Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 tipp a stressz ellen

10 tipp a stressz ellen

feszültségidegességnyugalompihenésstressz
0

Írta: and

1. Sportolj! Bármilyen közhelyesnek is hangzik, de a stressz egyik legnagyobb ellenszere a rendszeres mozgás. Nem csak azért, mert futás vagy aerobik közben kikapcsol az agyad és nem gondolkozol a téged nyomasztó problémákon, hanem azért, mert levezeted a felesleges energiáidat és boldogsághormonok szabadulnak fel a testedben. 2. Aludd ki magad! A stressztől és a rengeteg […]

1. Sportolj!

Bármilyen közhelyesnek is hangzik, de a stressz egyik legnagyobb ellenszere a rendszeres mozgás. Nem csak azért, mert futás vagy aerobik közben kikapcsol az agyad és nem gondolkozol a téged nyomasztó problémákon, hanem azért, mert levezeted a felesleges energiáidat és boldogsághormonok szabadulnak fel a testedben.

2. Aludd ki magad!

A stressztől és a rengeteg munkától elgyötörtnek és fáradtnak érzed magad? Erre nincs jobb megoldás, mint az, ha kialszod magad. Kapcsold ki a telefonod, mondd le az esti programjaidat és feküdj le időben. Meglátod, ha legalább nyolc órát sikerül aludnod, másnap úgy kelsz fel, mintha kicseréltek volna.

3. Relaxálj!

Ha hajlamos vagy mindent a szívedre venni és a legkisebb feladaton is órákat stresszelni, akkor tanulj meg néhány lazító technikát és relaxálj. Ha úgy érzed hogy otthon, magadban nem megy, akkor járj el jógázni legalább hetente kétszer és figyelj oda magadra. Meglátod, egy idő után meg fogod tanulni kezelni a stresszes helyzeteket.

stress3.jpg ()

4. Dezodorálj!

Bármilyen furcsának is tűnik ez a tipp, de a legtöbb tanulmány szerint a sok stressz az egyik legnagyobb oka az izzadásnak. Bizonyára te is észrevetted magadon, hogy a hektikusabb napokon sokkal inkább izzadsz, mint a nyugisabb időszakokban. Szerezz be egy jó és erős illatú spray-t vagy deót és használd rendszeresen, napközben többször is.

5. Kapcsolódj ki!

Rossz kedv ellen az egyik legjobb gyógyír a kikapcsolódás és a baráti összejövetel. Ne búslakodj otthon a szobádban, inkább hívd fel a barátnőidet és üljetek be a közeli kávézóba. A nevetés és az önfeledt beszélgetés kikapcsol, és legalább arra az időre elfelejted minden bánatodat.

6. Hallgass zenét!

Ha nincs időd mozogni vagy éppen a barátaid sem érnek rá, de úgy érzed, mindjárt szétdurransz a stressztől, akkor hallgass zenét. Tedd be a kedvenc előadód cd-jét a lejátszóba, vagy hallgass meditációs muzsikát, meglátod, pár perc múlva megnyugszol.

stress2.jpg ()7. Ki a természetbe!

Nincs is nyugtatóbb annál, mint egy napot eltölteni a természetben. Hétvégén hagyd hátra a munkát, mozdulj ki és menj el túrázni a barátoddal vagy a barátnőiddel. Hallgasd a madarakat, piknikezz a réten és szívd be a friss levegőt jó mélyen.

8. Nyugtató fürdő

Ha fáradtan és stresszesen hazaérsz a munkából, ne a barátodon töltsd ki a feszültséget, inkább kérd meg, hogy engedje neked tele a kádat meleg vízzel, gyújtson meg néhány gyertyát, öntse a vízbe a kedvenc habfürdődet és töltsön ki neked egy pohár bort. Neked már csak az a feladatod, hogy élvezd a kényeztetést és relaxálj.

9. Szex

A szex nemcsak akkor jó, mikor jókedvű vagy, hanem akkor is, mikor ideges és feszült. A kényeztetés, az egymásra figyelés eltereli a gondolataidat és kikapcsol, ráadásul szex közben annyi boldogsághormon szabadul fel benned, hogy örökre elfelejted a gondokat.

10. Masszíroztass!

Ma már rengeteg különböző masszázs közül választhatsz, a stresszoldótól kezdve egészen a svédmasszázsig. Ne sajnáld magadtól a kényeztetést, próbálj meg hetente legalább egyszer egy egyórás masszázst beiktatni a programodba. Nem fogod megbánni.

Fotó: Profimedia.hu – Red Dot

Formásabb alak, lépésről lépésre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X