Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a vashiányról

5 kérdés a vashiányról

vasvashiányvérvérszegénység
0

Írta: and

1. Kiket érint a betegség? Sajnos bármelyik életkorban előfordulhat, de elsősorban a kisgyerekek harmadát, a nők negyedét és a férfiak kicsivel több mint tíz százalékát érinti a betegség. 2. Mi ez a betegség? Vörösvérsejtjeink testünk minden szegletébe oxigént szállítanak. Vas nélkül azonban nem keletkeznek új vörösvérsejtek, így testünk oxigénellátása csökken. Ha huzamosabb ideig áll fenn […]

1. Kiket érint a betegség?

Sajnos bármelyik életkorban előfordulhat, de elsősorban a kisgyerekek harmadát, a nők negyedét és a férfiak kicsivel több mint tíz százalékát érinti a betegség.

2. Mi ez a betegség?

Vörösvérsejtjeink testünk minden szegletébe oxigént szállítanak. Vas nélkül azonban nem keletkeznek új vörösvérsejtek, így testünk oxigénellátása csökken. Ha huzamosabb ideig áll fenn vashiányos állapot, könnyen vérszegénység lehet belőle – éppen ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk a tünetekre.

3. Mi okozza?

Nőknél gyakori ok az erős vérzés és a cikluszavar, a vegetáriánusoknál pedig az elégtelen vasfogyasztás. Ha valaki felszívódási zavarokat okozó betegségben szenved vagy olyan gyógyszereket szed, amelyek megakadályozzák a vas felszívódását, netán terhes vagy szoptat, sajnos előbb vagy utóbb tapasztalni fogja magán a vashiány tüneteit.

ver2.jpg ()

4. Honnan tudom, hogy vashiányom van?

Ha úgy érzed, hogy állandóan aludnál, ha nem tudsz úgy koncentrálni, ahogy korábban, ha sápadt vagy, hullik a hajad, gyengének érzed magad, valószínűleg vashiányos vagy. Gyakori tünet még a töredezett, elvékonyodott köröm és a szemek alatti szürke karikák is.

5. Mit tehetünk ellene?

Ha észleled magadon a vashiány tüneteit, keresd fel a háziorvosod, hiszen a betegség egy egyszerű vérvételből könnyen kideríthető. Ha a vashiányos állapot még nem olyan fokú, akkor elég csak tablettákkal pótolni a hiányzó ásványi anyagot, súlyosabb esetben azonban vénás infúzióra van szükség. Mi magunk is sokat tehetünk a hiánybetegség javításán, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra: együnk sok babot, borsó, spenótot, teljes kiőrlésű kenyeret, mogyorót, magvakat, barackot, halat és májat. Készítsünk teát zsurlóból, búzavirágból, vagy csalánléből és fogyasszuk rendszeresen.

Saliris Resort****superior – Ahol Ég és Föld összeér…

Villámgyors fogyás tablettákkal

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X