Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 kérdés a sikeres életmód-változtatásról

4 kérdés a sikeres életmód-változtatásról

célkitűzéséletmódéletmódváltásholtpont
0

Írta: and

1. Hogyan kezdjek hozzá? Ha elhatároztad, hogy egészségesen akarsz élni vagy netán jobb formába szeretnél lendülni a bikini-szezonra, a megvalósítást kezdd azzal, hogy kisebb célokra bontod fel a fogadalmad. Gondolkodj el rajta, pontosan mit is szeretnél elérni. Ha fogyni szeretnél, írd le hány kilónak akarsz búcsút inteni vagy az egészséges élet keretében milyen változtatásokat kell […]

1. Hogyan kezdjek hozzá?

Ha elhatároztad, hogy egészségesen akarsz élni vagy netán jobb formába szeretnél lendülni a bikini-szezonra, a megvalósítást kezdd azzal, hogy kisebb célokra bontod fel a fogadalmad. Gondolkodj el rajta, pontosan mit is szeretnél elérni. Ha fogyni szeretnél, írd le hány kilónak akarsz búcsút inteni vagy az egészséges élet keretében milyen változtatásokat kell bevezetned a mindennapjaidba. Mérd fel a reális lehetőségeidet, és készíts egy listát a kisebb céljaidról.
Ha ez az életmódváltás, először csak mozogj többet, igyál sok vizet vagy kerüld a késztermékeket. Egyszerre maximum három vagy négy megvalósítandó feladatot adj magadnak, majd ha ezeket sikeresen kipipáltad, jöhet a következő kihívás.

eletmodcikk1.jpg ()2. Hogy illesszem be az új feladataimat a hétköznapokba?

Ez az egyik legnehezebb feladat, hiszen a siker sokszor azon áll vagy bukik, hogy időben képes leszel-e a végrehajtására. Gondold végig, hogy a kiválasztott céljaidat mikor tudnád elvégezni, úgy, hogy időd és kedved is legyen hozzá. Erre nagyon jó módszer, ha az iskolából jól ismert órarendhez fordulsz segítségért. Készíts beosztást a napjaidról, írd bele az összes kötelezettségedet, munkát, vásárlást, takarítást. Nézd meg, hol vannak szabad perceid, vagy mi az, amit lehetséges halasztani vagy átszervezni. Ha hétköznap nincs időd sportolni, keress hétvégi órákat, tornázz otthon reggel, ha rugalmas munkaidőben dolgozol, vagy gyalogolj le pár megállót munka után. 

3. Hogyan maradhatok lelkes?

Az első hét után biztos te is elérsz a holtponthoz, amikor úgy fogod érezni, hogy se kedved, se időd tovább nyüglődni. A megoldás a nehéz helyzetekre a kellő motivációban rejlik. Ha jobb formába akarsz kerülni, sokat segít, ha behunyt szemmel elképzeled magad fitten, sikeresen és energikusan. Ezzel a sportolók által is gyakran használt vizualizációs technikával nemcsak azt tudatosítod, miért is dolgozol, de az agyad számára a sikerhez kapcsolódó gondolatokat és érzéseket is hozzáférhetővé tetted.  Persze jutalmazhatod is magad. Minden mérföldkő után lepd meg magad valami aprósággal, amitől újra erőre kapsz. A barátaid jelenléte is sokat segít: keress társat az edzéshez vagy új étkezési szokásokhoz és máris nem fogod egyedül érezni magad. Ráadásul így egymást is tudjátok lelkesíteni és a mozgás is sokkal élvezetesebb, ha valakivel meg tudod beszélni a tapasztalataidat.

eletmodcikk2.jpg ()4. Hogyan kövessem nyomon a fejlődésem?

Ha életmód változtatás mellett döntöttél, érdemes előtte felkeresned a háziorvosod, és néhány ellenőrző vizsgálatot végeztetned. Így tudni fogod, honnan indultál és lehetséges nyomonkövetni a változásokat. Sokaknak segít, ha írásba foglalják az eredményeket. Manapság már virtuálisan is vezethetsz edzés – és étkezési naplót, melyet akár sorstársakkal is megoszthatsz. Érdemes kipróbálni a technikát, hiszen nemcsak tudatosabbá válhatsz, de a hibákra is hamarabb rábukkanhatsz, ha rögzíted a napi történéseket.

Fogyj velünk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X