Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés az ortorexiáról

5 kérdés az ortorexiáról

betegségegészséges ételfogyásfüggőségortorexia
0

Írta: and

1. Mi is ez? Ha törekszel arra, hogy egészségesen táplálkozz, az dicséretes dolog. Bizonyára te is diétáztál életed során legalább egyszer. De ha az egész napodat az tölti ki, hogy bioélemiszerek után vadászol, és csak a saját tányérodat, evőeszközödet használod, mert félsz attól, hogy valaki előtte valamilyen „tisztátalan” ételt fogyasztott rajta, akkor könnyen lehet, hogy […]

1. Mi is ez?

Ha törekszel arra, hogy egészségesen táplálkozz, az dicséretes dolog. Bizonyára te is diétáztál életed során legalább egyszer. De ha az egész napodat az tölti ki, hogy bioélemiszerek után vadászol, és csak a saját tányérodat, evőeszközödet használod, mert félsz attól, hogy valaki előtte valamilyen „tisztátalan” ételt fogyasztott rajta, akkor könnyen lehet, hogy észrevétlenül ortorexiás lettél, azaz az egészséges táplálkozás megszállottja.

2. Mik a tünetek?

A beteg képtelen feloldani a megkezdett diétája diktálta szigorú szabályokat, és visszatérni a normális étrendhez. Élete középpontjába az étel minősége és annak elkészítése kerül. Ha valaki beleszeret az egészséges diétába, onnantól kezdve egyre jobban kezdi kizárni étrendjéből az alapvető élelmiszereket. Semmi zsír, konzerves vagy cukrozott étel, csakis nyers vagy párolt biozöldség, magvak. A szükséges vitaminokhoz általában rengeteg vitaminkapszula bevételével jut hozzá.

3. Milyen következményekkel jár?

Mivel az ortorexiás csak azt hajlandó megenni, amit ő készít magának és a saját étkészletét használja, ez könnyen izolációt okozhat, hiszen nem megy el olyan családi-baráti összejövetelekre, ahol fennáll a veszély, hogy „bűnös” ételt kell fogyasztani. Nemcsak ő kerüli mások társaságát, hanem a barátai is lassan elmaradoznak, hiszen a legtöbbször nincs más téma, mint az egészséges étkezés. Valamint az ortorexiásoknak számolniuk kell rengeteg hiánybetegséggel, melyet rendkívül egyoldalú táplálkozásuk okoz. A vitaminhiány bizonyos részét pedig nem lehet csak kapszulákkal pótolni.

ortorexia2.jpg ()

4. Mi áll a dolog háterében?

Akárcsak az anorexiások, az ortorexiások is a totális kontrolra törekednek az élet minden területén, így az étkezésükkel kapcsolatban is. Megmutatni, hogy a többiekkel szemben ők képesek megállni, hogy nem szemetet, hanem minőségi ételeket fogyasztanak, és erre gyakorlatilag rá is megy az idejük nagy része. Ám az ételek zöméről való lemondás egyben az örömről való lemondást is jelenti, hiszen lássuk be, egy tálka nyers biosaláta elropogtatása közel sem bír akkora élvezeti értékkel, mint egy krémes. Az anorexiával szemben viszont itt nem az étel elutasítása és a minél gyorsabb fogyás a motiváló erő, így halálos veszély sem fenyegeti a beteget, mégis szükséges egy idő után terápiás kezelés, ha a beteg nem képes kibújni a diétája ördögi köréből.

5. Mi a teendő?

Mint írtuk, az elharapózott ortorexiánál már csak a terápia segíthet, ám rendkívül nehéz egy ortorexiást ráébreszteni a betegségére, hiszen ő éppen abban a tudatban él, hogy táplálkozásával az egészségét szolgálja, míg a többiek teszik tönkre magukat a sok szennyétellel. Ha arra gyanakszol, hogy a környezetedben valaki ortorexiás, próbáld meg rávezetni arra, hogy az állandó, egészséges táplálkozással való foglalkozás kóros, és nem dől össze a világ, ha az illető néha megenged magának némi kulináris élvezetet. Ezt persze semmiképpen se erőszakosan, letámadóan tedd, hiszen akkor még nagyobb ellenállásba fogsz ütközni.

Saliris Resort****superior – Ahol Ég és Föld összeér…

Villámgyors fogyás tablettákkal

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X