Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a levenduláról

5 kérdés a levenduláról

gyógynövénylevendulaolajteavirág
0

Írta: and

Hol termelik? Az első nagyobb levendulást az 1920-as években Tihanyban telepítette Bittera Gyula, Franciaországból származó szaporítóanyaggal. A virág illata nyáron a sziget lenyűgöző különlegessége, s fesztivált is rendeznek a tiszteletére. Világhírét kimagasló illóolaj tartalmának köszönheti, ami túlszárnyalja az eredeti Provance-i változatot is.A kolostorkertek kedvelt növényének másik híres lelőhelye Pannonhalma, ahol az ún. angol és a […]

Hol termelik?

Az első nagyobb levendulást az 1920-as években Tihanyban telepítette Bittera Gyula, Franciaországból származó szaporítóanyaggal. A virág illata nyáron a sziget lenyűgöző különlegessége, s fesztivált is rendeznek a tiszteletére. Világhírét kimagasló illóolaj tartalmának köszönheti, ami túlszárnyalja az eredeti Provance-i változatot is.
A kolostorkertek kedvelt növényének másik híres lelőhelye Pannonhalma, ahol az ún. angol és a francia levendulát a 18. század óta termesztik, ám ezek mellett többféle nemesített változat is megtalálható a térségben. Az angol magasabb, 40-50 centiméteres szárú – esős időjárást követően akár 80 centisre is megnőhet -, míg a francia levendula 30 centiméter magasra nő. A két fő típus nem csupán méretében különbözik egymástól, hanem illatában is. Az angol levendula aromája erős, klasszikus, míg a francia izgalmas, nőies illatot áraszt.

levendula3.jpg ()

Milyen összetevőket tartalmaz?

A levendula fő hatóanyagai a kellemes illatú linalool, a linalil-acetát, a cineol, a kumarin, ám tartalmaz még értékes cserzőanyagokat és flavonoidokat is.  Legértékesebb komponense a belőle kinyert olaj, amelyet gondos körülmények között és megfelelő szakértelemmel dolgoznak fel.

Mire használhatom?

A virágból készült tea nyugtatószerként ismert, idegesség, álmatlanság vagy túlterheltség ellen. A levendulából készült főzet vízhajtó és hatékonyan segíthet a menstruációs, az epe,- a bél- és a gyomorpanaszok kezelésében. A levendulát antiszeptikus tulajdonsága révén bátran alkalmazhatod zúzódásokra, rovarcsípésekre vagy pattanásos, ekcémás bőrre. Fáradtság ellen 1 liter forrásban lévő vízhez keverj 50 gramm levendulát, hagyd állni 10 percig, majd töltsd a fürdővízhez. Mielőtt a levendulát belsőleg alkalmaznád, feltétlenül konzultálj egy szakemberrel.

Wellness Cafe tipp:
Ha úgy érzed, mostanában feszült vagy, 1 csésze forró vízbe tegyél 2 teáskanál levendulavirágot, hagyd állni kb. 10 percig, majd szűrd le.

levendula2.jpg ()

Hogyan készítsek belőle masszázsolajat?

A levendula illóolaját főleg az aromaterápiában használják, ám a többi illóolajhoz hasonlóan itt is kiemelten fontos a megfelelő adagolás. A gyógyszertárakban és a drogériákban kapható koncentrátumok általában tömények, ezért használat előtt mindig olvasd el a terméktájékoztatót és hígítsd az utasításoknak megfelelően.

Ha megajándékoznád a párodat egy szuper kényeztetéssel, önts egy tálkába 2 evőkanál bázisolajat (avokádó, mandula, szőlőmag-olaj) és keverj hozzá pár csepp búzacsíraolajat, hogy a készítmény tartósabb legyen. Ezt követően tegyél hozzá 4-5 csepp levendulaolajat és rázogasd enyhén a tálkát, hogy az összetevők alaposan elkeveredjenek, majd masszírozd át ezzel a párod testét.

Miért űzi el a molyokat?

A régiek már évszázadokkal ezelőtt felfedezték, hogy a molylepkék semmilyen gyógynövény illatát nem szeretik, így a levendula természetes rovarűzőként is alkalmazható. Egy kisebb csokor szárított levendulát tegyél egy vászonzacskóba, majd helyezd el a szekrényben. A virág nem csupán a molyok ellen hatásos, hanem semlegesíti a dohányfüstöt is, és ha a kertben rózsatövek mellé ülteted, elriasztja a szúnyogokat és más kártevőket is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X