Főoldal > EGÉSZSÉG > Étrenddel a hajhullás ellen

Étrenddel a hajhullás ellen

étkezéshajhajhullásnövekedés
0

Írta: and

A hajhullás okai A hajhullás jelentkezése gyakori hiányállapotok fennállásakor (tipikus vas és különböző vitaminok hiánya). Számtalanszor találkozunk ezzel a jelenséggel például 90 napos fogyókúrát és más ártalmas fogyókúrás módszert követő hölgyeknél. Betegségek, így gyulladásos gócok és hormonális zavarok jelenléte a szervezetben szintén előidézhet hajhullást, a genetikai háttér, az öröklött férfias jellegű kopaszodás pedig mind a […]

A hajhullás okai

A hajhullás jelentkezése gyakori hiányállapotok fennállásakor (tipikus vas és különböző vitaminok hiánya). Számtalanszor találkozunk ezzel a jelenséggel például 90 napos fogyókúrát és más ártalmas fogyókúrás módszert követő hölgyeknél. Betegségek, így gyulladásos gócok és hormonális zavarok jelenléte a szervezetben szintén előidézhet hajhullást, a genetikai háttér, az öröklött férfias jellegű kopaszodás pedig mind a férfiak, mind a nők életét megkeserítheti.

Hajhullás – Makacs probléma

A hajhullás tekintetében a góckeresés, hormonális eltérések, hiányállapotok vizsgálata még fontosabb lehet. Bizonyos adatok az orvosi vagy dietetikusi felügyelet mellett végzett napi 5 mg-os hosszas biotin kiegészítés előnyeit valószínűsítik a kopaszodás és őszülés kezelésében, ahogyan más adatok a B1-, B5- és cisztin alkalmazás előnyeit valószínűsítik.

A kölesből készült kásák, levesek is hasznosak lehetnek: az ebben található szilíciumról úgy tartják, hogy erősíti a kötőszövetet, valamint a haj, bőr, köröm, és az erek egészségét is védi. Jó szilíciumforrásnak tekinthetők a növényi eredetű élelmiszerek, azok közül is elsősorban a teljes-kiőrlésű gabonakészítmények, búzakorpa, gyökérzöldségek, spenót.  A rendszeres szójafogyasztás hajvédő, hajhullást gátló tulajdonságát is valószínűsítik, ám ez ma még erősen kérdéses terület. Az öröklött kopaszodás étrendi úton nehezen kezelhető, a fentieken túl kisebb beavatkozásokra van módunk. Külsőleg a koffeines, taurinos samponok, különböző hajszeszek is átmeneti javulást hozhatnak, ahogyan a minoxidil tartalmú készítmények is. Ezek alkalmazásáról azonban célszerű orvossal konzultálnunk – mivel a minoxidil például az egész testen, így az arcon is fokozhatja a szőrnövekedést!

hajhullas2.jpg ()

Tovább javíthatja egészségünket a dohányzás felfüggesztése, a stressz kezelése, az ártalmas durva fogyókúrázások beszüntetése, és mindezt kiegészítheti további lépésként az orvosi kezelés is. Tapasztalati és mára már komoly tudományos háttere is van annak a feltételezésnek, hogy a lelkiállapot is kihathat bőrünk egészségére. A stressz, illetve a stresszhatásra reagáláshoz hasonló hatást kiváltó stimulánsok, gyógyszerek is előidézhetnek fokozott akneképződést. Az ok a bőr és más szervek mikoorganizmus-flórájának felborulása.  Sajnos sok más betegséghez hasonlóan a dietoterápiát és a stresszkezelést a legtöbb orvos itt sem tekinti első lépésnek a gyógyszeres kezelések megkezdése előtt, pedig ezzel emberek  milliói is megkímélődhetnének a ténylegesen nem indokolt beavatkozásoktól.

Főbb javaslatok:
Magas glikémiás indexű ételek kerülése, szénhidrátfogyasztás mérséklése és/vagy szétosztása 4-5 kis étkezésre, zöldségfogyasztás mennyiségének növelése
Rendszeres testmozgás
Omega-3 zsírsav bevitel növelése (főként halakkal)
Energiabevitel mérséklése napi 500-1000 kcal-val ha fogyás szükséges
Stresszkezelő módszerek, relaxációs technikák elsajátítása
Dohányzás felfüggesztése
Mérsékelt alkoholfogyasztás vagy absztinencia
Indokolt esetben dietetikus segítségével tej és tejtermékek fogyasztásának mérséklése

Az étrend összeállítása dietetikusi, a gyógyszeres kezelés orvosi segítséget igényel!

Saliris Resort****superior – Ahol Ég és Föld összeér… (x)

Villámgyors fogyás tablettákkal (x)

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X