Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés az akupunktúráról

5 kérdés az akupunktúráról

betegséggyógymódkezelés
0

Írta: and

Mi az az akupunktúra? Ez a fajta kezelési módszer kitűnő gyógyír különböző testi és lelki betegségekre. Lényege, hogy a vékony tűk segítségével stimulálják az akupresszúrás pontokat – azaz a meridián pontokat-, ezáltal megszűnnek az energetikai blokkok, melyek az egészségügyi problémákért felelősek. A stressz, a méreganyagok, a műtéti hegek, cigaretta stb. mind elakadásokat okozhat, amit javítani […]

Mi az az akupunktúra?

Ez a fajta kezelési módszer kitűnő gyógyír különböző testi és lelki betegségekre. Lényege, hogy a vékony tűk segítségével stimulálják az akupresszúrás pontokat – azaz a meridián pontokat-, ezáltal megszűnnek az energetikai blokkok, melyek az egészségügyi problémákért felelősek. A stressz, a méreganyagok, a műtéti hegek, cigaretta stb. mind elakadásokat okozhat, amit javítani kell. Enyhébb betegségeknél akár a gyógyszeres kezelést is kiválthatja, így búcsút inthetünk szervezetünk további mérgezésének, így a mellékhatásoknak is. Az akupunktúra mellett szól, hogy egész lényünket gyógyítjuk vele, tehát nemcsak egy-egy tünetet tud csillapítani, esetleg megszűntetni, hanem annak kiváltó okát is, így a javulás hosszú időn keresztül kitart. A kezelés akár már az első alkalommal is pozitív változást hozhat, viszont a krónikus betegségeknél érdemesebb kúraszerűen végeztetni.

Fájdalmas a kezelés?

A látszattal ellentétben abszolút fájdalommentes, sőt, az egész kezelés hasonlít egyfajta relaxációhoz. A jobb helyeken lágy zene, füstölő és hangulatos gyertyafény gondoskodik a maximális ellazulásról, ami a gyógyulás egyik alappillére. Sokan már a tűk felhelyezése közben is elalszanak, ahogy azok kezdik stimulálni a meridián pontokat. Természetesen nem olyan fáradságérzet lesz rajtunk úrrá, hogy utána egész nap ólomsúlyú szemhéjakkal mászkálunk, hanem mivel helyreáll a megfelelő energiaáramlás, pihenés közben folyamatosan feltöltődünk.

akupcikk.jpg ()Milyen betegségek esetén nyújt megoldást?

A betegségeket a testben lévő blokkok okozzák, amiket a kezelések alkalmával megszűntetnek, ezért az akupunktúra hatása igen széleskörű, a legtöbb problémára megoldást nyújt. A leggyakrabban mégis fájdalomcsillapításra használják – joggal. Egy amerikai kísérlet során az önkéntesek enyhe áramütést kaptak, egy részük akupunktúrás fájdalomenyhítéssel, másik részük pedig anélkül. MRI vizsgálatokkal alátámasztották, hogy akik a kezelésben részesültek, azok kevesebb fájdalomérző agyi aktivitást mutattak, tehát kevésbé volt kellemetlen számukra a kísérlet. Eddig sokan állították, a módszernek inkább pszichológiai, placebo hatása van, viszont az eredmények megdöntötték ezt az álláspontot. Szinte az összes fájdalomtípus csökkenthető általa, ezért gyakran alkalmazzák ezt a módszer migrénben, gyakori hasi görcsökben és reumás panaszokban szenvedő betegeknél. Mindezek mellett teljesen mellékhatásmentes, és sosem árthatunk vele a szervezetünknek.

Melyik változatát érdemes kipróbálni, ha szeretnénk leszokni a cigiről?

Az emberek többsége a stressz, valamint a megszokás miatt nyúl a cigarettához. Az akupunktúrával rengeteg endorfin szabadul fel a szervezetben, ami nagyban csökkenti a feszültséget, így kisebb lesz a késztetés, hogy elszívjunk egy-egy szálat. Ezen kívül beindítja a méregtelenítést, és extra oxigénnel látja el szöveteket, így a nikotin is hamarabb ki tud ürülni.

A dohányzásról való leszoktatásban – és a többi szenvedélybetegségnél – leginkább a fülakupunktúrát szokták javasolni, mivel ennek a résznek a stimulálása csökkenti az elvonási tüneteket. Természetesen ehhez nagyfokú elhatározás is szükséges, mivel anélkül, hogy belefektetnénk némi energiát, nem biztos, hogy önmagában az akupunktúra sikeres lesz.

Fogyni is lehet vele?

Még mielőtt bárki is azt hinné, hogy a módszer hosszú távon sikeres lesz úgy, hogy esténként a kanapén ülve csokit majszolunk és edzőtermet csak tévében látunk, az sajnos téved. Az akupunktúra igazán hatásos kiegészítő kezelés abban az esetben, ha a paciens betartja ez előírt diétát. Szakemberek szerint ez 4-5 kiló mínuszt is jelenthet, viszont kizárólag csak akkor, ha kúraszerűen járunk a kezelésekre. Mivel az állandó evés is valahol szenvedélybetegség, ezért – akárcsak a dohányzásnál – itt is a fülbe helyezik el a tűket, ezáltal jelentősen csökken az éhségérzetünk, kibírjuk akár a napi 600-800 kalóriás diétát is.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Curver Grand Chef ételtartó (x)

Fedezze fel a powerfruit erejét!

Kavard fel a port és nevess!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X