Főoldal > EGÉSZSÉG > Így kezeld a nyaraláson szerzett sérüléseket!

Így kezeld a nyaraláson szerzett sérüléseket!

csípéskezelésnyaralássérülés
0

Írta: and

Vágások A vágások mindig komoly problémát jelentenek, kiváltképp, ha vérzik is a seb. Az elsődleges feladat ilyenkor, hogy elállítsd a vérzést. Legalább 5 percig erősen nyomd a sebet, egy-két jégkockát is bevethetsz, ezzel enyhítve a fájdalmat, így az erek is összébb húzódnak. Ha sikerült kontrollálni a vérzést, mosd le a piszkot és a baktériumokat egy […]

Vágások

A vágások mindig komoly problémát jelentenek, kiváltképp, ha vérzik is a seb. Az elsődleges feladat ilyenkor, hogy elállítsd a vérzést. Legalább 5 percig erősen nyomd a sebet, egy-két jégkockát is bevethetsz, ezzel enyhítve a fájdalmat, így az erek is összébb húzódnak. Ha sikerült kontrollálni a vérzést, mosd le a piszkot és a baktériumokat egy kis szappannal és hideg vízzel. A meleg víz azért nem válik be, mert az újra megnyithatja a vérereket. 

serulescikk1.jpg ()Ha a sérülés olyan helyen van, amely könnyen bepiszkolódik, például a kezeden vagy a térdeden, a fertőzések elkerülése végett kötözd is be, de előtte kis mennyiségben vigyél fel a sebre antibiotikus kenőcsöt. Ha nincs kitéve szennyeződéseknek, akkor hagyd szabadon lélegezni a felületet, így hamarabb begyógyul. Ha netalán a vérzést hosszas próbálkozásokat követően sem sikerül elállítani, keressétek fel a legközelebbi kórházi ügyeletet. Az ilyen vágásokat nem szabad félvállról venni, mert az a gyógyulást is hátráltatja.

Horzsolások

A horzsolások a gyerekeknél szinte mindennapos balesetnek számítanak, de azért a felnőtteknél is előfordul. Ebben az esetben mindig vond be a sérült felületet antibiotikumos krémmel, így megóvhatod a bőrfelszínt. A horzsolást viszont nem feltétlenül kell bekötni, előbb-utóbb észre fogod venni, hogy tisztul a sérülés és hegesedik – mindez a gyógyulást jelzi.

A horzsolásos sebet nem kell állandóan tisztogatni, amikor kialakul a sötétvörös heg, már a krémet se használd. Ám súlyos esetben – főleg ha idegen tárgy okozza a sebesülést -, a horzsolás orvosi ellátást igényel. Akkor is érdemes felkeresni a doktort, ha erős vörösesség, hólyagosodás, vagy duzzadás kíséri a horzsolást.

Zúzódások

A zúzódások ellátása nem igényel túl bonyolult műveletet, legtöbbször saját magunk is elvégezhetjük. A jég itt is csodákra képes, hiszen segít a duzzanat minimalizálásban, de fontos, hogy legalább 2 órán át rajta hagyd a fájdalmas területen. Ha a sérülés a lábadon vagy a karodon éktelenkedik, tartsd megemelve a végtagod – így is csökkenthető a duzzadás.

Ha a fejet éri ütés, legalább 3 napig ébernek kell lenni, hiszen az agyrázkódás ebben az időintervallumban még jelentkezhet. A tünetek közé tartozik a hányás, extrém fejfájás, hányinger és szokatlan alvászavar. Ilyenkor az első dolgod az legyen, hogy felkeresed a legközelebbi orvost.

Rovarcsípés

Ha méhek vagy darazsak okoznak kellemetlenségeket az elsődleges, hogy óvatosan eltávolítsd a fullánkot, és meggyőződj róla, hogy semmi oda nem illő nem maradt a bőrön, illetve a bőr alatt. Az eltávolítás során ne préseld vagy csípd össze a bőrt, hiszen így akár méreganyag is kibocsájtódhat.

Ha sikeresen megszabadultál a fullánktól (vagy magától a rovartól), tisztítsd meg a területet. Szappannal és vízzel alaposan mosd le a megcsípett részt, aztán jöhet a jég vagy a hidrokortizon tartalmú krém, ami enyhíti a vörösséget és a fájdalmat is. Vegyél be fájdalomcsillapítót, ha szükségesnek érzed. Ellenben, ha bármilyen allergiás reakció is fellép – légzési nehézségek, vagy nyelési problémák -, azonnal hívd a mentőket.

Medúzacsípés

A medúza „odasettenkedik” az áldozat mögé, és észrevétlenül csap le rá. Az első lépés ezért a megelőzés legyen, amelyet megfelelő anyagból készült ruházattal is meg lehet tenni. Ha a medúzáról megállapítható, hogy kocka-, vagy irukandzsi medúza, a sérültet azonnal orvosi ellátásban kell részesíteni. A kockamedúza csípésénél az ecet időleges segítséget jelenthet. Ha lehet, a csípést meleg vízzel öblítsd le, ha viszont ez nem áll rendelkezésre, akkor is inkább sós tengeri vízzel orvosold a bajt, semmint friss csapvízzel, hiszen ez tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Ezután a medúza karjait kesztyűbe bújtatott kézzel, esetleg csipesszel távolítsd el.

serulescikk2.jpg ()Figyelj oda az anafilaxia tüneteire, ez több allergiás reakciót foglal magában, amelyek viszketésben, csalánkiütésben, légszomjban, bőrpírban, a torok összeszűkülésében és szédülésben mutatkozhat meg. A megcsípett területet mintegy be kell áztatni forró vízbe, ilyenkor általános szabály, hogy az áldozatnak vagy zuhanyoznia kell forró vízzel, vagy azt a területet, ahol a csípés van, a lehető legmelegebb vízbe kell mártania (a víz hőmérséklete olyan magas legyen, amit még elvisel). De elővigyázatosan kell mindezt elvégezni, nehogy leforrázzuk a csípést elszenvedetett. Az ibuprofen sokat tehet a fájdalom csillapodásáért, valamint a jég és a forró víz is. Az enyhébb viszketés difenhidraminnal kúrálható.

