Főoldal > EGÉSZSÉG > Nők és a mélyvénás trombózis – Te veszélyben vagy?

Nők és a mélyvénás trombózis – Te veszélyben vagy?

ereklábmélyvénástrombózis
0

Írta: and

A mélyvénás trombózis sokszor halálos szövődményekkel is járhat ezért is fontos tudni a kockázati tényezőket. Mi a mélyvénás trombózis? Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, hogy ha vérrög alakul ki a szervezet valamelyik mélyen futó vénájában. Rendszerint az alsó végtagot érinti, amit duzzanat, meleg, lilás-vörös bőr és súlyos esetben fájdalom jelez. A mélyvénás trombózis sok esetben magától […]

A mélyvénás trombózis sokszor halálos szövődményekkel is járhat ezért is fontos tudni a kockázati tényezőket.

Mi a mélyvénás trombózis?

Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, hogy ha vérrög alakul ki a szervezet valamelyik mélyen futó vénájában.

Rendszerint az alsó végtagot érinti, amit duzzanat, meleg, lilás-vörös bőr és súlyos esetben fájdalom jelez. A mélyvénás trombózis sok esetben magától megszűnik, ám veszélyes lehet, ha megindul a vérárammal a tüdőbe, elzárva a véráramot embóliát okozva.

A mélyvénás trombózis okai:

A mozgáshiány vagy öröklött véralvadási zavar hajlamosító tényezők lehetnek, de egyes daganatok is növelik a kialakulás kockázatát. Egy rizikófaktor nem feltétlen elég, azonban az alábbiak kombinációja már vezethet trombózishoz.
– Sérülés, műtét: ha baleset során sérülnek a vénák is, lelassul a véráram, és növekszik a vér alvadék kialakulásának kockázata. Sajnos a műtétek során alkalmazott altatás is kitágítja a vénákat elősegítve a véralvadást.
– Hosszantartó ülés vagy fekvés: repülés, vezetés, kórházi fekvés közben előfordulhat, hogy huzamosabb ideig nincsenek mozdítva a lábak, ekkor a vádli izmai nem húzódnak össze és nem segítenek a vénás vér keringésében.
– Véralvadási zavar: ez a fajta betegség azoknál jellemző, ahol a családban már előfordult mélyvénás trombózis.
– Terhesség: a súlygyarapodással nő az alsó testrészek vénáira nehezedő nyomás is, ami még fenn áll a szülés utáni 6. hétig.

tromb2.jpg ()

– Rákos megbetegedés: egyes daganatos betegségeknél a véralvadást segítő anyagok mennyisége megemelkedhet, melyeket a daganatot gyógyító gyógyszerek is fokoznak.
– Szívbetegség: a szívet érintő elváltozásokban szenvedőknél fokozott a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata, mivel a szívük kevésbé hatékonyan pumpálja a vért.
– Fogamzásgátló tabletta: a hormontartalmú tabletták fokozhatják a vér alvadási készségét.
– Túlsúly: a súlyfelesleg – ahogy a terhességnél is – növeli a kismedence és láb területén lévő vénákra nehezedő nyomást, lassítva a véráramlást.
– Dohányzás: A dohányzás károsítja az érfalat, fokozza a vér viszkozitását, ezáltal önmagában is fokozza a mélyvénás trombózis rizikóját.

Milyen jelek figyelmeztetnek?

Sajnos a mélyvénás trombózis gyakran alattomosan alakul ki és nincsenek felismerhető tünetei. Leggyakoribb és észrevehető tünetei az alsó végtagok egyes részeinél duzzadás, dagadás jön létre, mely érintéskor fáj, kissé izomláz érzetű. Emellett az adott részen melegség érezhető, a bőr piros-lilás színbe megy át. Előfordul, hogy a trombózis kialakulását a tüdőembólia tünetei jeleznek, vagyis légszomj, fulladás léphet fel köhögéssel, véres köpettel, melyhez mellkasi fájdalom, szédülés és ájulás társul.

Hogyha a mélyvénás trombózis tüneteit észleled magadon, azonnal keresd fel orvosodat! Ha a tüdőembólia tünetei alakulnak ki, tehát mellkasi fájdalom vagy diszkomfort jelentkezik,  mindenképp hívj mentőt!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X