Főoldal > MOZGÁS > 6 dolog, amit a jógaoktatód szeretne tőled

6 dolog, amit a jógaoktatód szeretne tőled

egészségfitneszjóga
0

Írta: and

Kezdő vagy a csoportban, és örömmel látod, hogy a tanárod mosolyog rád, miközben fel-le sétál

Kezdő vagy a csoportban, és örömmel látod, hogy a tanárod mosolyog rád, miközben fel-le sétál a teremben? Ugye fogalmad sincs, mit gondolhat magában ilyenkor? Semmi gond, ha nem vagy gondolatolvasó, íme néhány dolog, amit a jógatanárod szeretne, hogy tudj!

1. Nem vizslatja, hogy mennyire vagy rugalmas

Amikor gyakorlat közben hosszan néz, nem azért teszi, mert ítélkezik feletted, hogy elég hajlékony vagy-e. Nem az a célja, hogy minél előbb profi módon végezd a legnehezebb pozíciókat is. Abban akar biztos lenni, hogy amit csinálsz, az biztonságos, és nem fogsz lesérülni.

2. Nem szereti, ha túl kemény vagy magadhoz

Természetesen jó, ha mindig újabb és nehezebb pózokat próbálsz ki, de nem mindenáron. Ha közben hatalmas fájdalommal küzdesz, könnyen megsérülhetnek az izmaid. A tanárod bízik benne, hogy ismered a határaidat, és kezdőként először inkább a könnyebb Kobra pózt választod, mint a haladóknak továbbfejlesztett változatát, a Skorpiót.

3. Szeretné, ha mernél kérdezni

Bár a jógaórák általában csendesen zajlanak, és csak az oktató instrukcióit lehet hallani, de ha kérdésed van, bátran tedd fel! Esélyes, hogy a társaidnak is ugyanaz a problémája. Tedd félre a szégyenlősködést, jelezd, hogy kérdeznél, és ő örömmel fog választ adni rá.

4. Nem ciki, ha izzadsz

A tanárod tisztában van vele, hogy az óra alatt mindenkiből távozik egy nagy adag verejték. Ettől függetlenül hozzád fog érni, ha szükséges, hogy egy-egy pózban kiigazítson. Ne érezd magad kellemetlenül, ha síkos a bőröd, és bocsánatot sem kell kérned emiatt. Ha zavarná, nem lenne jógaoktató.

joga2.jpg ()5. Szólj, ha fáj!

Amikor a tanárod segíteni akar pontosabban kitartani egy pozíciót, előfordulhat, hogy fájdalmat okoz. Minden jogod megvan hozzá, hogy szólj, ha ez kellemetlen. Végülis te ismered a testedet, a korlátaidat, és te érzed a fájdalmat. Egy esetleges sérülést nem érdemes megkockáztatni, mert nem mered jelezni a problémádat.

6. Ne menj betegen az órára!

 A „kiizzadni a betegséget” valóban működőképes „gyógyszer”, hiszen a testmozgással hőt termelünk, a hő segít ellazítani az izmokat, így csökkennek a fájdalmaid. De inkább végezz otthon néhány gyakorlatot, mert a teremben pár tüsszentéssel, érintéssel könnyen átadhatod másoknak is a baktériumokat, az izzadásban lévő bacikról nem is beszélve, ami a jógaszőnyegre, illetve a padlóra csepeghet. Betegen tehát jógázz inkább otthon, és ha már meggyógyultál, csak akkor csatlakozz újra a csoporthoz!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X