Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 kérdés a túlsúlyról

6 kérdés a túlsúlyról

betegségegészségelhízássúlyproblématúlsúly
0

Írta: and

1. Miért hízunk el? Túlsúly és elhízás az energiabevitel és az energiafelhasználás közötti nem megfelelő egyensúly következménye. Ahhoz, hogy a súlyproblémákat megelőzzük, a bevitel mellett megfelelő mennyiségben kell az energiát leadni is. Ha az energialeadás kevesebb, akkor az súlygyarapodáshoz fog vezetni, ami abból adódik, hogy a fölösleges energiát, amit a szervezet nem használ fel, azt […]

1. Miért hízunk el?

Túlsúly és elhízás az energiabevitel és az energiafelhasználás közötti nem megfelelő egyensúly következménye. Ahhoz, hogy a súlyproblémákat megelőzzük, a bevitel mellett megfelelő mennyiségben kell az energiát leadni is. Ha az energialeadás kevesebb, akkor az súlygyarapodáshoz fog vezetni, ami abból adódik, hogy a fölösleges energiát, amit a szervezet nem használ fel, azt zsírként raktározza el. Tehát elmondható, hogy az elhízás leggyakoribb okai a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

2. Öröklődhet a kövérség?

Az elhízás kialakulásában valóban szerepe van genetikai okoknak is, de azt nem mondhatjuk, hogy csak a genetika lehet hibás. A genetika mindössze körülbelül 30 százalékban játszik szerepet a folyamatokban, a többit mi adjuk hozzá a helytelen életvitelünkkel. Ráadásul a túlsúly előfordulása korral nő, amiben szerepet játszik a fizikai aktivitás csökkenése, a szervezet változásai, és a változatlan étrend.

3. Állhat betegség a háttérben?

Igen, egyes hormonrendszeri elváltozások okozhatnak túlsúlyt, amit fogyókúrával lehetetlen leadni, de ez nagyon ritka. A leggyakoribb ilyen probléma a pajzsmirigy alulműködése, amit hormonpótlással lehet kezelni, de szigorú ellenőrzést követel, egy másik gyakori lehetőség pedig a mellékvesekéreg túlműködése, vagyis Cushing-kór, ezt gyógyszeresen vagy műtéttel lehet gyógyítani. Ha hosszabb ideje sehogyan sem tudod leadni a fölösleges kilóidat, érdemes a háziorvosoddal kivizsgáltatnod magad.

tulsuly2.jpg ()

4. Hogyan károsítja az egészséget a túlsúly?

A nagyobb testsúly nagyobb megterhelést ró a szívre, ami a tartós túlterhelés következtében megnagyobbodik, végül szívelégtelenség alakulhat ki, és nő a vérnyomás. A megnövekedett hasi és mellkasi zsírszövet miatt a légzés is több munkát igényel, ami állandó álmossághoz, a bőr elszíneződéséhez, súlyosabb esetben légzési elégtelenséghez vezethet. Túlsúlyos embereknél gyakoriak az emésztési panaszok, a zsírmáj, és az epekövesség. Nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség, és mozgásszervi betegségek is.

5. Hogyan lehet egészségesen fogyni?

A különböző sanyargató fogyókúrák nem sok jóra vezetnek. Lehetetlen betartani őket, és az egészségedet is veszélyeztethetik. A legfontosabb, hogy változtass az étkezési szokásaidon. Egyél rendszeresen, egyik főétkezést se hagyd ki. Ha nincs időd, akkor inkább kis adagokat egyél többször, amit akár munka közben is bekaphatsz. Nyugodtan nassolhatsz, csak tedd egészségesen, például gyümölcsökkel, amikből bármennyit megehetsz.

6. Miért fontos a sport, ha fogyni szeretnél?

Már említettük az energiabevitel és a leadás egyensúlyát. Ahhoz, hogy ez a két mennyiség egyensúlyban legyen, mindenképpen szükség van a mindennapos mozgásra. A napi rendszeres sport a megelőzésben és a fogyókúrában is nagy szerepet játszik, ugyanis a szervezetünknek lehetőség kell rá, hogy a fölösleges energiákat leadhassa. Ehhez mindössze napi 30 percnyi mozgásra van szükség: sétálhatsz, futhatsz, kondizhatsz, a lényeg, hogy mozogj.

Bűnmentes élvezet – miket rágcsáljunk?

Simán feszesebb!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X