közösség felelős tagja leszel – mondja Nagy Gyöngyi pszichológus, hosszútávfutó. – A társaság mindig motiválóbb, bármilyen sportról is legyen szó, az önértékelésed növelése pedig már csak hab a tortán!”

46423094 - jogging people group, friends have fun,  hug and stack hands together after training

Mire figyelj?

  • Ne tervezz időre futást, mert nem tudhatod előre, hogy épp mennyi hulladékkal fogsz találkozni.
  • Nem a tonnák számítanak! Már egy-két apróság összegyűjtésével is nagyon sokat teszel a Földért.
  • Húzz kesztyűt a fertőzésveszély elkerülése érdekében, ne nyúlj futás közben az arcodhoz, az edzés végén pedig első dolgod legyen a kézmosás.
  • Veszélyes és balesetveszélyes hulladékot ne vigyél magaddal (üveggel semmiképpen se fuss)!
  • Figyelj mindig a lábad elé, nehogy a szemétkeresés miatt esetleg gödörbe lépj.
  • Mindig a megfelelő lerakóhelyre vidd az összegyűjtött szemetet.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X