Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért vagyok mindig fáradt?

Miért vagyok mindig fáradt?

fáradtságpanaszproblématünet
0

Írta: and

1. Anémia Ez a probléma főleg azokat a nőket érinti, akiknek erős a menstruációja, vagy vashiányban szenvednek, mely vérszegénységhez vezet. A vérszegénység mögött még olyan problémák is állhatnak, mint vérveszteség, belső vérzés, valamilyen krónikus betegség vagy veseelégtelenség. A vashiányos vérszegénységgel együtt jár a fokozott fáradtság, gyengeség, alvászavar, koncentrációhiány, fejfájás, mellkasi fájdalom. Még az olyan egyszerű […]

1. Anémia

Ez a probléma főleg azokat a nőket érinti, akiknek erős a menstruációja, vagy vashiányban szenvednek, mely vérszegénységhez vezet. A vérszegénység mögött még olyan problémák is állhatnak, mint vérveszteség, belső vérzés, valamilyen krónikus betegség vagy veseelégtelenség. A vashiányos vérszegénységgel együtt jár a fokozott fáradtság, gyengeség, alvászavar, koncentrációhiány, fejfájás, mellkasi fájdalom. Még az olyan egyszerű dolgok is megerőltetőek, mint felmenni az első emeletre.

Mi a teendő?

Vérvétel után egy alapos elemzést tart az orvos, megállapítja, hogy a vörösvértestek számát, és szükség esetén felírja a megfelelő vaspótoló készítményt. De te is tehetsz a dolog ellen. Vasban gazdag ételek fogyasztásával, úgymint leveles zöldségek, marhahús, hal, bab fogyasztásával.

2. Cukorbetegség

Évről évre egyre több embernél diagnosztizálják a 2-es típusú diabéteszt. A cukorbetegség első figyelmeztető jelzései közé tartozik a fáradtság, továbbá az állandó szomjúság, gyakori vizelési inger, éhség, fogyás, ingerlékenység, hüvelyi gombás fertőzés és látászavar.

Mi a teendő?

Ahhoz, hogy megállapítsák, hogy cukorbetegség áll-e a probléma hátterében, elvégzik az orális glükóz tolerancia tesztet. A vizsgálatot éhgyomorra, legalább 10 órás koplalást követően végzik. A tesztnél 75 g szőlőcukrot 2,5-3 dl vízben feloldanak, ezt  5 perc alatt kell elfogyasztani, majd két óra múlva megtörténik a kiértékelés.

faradt2.jpg ()3. Tiroid rendellenesség

Az anyagcseréért is felelős tiroid hormont a pajzsmirigy termeli. A pajzsmirigy alul- és túlműködése is különböző kellemetlen tünetekkel járhat.
A túlműködést hipertireózisnak hívjuk, és izomfájdalommal, fogyással, szapora szívveréssel, rövidebb és ritkább menstruációval valamint gyakori szomjúsággal jár együtt.
Ellentéte a hipotireózis pont a pajzsmirigy alulműködését jelöli. Ez esetben fáradtság, koncentrációzavar, izomláz, súlygyarapodás, gyakoribb és erősebb menstruáció, székrekedés és vízvisszatartás tapasztalható.

Mi a teendő?

A pajzsmirigy rendellenesség is kimutatható vérvizsgálat alapján. Érdemes megcsináltatni, hiszen a dolog orvosolható, csak fel kell keresni a megfelelő szakembert.

4. Depresszió

A depresszió az egyik leggyakoribb oka a fáradtságnak, lehangoltságnak és alvási zavaroknak. Kezeletlenül a helyzet pedig csak súlyosbodik. Bár a depressziót sokféle tünet kísérheti, a fáradtság, alvási zavarok étvágytalanság, memória- és koncentrációs problémák, az értéktelenség érzése, a negatív gondolatok elég általánosak.

Mi a teendő?

Bár depresszió esetén nincs vérvizsgálat, pár kérdés feltevése után viszonylag pontosan megállapítható, hogy depresszió gyötör-e. Az orvos rákérdez az alvási, étkezési szokásaidra, milyen a kedved, nyugtalan vagy-e, vannak-e fizikális tüneteid (például székrekedés, fejfájás), öngyilkossággal kapcsolatos gondolataid. Ha depresszió tünete áll fenn, keress fel mindenképp szakembert, mivel az állapot csak romlani fog, egyedül pedig egy bizonyos szint után már szinte lehetetlen kijönni belőle.

5. Reumatoid artritisz

A reumatoid artitisz során az immunrendszer saját maga ellen fordul, és kezeletlenül visszafordíthatatlan károkat tud okozni például a csontokban és a porcokban. A betegséggel olyan kísérőtünetek járnak együtt, mint a fáradtság, étvágytalanság, ízületi gyulladás.

Mi a teendő?

Ha ilyen jellegű tüneteket tapasztalsz, érdemes felkeresned egy reumatológust, aki egy vizsgálat során könnyen ki tudja szűrni, hogy RA áll-e a probléma hátterében.

faradt3.jpg ()6. Alvási apnoe

Az alvási apnoe során légzéskimaradás jelentkezik az alvás alkalmával. Erre a kimaradásra reagál az agyad, mégpedig,úgy, hogy felébreszt. Ez egy éjszaka alatt többször is megtörténhet, így a nyugodt, pihentető alvásnak annyi. Az alvási apnoe során gyakran jelentkezik horkolás, melyet aztán állandó fáradtság követ az elkövetkező napokon. Az alvásin apnoe egyben szívelégtelenséghez, stroke-hoz és magas vérnyomáshoz is vezethet.

Mi a teendő?

Érdemes bejelentkezni egy alvásklinikára, ahol egy vizsgálat alkalmával megfigyelik az alvási szokásaidat, és megállapítják, hogy csakugyan ebben a betegségben szenvedsz-e.

7. Krónikus fáradtság

Ez a jellegű fáradtság hirtelen és megmagyarázhatatlanul csap le rád. Az eddig megszokott tevékenységeket sokkal nehezebben látod el. A fáradtság mellett fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, gyengeség, fájdalmas nyirokcsomók, koncentrációnehézség kíséri. Kialakulásának oka máig ismeretlen.

Mi a teendő?

Az orvos először kizár egyéb betegségeket, mint például a lupust vagy a scelrosis multiplexet, hogy kijelenthesse, ebben a problémában szenvedsz. Ezek után az ő szaktudásán múlik, hogy mit tud kezdeni ezzel a kicsit misztikus jelenséggel.

Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!

Rágcsálj és légy bikinikompatibilis! 

Fejben és lélekben is fogyózz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X