Főoldal > EGÉSZSÉG > Így éld túl a kánikulát!

Így éld túl a kánikulát!

hőségkánikulaóvintézkedés
0

Írta: and

Bár ebben a melegben legszívesebben valahol pancsolnánk egy kellemes medencében, nem biztos, hogy mindenki megteheti. Ha te is a városban ragadtál, most megtudhatod, hogyan enyhítheted a forróságot. Igyál sokat! A nagy melegben a folyadék pótlása a legfontosabb, mivel nagyon sokat veszítünk izzadással, ráadásul kevesebbet is eszünk, mint általában, ezért az ebből hiányzó vizet is ivással […]

Bár ebben a melegben legszívesebben valahol pancsolnánk egy kellemes medencében, nem biztos, hogy mindenki megteheti. Ha te is a városban ragadtál, most megtudhatod, hogyan enyhítheted a forróságot.

Igyál sokat!

A nagy melegben a folyadék pótlása a legfontosabb, mivel nagyon sokat veszítünk izzadással, ráadásul kevesebbet is eszünk, mint általában, ezért az ebből hiányzó vizet is ivással kell bevinnünk. A legjobb ha ásványvizet vagy csapvizet fogyasztasz, mert ezekkel pótolhatod az elveszett ásványi anyagokat.

kanikula2.jpg ()Választhatsz ízesített vizeket, ezek is tökéletesen megfelelnek. Kerüld viszont a cukros üdítőket, mert azoktól csak még szomjasabb leszel, valamint a koffeint, ami vízhajtó. Ha mégis valami ízesebbre vágysz, ajánljuk a bodzás és gyömbéres üdítőket, ezek nagyon jó szomjoltók.

Wellness Cafe tipp:

Ha útnak indulsz, mindig legyen nálad egy kis üveg innivaló. Ha esetleg olyan kicsi táskával indulsz, amibe még egy fél literes üveg se fér bele, akkor sok helyen vásárolhatsz kis, két deciliteres ásványvizet is.

Próbáld ki a vízpermetet!

Fantasztikus érzés a forró melegben egy kis kellemes, lágy vízpermet, ami az arcodat éri. Szerencsére ma már nem kell megvárnod, míg hazaérsz, hogy lelocsolhasd magad, mert a finom frissítő vizet a táskádban is hordhatod. Először is már mindenféle termálvizeket csomagolnak sprayként, hogy ne csak belülről, hanem kívülről is frissíthessenek, valamint lehet kapni különböző méretű pumpás flakonokat, amiket feltölthetsz vízzel, és kedvedre spriccelhetsz velük.

Wellness Cafe tipp:

Termálvizes sprayket gyógyszertárakban vásárolhatsz, nagy előnyük, hogy nagyon jó hatással vannak a bőrre is (Vichy termálvíz, 2500 Ft.), a pumpás flakonok viszont kisebbek és utántölthetők (Butlers, 790 Ft.-tól).

Használj kéztörlőt

A lehető legrosszabb érzés, ami a melegben még magánál a melegnél is rosszabb, az a ragadós, izzadt kéz. Ráadásul ugyanilyen ragacsos és nedves kézzel fogdossák össze mások is a kapaszkodókat, például a villamoson, ami egyáltalán nem mondható higiénikusnak. Nagyon jól megoldja ezt a kellemetlen helyzetet, ha hordasz a táskádban nedves törlőkendőt, amivel a kezedet vagy akár a nyakadat és a karodat is végigtörölheted, ha kell, és bármelyik drogériában beszerezheted őket.

Wellness Cafe tipp:

Rengeteg törlőkendő közül válogathatsz. Vannak, amik inkább az illatuk miatt vonzók és vannak olyan amik kimondottan fertőtlenítő hatásuk miatt ajánlottak. (Balea, 450 Ft., Bradoman, 200 Ft.)

kanikula3.jpg ()Viselj világos, szellős ruhákat!

Felejtsd el a vastag anyagú, testre tapadó, sötét színű ruhákat, helyettük válassz világos színű, vékony anyagból készült, szellős ruhákat. Ha ilyeneket hordasz, megelőzheted azt a kellemetlen érzést, hogy mindenütt rád tapad a nedves, izzadt ruha, és össze-vissza tekeredik rajtad.

Ha érzékeny vagy a napra, és sokat vagy kint egyhuzamban, nem ciki sapkát vagy kalapot viselni, hogy megelőzd a napszúrást! A napszemüvegről se feledkezz meg, és mindenképp kend magad napvédő krémmel, ha kilépsz otthonról!

Hűsölj a lakásban

Ez a rettenetes hőség még a lakásban is elviselhetetlen tud lenni, szóval nézzünk pár ötletet erre is.
Első és nagyon fontos dolog a légkondicionáló. Ha van a lakásodban, az nagyon jó, csak tudni kell mi a megfelelő hőmérséklet. Ilyenkor, amikor kint 35-40 fok van, a benti hőmérsékletet ajánlott 26-28 fokon tartani, mert az ennél nagyobb különbség már egészségtelen lehet.

Ha nincs légkondid, napközben tartsd elsötétítve az ablakokat. A redőnyt engedd le, hogy a levegő azért áramolhasson, vagy húzz be sötétítő függönyt. Lehetőleg éjszaka, vagy hajnalban szellőztes, amikor a kinti hőmérséklet is alacsonyabb. Jót tehet a hőérzetednek, ha nedves lepedőket terítesz az ablakra.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X