Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 kérdés a mamirexiáról

4 kérdés a mamirexiáról

fogyáskoplalmamirexiaterhességvékony
0

Írta: and

1. Mi is ez? A mamirexia eleinte főleg a sztárokat érintette, akik terhességük alatt is kötelességüknek érezték, hogy vékonyak maradjanak, és a szülőszobából gyakorlatilag soványabban jöttek ki, mint terhességük előtt. Jó példa erre Victroia Beckham, aki „normál” állapotban sem vastagabb egy ruhafogasnál. A mamirexiás betegek terhességük alatt maximum 5-6 kilót híznak az ideális 9-10 helyett, […]

1. Mi is ez?

A mamirexia eleinte főleg a sztárokat érintette, akik terhességük alatt is kötelességüknek érezték, hogy vékonyak maradjanak, és a szülőszobából gyakorlatilag soványabban jöttek ki, mint terhességük előtt. Jó példa erre Victroia Beckham, aki „normál” állapotban sem vastagabb egy ruhafogasnál. A mamirexiás betegek terhességük alatt maximum 5-6 kilót híznak az ideális 9-10 helyett, és kissé gömbölyded hasukon kívül semmi nem utal arra, hogy gyereket várnának, hiszen többi testrészük ugyanolyan vékony, mint volt. Ez nem a genetikának köszönhető, hanem annak, hogy terhességük alatt még inkább odafigyelnek mit esznek, nehogy elhízzanak, és természetesen rendszeresen edzenek is.

mamirex2.jpg ()2. Miért ártalmas?

Az anorexiánál már láttuk milyen súlyos következményekkel járhat a drasztikus koplalás. A mamirexia esetében nemcsak a saját egészségét veszélyezteti a beteg, hanem a gyerekét is, hiszen az nem jut a fejlődéséhez szükséges megfelelő táplálékhoz, így gyakori köztük a koraszülés és a kis súllyal született csecsemő. Az sem ritka, ha a kismama tejtermelődése nem indul be, így az újszülött már egyből kénytelen rászokni a tápszerre, holott hosszú ideig számára a legideálisabb táplálék az anyatej.

3. Hogyan alakul ki?

Mindenki fél attól, hogy a terhessége alatt mennyire fog megváltozni az alakja. A legtöbben persze a babára koncentrálnak, és úgy gondolják, a szülés után bőven lesz idejük leadni a felesleges kilókat. Vannak viszont, akik már attól megijednek, ha a mérleg nyelve kicsit többet mutat a terhességük alatt. Valószínű nekik már korábban is volt étkezési zavaruk, vagy pedig a mostanában a modellek, sztárok közt tomboló trend befolyásolja őket. Nevezetesen, hogy már egy héttel a szülés után bikiniben vagy extra szűk ruhában pózolnak a kamerák előtt, hogy megmutassák, a terhesség mit sem változtatott tökéletes alakjukon. Ez esetükben valamennyire érthető is, hiszen folyamatosan a kamerák kereszttüzében vannak, és senki önbizalmának nem tesz jót, ha a bulvárlapokban állandóan arról cikkeznek, hogy egy sztár mennyire meghízott. Tehát egy ördögi körrel állunk szemben, mely egyre inkább terjed a hétköznapi kismamák között is.

4. Mit tehetsz?

Ha babát vársz, az ő egészsége legyen a legfontosabb. Nem kell felszedned fél mázsát, nem kell két ember helyett enned, de a fogyókúrát és a kemény edzéseket felejtsd el. Ne feledd, itt nemcsak magadért, hanem a gyerekedért is felelős vagy. Ha pedig az ismerőseid között gyanús, hogy valaki koplal terhessége alatt, finoman, de célratörően figyelmeztesd, hogy ez mind az ő, mind a gyerek egészségére káros. Súlyos esetben pszichoterápia javasolt.

C-vitaminnal az immunrendszerünkért


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X