Főoldal > EGÉSZSÉG > Így védekezz a gombás fertőzések ellen!

Így védekezz a gombás fertőzések ellen!

fertőzéshüvelygombakörömgombalábgombatünetvédekezés
0

Írta: and

Hogy a gondtalan életet semmi se árnyékolja be, eláruljuk, hogy védekezhetsz a fertőzések ellen! Lábgomba Kit fenyeget? A lábgomba az egyik leggyakoribb és legkönnyebben elkapható gombás fertőzés, hihetetlen, de szinte már népbetegségnek számít. Nem szabad elhanyagolni, mert egyéb betegségek is könnyen kialakulhatnak belőle, pl. ekcéma vagy visszér, nem beszélve arról, hogy könnyen megfertőzhetjük vele közvetlen […]

Hogy a gondtalan életet semmi se árnyékolja be, eláruljuk, hogy védekezhetsz a fertőzések ellen!

Lábgomba

Kit fenyeget?

A lábgomba az egyik leggyakoribb és legkönnyebben elkapható gombás fertőzés, hihetetlen, de szinte már népbetegségnek számít. Nem szabad elhanyagolni, mert egyéb betegségek is könnyen kialakulhatnak belőle, pl. ekcéma vagy visszér, nem beszélve arról, hogy könnyen megfertőzhetjük vele közvetlen környezetünket is.

gomba3.jpg ()Mik a tünetek?

Sokan azért nem veszik észre a lábgomba első jeleit, mert a tünetek először a lábujjak közötti részen, megbújva jelennek meg. Később a talpra is átterjednek, vörösek, égnek és viszketnek. Súlyosabb esetben és a megfelelő kezelések nélkül a kiütések akár fájdalmas, mély repedésekké is válhatnak, ezért nem szabad elhanyagolni őket.

Hogy védekezzünk ellene?

Mindig figyeljünk arra, hogy a lábunk tiszta és száraz legyen. Miután megmostuk, alaposan töröljük meg, még a lábujjak között is! Ne használjuk mások törölközőjét és ha lehet, akkor ne vegyünk fel műszálas zoknit. Közös helyiségekben, mint például az öltöző vagy a zuhanyzó, sose legyünk mezítláb, hanem mindig viseljünk papucsot.
Ha pedig már elkaptuk a gombás fertőzést, válasszunk a gyógyszertárakban kapható szerek közül egyet és használjuk rendszeresen, előírás szerint.

Hüvelygomba

Kit fenyeget?

Bár sokan még mindig azt hiszik, a hüvelygomba nem csak szexuális úton terjedő betegség. Sajnos nagyon gyakori, szinte minden nő találkozott már vele legalább egyszer. Szervezetünkben, így a hüvelyben is, természetes módon van jelen a gombák többsége. A baj akkor kezdődik, mikor ezek elszaporodnak és fertőzést okoznak.

Mik a tünetek?

A hüvelygomba tünetei nagyon kellemetlenek: égő, viszkető érzés, az élesztőre emlékeztető szag, fehér, túrószerű folyás. Mivel a gomba hajlamos a visszatérésre, ezért az újabb fertőzés elkerülése és a szövődmények végett minél előbb orvoshoz kell fordulni. Arról nem is beszélve, hogy a fertőzést szexuális úton nagyon könnyen átadhatjuk párunknak is.

gomba2.jpg ()Hogy védekezzünk ellene?

Ha a szervezetünk ellenállóképessége gyengül, sajnos a gombák is elszaporodnak. Éppen ezért a megfelelő higiénia betartása mellett fontos immunrendszerünk erősítése is. Tartózkodjunk a szoros, nem szellőző ruhadaraboktól és fürödjünk rendszeresen. Ha már megfertőződtünk, készítsünk ülőfürdőt. Öntsünk a fürdővízhez félcsészényi sót és ecetet, majd üljünk benne addig, amíg a víz ki nem hűl.

Körömgomba

Kit fenyeget?

A körömgombát bárki elkaphatja, de a fürdőhelyi dolgozók, vagy azok, akik sokat tartózkodnak közös helyiségekben, például öltözők vagy fürdők, sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve. A lábgomba mellett ez a fertőzés az egyik leggyakoribb, az idősebb korosztálynak legalább a fele szenved a tüneteitől.

Mik a tünetei?

A köröm fénytelenné válik, töredezni kezd, a széle megvastagszik és sárgás-barnás színű lesz. A tünetek először a körömnek csak az egyik részén jelentkeznek, de kezelés nélkül könnyen az egész körmöt megtámadhatják, sőt, más testrészre is átterjedhetnek.

Hogyan védekezzünk ellene?

Zuhanyzókban és fürdőkben viseljünk mindig papucsot, ne járkáljunk mezítláb. Használjunk természetes alapanyagú zoknikat és olyan cipőket, amiben szellőzik a lábunk. Ha jelentkeznek a tünetek, próbáljuk ki a gyógyszertárakban található szerek valamelyikét, de ha ez nem segít, feltétlenül forduljunk orvoshoz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X