Főoldal > MOZGÁS > 5 hangulatjavító jógapóz

5 hangulatjavító jógapóz

depressziófitneszhangulatjógajókedv
0

Írta: and

Ha lehangolt vagy, különböző bosszúságok érnek, vagy csak nem úgy alakul a napod, ahogy tervezted, ker&uuml

Ha lehangolt vagy, különböző bosszúságok érnek, vagy csak nem úgy alakul a napod, ahogy tervezted, kerülj a mentális zen állapotába Liz Owen, amerikai jógaoktató által összeállított gyakorlatsorozattal. Erősítsd a tested és a lelked, jógára fel!

Fa póz (Vrksasana)

Állj úgy, hogy a jobb lábad pihenjen a bal combodon. Találd meg az egyensúlyt, a bal lábad szögezd a talajba! Ha stabilan állsz, emeld fel mindkét kezed a fejed fölé, tenyereidet tedd össze. Maradj meg ebben a pózban, karjaiddal próbáld meg elérni az eget. Ez a gyakorlat a test és az elme egyensúlyát teremti meg.

Háromszög póz (Trikonasana)

Állj széles terpeszben, jobb lábfejed fordítsd jobbra, a bal lábfejedet pedig szintén jobb irányba. Vegyél egy nagy levegőt, kilégzésre hajlítsd a derekad és jobb kézzel érintsd meg a jobb lábfejedet, a bal karod pedig nyújtózzon az ég felé. Arcodat fordítsd a kinyújtott kéz irányába. Érezd, ahogy a lábad, a csípőd és a gerinced nyúlik és megnyílik. Ez a gyakorlat kiváló hatással van az idegrendszerre.

Állásból előrehajlás, azaz fej-térd tartás (Uttanasana)

Helyezkedj zárt állásba, teljes talpakkal a földön. Kilégzés közben hajolj előre, ujjakkal érintsd meg a talajt, a lábfejed vagy ahol épp eléred. Nyújtsd a gerinced a föld felé, egyenletesen a gerinc ágyéki szakaszából a fejtetőbe. A póz oldásaikor óvatosan gyere fel, csúsztasd fel a kezedet a lábadon, emeld lassan a gerincedet. Ez az egyszerűnek tűnő gyakorlat erőteljes stressz oldó, az enyhébb depresszión is segít.

kutyapoz2.jpg ()Lefelé néző kutya póz (Adho Mukha Svanasana)

Kezdd négykézláb helyzetből a pózt. Mély belégzéssel emeld fel a térdeid a talajról, csípőd told a plafon felé, próbáld meg a kiegyenesíteni a lábaid, de a lényeg, hogy a gerinced maradjon egyenes. Vedd le a súlyt a vállaidról, és told a sarkad a talaj felé. Tartsd 3-4 légzésig, érezd, ahogy a tested feltöltődik energiával! Majd térj vissza kiinduló helyzetbe, onnan pedig gyermekpózba, és pihenj meg pár légzésig. A lefele néző kutya póz energetizálja a testet, ugyanakkor lecsendesíti az elmét és oldja a stresszt.

Híd póz (Setu Bandha Sarvangasana)

Feküdj a földön, karjaid legyenek a csípőd mellett. Egy mély belégzéssel először emeld fel a csípőd, majd a gerinced is. Érezd a karjaid támogatását és a mélycsípő izmait, miközben pár légzésig tartod a híd pózt. Feloldásnál lassan kerülj vissza a kiinduló helyzetbe, csigolyáról csigolyára. Ez a gyakorlat megszabadít a stressztől és az álmatlanságtól.

Ha van 5 perced, csináld végig ezt a gyakorlatsort, és garantáltan jobb kedved lesz!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X