Főoldal > MOZGÁS > Az 5 legjobb jógapóz egészségügyi problémák ellen

Az 5 legjobb jógapóz egészségügyi problémák ellen

egészségfájdalomgyógyulásjógapanasz
0

Írta:

A jóga alapvető jótékony hatásait mindenki ismeri: lapossá teszi a hasat, tónusossá válnak a karok, és lecsendesíti az elmét, amikor túlságosan fel vagyunk pörögve. Ezeken a testi és lelki jótékony hatásokon felül bizonyos jógapózok képesek meggyógyítani a mentális és a fizikai fájdalmat is.

Ne aggódj, az alábbi testhelyzetekhez nem kell egy gumiember hajlékonyságával rendelkezned, és olyan türelmesnek sem kell lenned, mint Buddhának.

Görcsök ellen: előrehajlás egy összegöngyölt takaróval

Ez a gyakorlat nagyszerűen lecsendesíti az elmét, javítja a hangulatot és megszűnteti a görcsöket. A kifejtett finom nyomás a takarótól és a törzsből nagyon alapos és kényelmes, nagyszerű érzést kelt az egész testben és az elmében is.

Próbáld ki: Csavarj fel egy takarót. Ülj le, lábaid legyenek egyenesen előre kinyújtva a talajon, majd tedd a takarót a felső combodra. Finoman hajlítsd a törzsed a szőnyegen túl, érd el a lábfejed, ha tudod. Maradj itt 10 lassú számolásig, miközben mélyeket lélegzel. 

Cukor utáni sóvárgás ellen: ülő meditáció V-alakú karokkal

A jóga edzi és átprogramozza az elmét, így egy nyugodt és semleges állapotba kerülsz, szorongásoktól és görcsöktől mentesen. Az ülő meditáció V-alakú karokkal képessé tesz arra, hogy maximálisan az elmédre tudj összpontosítani. Maradj pár percig mozdulatlanul ebben a testhelyzetben, és még a cukor iránti erős sóvárgásodat is legyőzöd.

Próbáld ki: Vegyél fel egy kényelmes ülő pozíciót, majd emeld fel a karjaidat a fejed felé V alakban. Lazítsd el és engedd le a vállaidat, és nyújtózz az ujjhegyeiddel. Tartsd ki mozdulatlanul 3 percig, miközben egyenletesen lélegzel. Találd meg a könnyedség érzetét ebben a pozícióban, miközben tisztul a tudatod és rengeteg feszültség áramlik ki a testedből.

joga2.jpg ()

Szomorúság ellen: fapóz

A rendszeres jóga segít enyhíteni és leküzdeni a depressziót, visszahozza az emberek természetesen boldog és könnyed állapotát. Az olyan jógapózokkal, mint a fa, rengeteget érhetünk el. Különböző utakon találhatjuk meg az egyensúlyt az életünkben, miközben lábunkon egyensúlyozunk.

Próbáld ki: Állj egyenesen párhuzamos lábakkal, lábaid legyenek ökölnyi távolságra egymástól. Helyezd át a testsúlyod a bal lábadra. Hajlítsd be a jobb térded, húzd a mellkasod elé, és öleld át a lábszárad a kezeiddel. Ragadd meg a jobb bokád a jobb kezeddel és nyomd a jobb lábadat a bal belső combodhoz. A kezed tarthatod a bokádon is, hogy meg tudd tartani az egyensúlyt, vagy imatartásban érintsd össze a kezeidet a mellkasod előtt. Ha már teljesen biztosan állsz, akkor a fejed felé is nyújthatod a karjaidat. Maradj ebben a pózban 5 hosszú ki- és belégzésig. Majd cserélj oldalt, úgy, hogy a jobb lábadra helyezed át a súlyodat.

Álmatlan éjszakák ellen: testcsavarás fekvésben

Sok ember küzd alvásproblémákkal, nem tudnak elaludni, vagy korán felébrednek és képtelenek visszaaludni. A jóga segít, hogy az éjszakáid pihentetőek legyenek. Egy egyszerű, fekvő helyzetű csavarás segítségével megszabadulhatsz a feszültségtől a gerincedben és az elmédben, ami nyugodt éjszakát eredményez. Sőt, a legjobb, hogy akkor is elvégezheted, ha már ágyban vagy.

Próbáld ki: Feküdj hanyatt és öleld át a jobb térded a mellkasodhoz finoman felhúzva. Csavard el a jobb lábad a bal oldaladra. A karjaidat pihentesd a két oldalad mellett. Ne érezz sehol sem feszültséget! Maradj ebben a kényelmes pozícióban 10 hosszú légzésig, majd ismételd meg az ellentétes oldalra is a csavarást.

Másnaposság ellen: könnyű testcsavarás ülőhelyzetben

A csavarások nagyszerűen kiűzik a méreganyagokat a testünkből és az életünkből.

Próbáld ki: Ülj le egyenes előre kinyújtott lábakkal. Húzd fel a jobb térded, kulcsold át a bal kezeddel és kilégzés közben csavard el a törzsed jobbra. A jobb kezed ujjhegyeit nyomd bele a talajba a csípőd mögött. Lélegezz be és tartsd ki a pozíciót. Fújd ki a levegőt, és csavard a törzsed még inkább jobbra. Majd cseréld meg a lábaidat és végezd el a törzsfordítást a másik oldalra is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X