Napégés

Ha a napégés kezeléséről beszélünk, fontos, hogy megelőzzük a további bőrkárosodást és irritációt. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha kerülöd a napot, és bármily nehéz is, de amennyit csak lehet a négy fal között tartózkodsz. Figyelj oda a hólyagokra – ha ilyesmi jelentkezik, az azt jelzi, hogy a bőr súlyosan károsodott. Ezeket semmi esetre se piszkáld, mert ezzel megnöveled a fertőzés kialakulásának kockázatát.

Ha kibírhatatlan a fájdalom, vegyél be fájdalomcsillapítót, így tompíthatod a fájdalmat és duzzanatot. Leggyakrabban az aszpirint és az ibuprofent szokták ajánlani a napégést övező fájdalmak enyhítésére, de kisgyerek vagy tinédzser esetében mellőzd az aszpirin alkalmazását. Sokat segíthetsz magadon, ha a napégést követően rengeteg vizet iszol, ezzel pótolod az elvesztett vízmennyiséget és leégésből való felépülést is meggyorsítod. Az alkohol-, és koffeintartalmú italokat viszont nagy ívben kerüld, ezek ugyanis további dehidratációt okoznak.

Rendszeresen használj hűsítő hatású, fájdalmat enyhítő krémet vagy aloe vera tartalmú testápolót a károsodott területre, így megőrizheted a hidratáltságát. Amikor csak megoldható tussolj hideg vízzel, ezzel is mérsékelheted a kellemetlenségeket, egészen addig, amíg a gyógyulás útjára nem lépsz. Ebben az időszakban laza ruhákat viselj, amik természetes anyagokból készültek (például pamutból vagy selyemből). Erre különösen figyelni kell, hiszen a leégett bőr rendkívül érzékeny, és a durva anyagból készült öltözék többet árt, mint használ. Amikor már hámlik a bőröd, végy erőt magadon, és hagyd békén a felületet! Ne vakard, ne dörzsöld a hámló részt, hiszen az alatta lévő bőr szintén meglehetősen érzékeny, így maradandó hegek is kialakulhatnak.

Kullancstámadás

A kullancstámadás az egyik legfenyegetőbb veszély hazánkban, hiszen Magyarországon rengeteg él a többek közt Lyme-kórt okozó vérszívóból, és mivel irtásuk nem lehetséges, különösen óvatosnak kell lennünk, ha sok időt töltünk a szabadban. Sokan azt gondolják, pontosan tudják, hogyan kell eltávolítani a kullancsot, de a legismertebb módszerek gyakran csak a fertőzés esélyét növelik. Sőt, egyes kullancs kiszedési metódusok egyenesen arra késztetik az állatot, hogy kifecskendezzék a bennük rejlő méreganyagot, így még inkább növelik a betegség kialakulásának rizikóját.

A gyakorta bevetett módszerek, például egy forró gyufa hozzáérintése a kullancs hátsó részéhez, egyáltalán nem célravezető, hiszen ez további sérüléseket okozhat a hordozóban (emberek, kutyák, macskák), ezenfelül serkenti a kullancs korokozó váladék termelését a megcsípett részen. Ügyelni kell rá, hogy a kullancs fejét és az egész testét eltüntessük, mivel az állat szorosan hozzátapad a hordozóhoz. A durva vagy a helytelen kezelés azt is eredményezheti, hogy az állat egyes részei szorosan beágyazódnak, és így nem lehet maradéktalanul eltávolítani.

A leghasznosabb eszköz a kullancskanál, de olyat keress, amelyet nem vacak minőségű műanyagból állítottak elő. Ha ez nincs elérhető közelségben, használj kisebb, ívelt végű csipeszt. Húzz kesztyűt, így megelőzheted, hogy az állatban rejlő méreganyag újabb problémákat okozzon. A csipesszel, olyan közel a bőrhöz, amennyire csak lehet, óvatosan, ám szilárdan ragadd meg a kullancs hátát. Finoman húzd kifelé, de soha ne csavard vagy forgasd az állatot. Ha sikerült, ne nyomd össze a kullancsot, inkább húzd le a WC-n vagy a mosdóban. Szappannal vagy enyhébb fertőtlenítővel alaposan tisztítsd meg a felületet, és még néhány napig figyeld a területet, nincs-e gyulladásra utaló jel.

Antibiotikumos krémet is használhatsz, ezzel megelőzhető a helyi fertőzés, de ez nem befolyásolja a kullancs által okozott betegségek kialakulását. Legjobban úgy védekezhetsz a vérszívók ellen, ha a megelőzésre fordítasz kellő figyelmet: adasd be magadnak és az egész családodnak a kullancs által terjesztett betegségek elleni oltást, házi kedvenceid esetében pedig gondoskodj a megfelelő kullancs elleni védelemről. Miden kirándulás után alaposan nézd át magad, a gyermekeid, és ne feledkezz meg a kutyádról, cicádról sem.

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Így győzd le az allergiát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X