Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a lábgombáról

5 kérdés a lábgombáról

betegségfertőzésgombaláblábgomba
0

Írta: and

1. Mit jelent a lábgomba? A test rejtett zugai a gombák számára optimális környezetet kínálnak. A meleg, párás mikroklíma azonban nem csupán kellemetlen szagokat, ám komoly bőrfertőzéseket is eredményezhet. A lábgomba jelenleg népbetegségnek számít, a világon több millió embert érint és a statisztikák szerint a férfiak gyakrabban szenvednek tőle. A lábujjak közötti kipállás (vagy lábgomba) […]

1. Mit jelent a lábgomba?

A test rejtett zugai a gombák számára optimális környezetet kínálnak. A meleg, párás mikroklíma azonban nem csupán kellemetlen szagokat, ám komoly bőrfertőzéseket is eredményezhet. A lábgomba jelenleg népbetegségnek számít, a világon több millió embert érint és a statisztikák szerint a férfiak gyakrabban szenvednek tőle. A lábujjak közötti kipállás (vagy lábgomba) a lábbőr gombás betegsége, ami alattomosan fejlődik, hisz eleinte nem viszket, csupán ovális vagy kerek foltokban jelentkezik.

2. Kiket fenyeget igazán?

Azokat, akik rendszeresen megfordulnak a nyilvános helyeken lévő zuhanyzókban, az uszodákban, az edzőtermekben és akik mások törölközőit, papucsait vagy cipőit használják. Az egyes bőrtípusok nem befolyásolják a lábgomba kialakulását, ám azok, akiknek gyengébb az immunrendszere, izzadásra hajlamosak vagy cukorbetegségben, vérellátási zavarokban szenvednek, könnyebben megfertőződhetnek.

lab3.jpg ()

3. Miről ismerhetem fel?

A lábgomba tünetei általában a negyedik és az ötödik lábujj között kezdődnek, majd könnyedén átterjednek a láb többi részeire. A kísérő tünetek a vörös vagy a környező bőrnél halványabb foltok, a kiütések, az égő érzések, a kellemetlen viszketések, az apró hólyagok és a lehámló bőrpikkely. Súlyosabb esetekben nedvedző bőrfelszínek, fájdalmas repedések is megjelenhetnek, amelyek tovább növelik a fertőzést, illetve sok esetben a köröm is elszíneződik, megvastagodik, ami körömgomba jelenlétére utal.

4. Kezelhetem alternatív módszerekkel is?

A lábgomba hosszabb kezelést igényel (3-4 hét), ám akkor is folytatnod kell, ha látszólag elmúltak a tünetek, hisz a gomba spórái ilyenkor is a bőrön vannak. A gyógyszertárakban, drogériákban kapható speciális készítmények hatékony segítséget nyújthatnak a kezelésben. A Canesten széles spektrumú antibiotikum, ami a legkülönbözőbb típusú gombás fertőzések ellen gyógymódot jelent és a fertőzött bőr mélyére hatolva gyökerestől pusztítja el a gombát. A Scholl Athlete’s Foot gyors és erőteljes kezelést biztosít a lábujjak közti kipállásra, megöli a gombát, meggátolja a visszafertőződést és megszünteti a viszketést.

A lábgomba természetes gyógymódokkal is kezelhető. A fokhagyma kívül-belül segíthet: dörzsöld be a lábujjak közti részt fokhagymával, és pár nap múlva látni fogod az eredményt.

Az almaecet egy természetes gyógymód, a belőle készített lábfürdő csökkenti a viszketést és fertőtlenítő hatású. Keverj össze almaecetet vízzel, áztass benne egy zoknit, húzd a lábadra, majd egy száraz zoknit is. Az almaecet nem csupán enyhíti a panaszokat, ám fokozza a vérkeringést, így elősegíti a bőr regenerálódását.

lab2.jpg ()Egy másik természetes megoldás a lábgomba sütőporral történő kezelése. Keverd össze a sütőport vízzel, majd kend be közvetlenül az érintett felületeket.Hasonló hatást érhetsz el az ázsiai csodafűszerrel, a kurkumával is.

A láb fertőtlenítésére szolgáló teafaolaj hatékony orvosság: dörzsöld be a fertőzött lábakat naponta 2-3 alkalommal, és a kellemetlen tünetek néhány nap alatt elmúlnak.

Wellness Cafe tipp: Ha a lábgombás bőrterület begyullad, vagy más testrészeden is felfedezel foltokat és kiütéseket, azonnal fordulj szakorvoshoz.

5. Hogyan előzhetem meg?

A lábgomba veszélye mindenhol leselkedik rád, ahol mezítláb szaladgálsz. A megelőzés érdekében a fürdéshez, a tusoláshoz használj saját törölközőt és olyan bőrkímélő ápolószereket, amelyeknek 5.5 a pH értéke. Mosakodás után gondosan szárítsd meg a lábaidat (akár hajszárítóval), különösen a lábujjak között. Ha uszodába, strandra vagy szaunába mész, húzz a lábadra papucsot, illetve használj fertőtlenítő lábspray-t. Viselj bőrből vagy vászonból készült, kényelmes, jól szellőző cipőket, és kerüld a műszálas zoknikat.
Végezz rendszeresen olyan gyakorlatokat, amelyek a lábakat edzésben tartják, a megfelelő vérkeringés száraz lábakat eredményez, így azok kevésbé fogékonyak a különböző bőrfertőzésekre.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X