Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne szomjazz! – Nagy vízkörkép

Ne szomjazz! – Nagy vízkörkép

ásványvízcsapvízfolyadékigényvízvízhiány
0

Írta: and

Bizonyára te is tapasztaltad, hogy ha elegendő vizet iszol, és nem szénsavas, cukros löttyökkel oltod a szomjad, jobban érzed magad a bőrödben. Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb vagy, szebb, puhább a bőröd, nem repedezik ki az ajkad. Bizony, a titok mindössze pár pohár víz. A tiszta ivóvíz az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele – az ember akár 40 napot […]

Bizonyára te is tapasztaltad, hogy ha elegendő vizet iszol, és nem szénsavas, cukros löttyökkel oltod a szomjad, jobban érzed magad a bőrödben. Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb vagy, szebb, puhább a bőröd, nem repedezik ki az ajkad. Bizony, a titok mindössze pár pohár víz.

A tiszta ivóvíz az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele – az ember akár 40 napot is kibír étel nélkül, víz nélkül viszont csak néhány napig marad életben. A felnőtt szervezet kb 60-70 százalékát víz alkotja, és ezt az állapotot fenn kell tartani. Ha az utánpótlás nem biztosított, működési zavarok lépnek fel: ha nem iszol eleget, rövidesen fejfájás, szédülés, száj- és bőrszárazság keseríti majd az életed.

Testünk folyadékigényét leginkább a víz tudja kielégíteni. Biztosítja a megfelelő vérkeringést és vérnyomást, a szükséges tápanyagok oldását, szállítását, szabályozza a test belső hőmérsékletét. A víz átmossa a vesét, segíti az agyműködést, csillapítja a fájdalmat, sőt, karcsúsít is. Emiatt fontos, hogy a napi folyadékbeviteled nagy része víz legyen.

Szerencsére hazánkban bőven van megfelelő, sőt kiváló minőségű ivóvíz, és ásványvizekből is igen nagy a választék. Most megmutatjuk, melyiket miért érdemes választani.

A palackból

vizkorkep2.jpg ()A szervezet naponta 15-20 g ásványi anyagot választ ki, ez nő, ha aktívan sportolsz vagy többet izzadsz. Ezt a mennyiséget pótolni kell, hiszen a hiány anyagcsere- és idegrendszeri zavarokat okoz – erre jó alternatíva az ásványvíz fogyasztása. (Komolyabb sportteljesítmény, hosszabb edzés esetén pluszban izotóniás italok fogyasztása is ajánlott).

Az ásványvíz a felszín alatti védett vízzáró rétegből származó, felszíni szennyeződésektől mentes ivóvíz, mely különböző ásványi anyagokat tartalmaz. A természetes ásványvizek oldott ásványianyag-tartalma 500-4500 mg/l között változik (ez egy liter víz elpárolgása során kicsapódó só mennyiségét jelenti). A vizeket az ásványianyag-tartalom mennyisége és összetevői szerint kategorizálják. Minden ásványvíz címkéjén feltüntetik a benne lévő ásványi anyagok mennyiségét, ezeket érdemes figyelni – leggyakrabban kalcium, klorid, kálium, foszfor, lítium, magnézium, nátrium, mangán, vas, flour, jód, szilícium, cink, hidrogén-karbonát, szulfát található a vízben. Ezek mennyiségén kívül külön jelölik a magas hidrogén-karbonát-, szulfát-, klorid-, kalcium-, magnézium-, fluorid-, vas- és nátriumtartalmú, a savas, és a csecsemőtápszer készítésére alkalmas vizeket. A természetes ásványvizek a hozzájuk adott szén-dioxidon (buborékokon) kívül semmilyen egyéb vegyi anyagot nem tartalmazhatnak.

Mire figyelj választáskor?

– Szakértőnk szerint egészséges ember számára nincs „megfelelő” víz, bármilyen ivóvíz minőségű víz megteszi szomjoltásra. Tejfehérje-allergia vagy tejcukorérzékenység esetén a kalciumban gazdag vizek hozzájárulhatnak a megfelelő kalciumbevitelhez, de a legtöbb esetben csak az ízlésünk befolyásolja a vízválasztást, egészségügyi indokok nem.

– Érdemes rendszeresen váltogatni a különböző ásványvizeket, mert ezek ásványianyag-tartalma és összetétele típusonként eltérő.

– Ha csak magasabb, 1500-3000 mg/l ásványi anyag tartalommal rendelkező vizet iszol, megterhelheted a veséd, ami vesekő kialakulását is eredményezheti. Ezért javasolt alacsonyabb ásványtartalmú vizeket és csapvizet is inni, és a magas ásványianyag-tartalmú vizeket ritkábban, kisebb mennyiségben fogyasztani.

A vezetékből

Zavar az otthonodban halmozódó műanyag palackok látványa, és a tudat, hogyan hatnak a környezetre? Engedj vizet a poharadba a csapból! Ugyan sokan idegenkednek a csapvíz fogyasztásától, jó, ha tudod, hogy a magyarországi csapvíz a települések nagy részén kimondottan jó minőségű, tiszta, és „nagy tételben” is fogyasztható. Tévhit, hogy a csapvíz a könnyen szennyeződő felszíni vizekből származik, és ezért rossz: a vízszolgáltatók 97 százalékban rétegvizekből és karsztvízből nyerik az ivóvizet, tehát elég mély és védett helyről ahhoz, hogy a szennyeződések ne veszélyeztessék a víztisztaságot.

Ha ritkán is, de előfordulhatnak problémák a vízminőséggel, ilyenkor nitrit-, nitrát-, ammónium-, bór- és arzénszennyezés lehet a háttérben. Hallani gyógyszerszármazékok vízbe kerüléséről – ez kizárólag folyókból, folyók mellől nyert vizeknél fordulhat elő a vízbe jutó szennyvíz és szennyeződések miatt. A budapesti vízhálózat vizsgálatából kiderült, hogy bár a Dunában még találhatók gyógyszerszármazékok, a vízvezeték-hálózatban ennek már nincs nyoma, köszönhetően a megfelelő tisztításnak: ózon-ionizációval, aktív szénszűréssel és klórozással tisztítják a vizet, hogy fogyasztható legyen.

A poharadba engedett víz minőségét befolyásolja az épületek csőhálózata is: a vízművek az ingatlan határáig tudják garantálni a minőséget. Ezért fordulhat elő, hogy hiába érkezik ugyanonnan, ugyanazon a településen, kerületben más-más helyeken eltérő minőségű a víz.

Jó tudni, hogy a csapvíz az egyik leggyakrabban ellenőrzött termék a világon! Ha szeretnél megbizonyosodni, hogy lakóhelyeden megfelelő a víz minősége, felvilágosítást kérhetsz a helyi vízművektől, illetve az ÁNTSZ is tud tájékoztatást adni a víz egészségre gyakorolt hatásáról.

A cikk folytatását keresd a Wellness magazin nyári számában!

Bűnmentes élvezet – miket rágcsáljunk?

Simán feszesebb!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X