Főoldal > MOZGÁS > 7 tipikus jóga hiba, amely sérüléshez vezet

7 tipikus jóga hiba, amely sérüléshez vezet

edzésjógasérülés
0

Írta:

Élvezd kedvenc mozgásformád sérülések nélkül!

 A jóga gyakorlásának számtalan oka lehet, többek között a hatékonyabb stressz menedzsment, a jobb kondíció vagy épp a spirituális indíttatás. Azonban, mielőtt mindjárt a legnehezebb ászanákba fognál, érdemes tudni, hogy az ártalmatlannak tűnő jógamatracon könnyen le lehet sérülni. Egy friss kutatás szerint egy átlagos ashtanga órán a résztvevők közel 60%-a sérül le, természetesen különböző mértékben. Még a legfittebbeknek is fájhat utána a válla, a csípője, a dereka, illetve nem ritkán a térdei, ha nem figyelnek eléggé az ászanák végrehajtásánál a tökéletességre, és nem koncentrálnak megfelelően minden egyes mozdulatra. Azonban nem kell, hogy a sérülések a jógázás szerves részeivé váljanak, az alábbi hét gyakori hibát könnyedén kiküszöbölhetjük.

1. Kizárólag a nehezebb pózokra koncentrálsz

A közösségi oldalakon számtalan komplex jógapóz fotójában gyönyörködhetünk, amely abba a hitben ringathat minket, hogy minél keményebb, annál jobb a jóga. Ez gyakran versengésbe mehet át, mi is el akarunk jutni abba a bámulatosan szép pózba, hogy „igazi jogikká” válhassunk. Azonban a legjobb póz az, amit élvez a testünk, és biztonságosan végre tudunk hajtani. Fontos tudni, hogy nem minden jógapóz hajtható végre mindenki által. A jóga nem a pózokról és a versengésről szól, hanem az érzésről.

2. A hajlékonyság fontosabb számodra, mint az erő

A jóga nemcsak a jó nyújtásról szól. A jógaoktatóknak az az általános tapasztalatuk, hogy azok a vendégek, akik hajlékonyak, de kevésbé erősek, hajlamosabbak túlbecsülni a szintjüket, és ezáltal gyakrabban lesérülnek. Ne hajszoljuk túl magunkat, különben könnyen túlterhelhetjük az ízületeket, a térdínt és a csípőt. Engedjük az izmainknak, hogy fokozatosan, saját erejükhöz mérten, mélyítsék el az egyes ászanákat.

3. Elfelejtesz lélegezni

Megfelelő légzéstechnika nélkül nincsen jóga, ideális esetben. A gyakorlatok közbeni mély és tudatos légzés több mint agyunk kikapcsolása, ugyanis csökkenti az idegrendszer serkentő hatását az izmokra. Gyakran egy fárasztó nap után zuhanunk be az órára, ami felszínes légzéssel és feszes izmokkal párosul. A mélylégzés (különösen, ha továbbtart a ki-, mint a belégzés), oxigénnel látja el a szervezetet és relaxációs választ vált ki, ezáltal segítve a könnyebb izommunkát és a sérülések elkerülését.

20085567 - young pretty female exercising in fitness club

4. A jelentkező fájdalom ellenére tovább erőlteted a pózt

A hatékony jógázásnak talán a legnagyobb ellensége a „ha nincs fájdalom, nincs eredmény” jelmondat. Emiatt sokan azt hiszik, hogyha az erősen jelentkező fájdalom ellenére is tovább erőltetik a testüket, akkor erősebbé és hajlékonyabbá válnak. Fontos, hogyha jógázunk, és ezzel párhuzamosan akaratlanul is új életvitelt sajátítunk el, akkor magunkon se alkalmazzuk erőszakot. Tehát, ha egy póz túl nagy kihívást jelent számodra, vegyél hozzá egy téglát, vagy térj vissza a póz egyszerűbb változatához.

5. Nem használsz jógatéglát

A jógázók többsége a jógatégla használatát a gyengeség jeleként értelmezi. Azonban ennek az eszköznek az igénybevétele segít, hogy kiegyenlítsd a tested, megtaláld az erőd, és jobban tudj fejlődni azáltal, hogy minden egyes pózba jobban bele tudsz menni. A jógaoktatók sokszor már csak azért veszik magukhoz a téglát, hogy vendégeiket is használatra biztassák. A mankó nemcsak a gyakorlást támogatja, hanem a sérülésektől is megvéd.

6. Túlságosan célorientált vagy

A jógázás során nagyon fontos, hogy megtanuljunk könnyedén benne maradni egy adott pózban. A jógázók azonban gyakran türelmetlenek, és gyorsan oldják fel a pózt, jelentősen megnövelve evvel a sérülések kockázatát. Figyelj befelé, még a tükörképedre se koncentrálj, ez segít, hogy elsajátítsd a szükséges türelmet, és figyelj a megfelelő kivitelezésre a póz elejétől egészen a legvégéig. Ne siettesd a céljaid elérését, mert inkább csak ártasz vele.

7. Szétszórt vagy, és nem tudsz kellően koncentrálni

A szórakozottság modern társadalmunk közös jellemzője, annyi dolgot próbálunk egyszerre csinálni és tervezni, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk a jelen pillanatra koncentrálni. Veled is előfordult már, hogy jóga óra kellős közepén jutott eszedbe, hogy mit felejtettél el megcsinálni a munkahelyeden, vagy épp hogyan kellett volna másként reagálni párod sértő megjegyzésére? Ha a gondolataid nincsenek szinkronban a testeddel, hajlamosabb leszel a sérülésekre, hiszen nem tudod időben észlelni tested egyértelmű jelzéseit. A jógázás különösen jó lehetőség, hogy állandóan töprengő elménkből kilépjünk. Ha azt veszed észre, hogy elkalandoznak a gondolataid, tudatosan engedd el, koncentrálj kizárólag a légzésre és az adott pózra.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X