Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez a 4 legjobb stresszcsökkentő módszer

Ez a 4 legjobb stresszcsökkentő módszer

feszültségidegességnyomásnyugalompihenésstressz
0

Írta:

Frissen publikált amerikai felmérések szerint azok, akik nagyvárosban születtek és ott is nevelkedtek, komoly hangulatingadozásokkal és sokkal több szorongással küzdenek, mint a nyugodtabb környezetben élő társaik. Az előbbi csoport képviselőinél sokkal aktívabb az agynak az a része, amely a stresszt és a negatív érzelmeket szabályozza. Azonban mielőtt vennél magadnak egy vidéki tanyát, jobb, ha kipróbálsz […]

Frissen publikált amerikai felmérések szerint azok, akik nagyvárosban születtek és ott is nevelkedtek, komoly hangulatingadozásokkal és sokkal több szorongással küzdenek, mint a nyugodtabb környezetben élő társaik. Az előbbi csoport képviselőinél sokkal aktívabb az agynak az a része, amely a stresszt és a negatív érzelmeket szabályozza. Azonban mielőtt vennél magadnak egy vidéki tanyát, jobb, ha kipróbálsz néhány stresszgyilkos módszert.

1. Jóga

A szorongáscsökkentés és hangulatjavítás tekintetében a jóga viszi a pálmát a testmozgások között, mivel növeli az idegaktivitás szabályozásáért felelős (GABA) sav mennyiségét az agyban. A sok stresszel küzdő embereknek alacsony a GABA szintje, ezért nekik általában olyan gyógyszereket írnak fel, amelyek stimulálják a GABA aktivitást az agyban. Ha azonban nem akarsz orvoshoz fordulni, próbáld ki a jógát, amellyel hasonló eredményt érhetsz el.

2. Meditáció

Az Archive of General Psychiatry egyik cikke szerint a kognitív terápiák legalább olyan hatásosan enyhítik a depressziót, mint a gyógyszerek. A meditációt világszerte rengetegen használják a stressz leküzdésére, mivel pozitív irányba tereli a tudatot, és az egyén befelé fordulva, a belső énjére koncentrálva könnyen elérheti a tökéletes harmóniát. Számos meditációs technika létezik, de mielőtt letennéd a voksod bármelyik módszer mellett, kezdd az alapokkal: ülj kényelmes pozícióba és próbáld meg kiüríteni a fejed, ne gondolj semmire. Ez az egyik legnehezebb dolog a meditációban, amely igényel némi gyakorlást, de próbáld elhallgattatni a belső hangodat, vagy legalábbis ne vegyél „róla” tudomást. Ne add fel, ha nem megy elsőre, ha kitartó vagy, észre fogod venni, hogy a felbukkanó gondolatok közti szünetek egyre hosszabbak. Kezdd egy 5 perces meditációval, majd hétről hétre növeld a percek számát.

stresszel2.jpg ()3. Naplóírás

Szinte mindenkinek volt olyan periódusa az életében, amikor naplót vezetett. Feltehetően a zűrösnek tűnő kamaszévek voltak azok, de tévedés azt gondolni, hogy ez egy gyerekes szeszély. A naponta, hetente írott feljegyzések sokat segítenek az én fejlődésében, és a stresszt is oldják, mivel a gondolatok rendszerezése, a problémák kiírása rendet teremt az ember fejében, és segít megérteni a velünk történteket. Fogj tehát egy füzetet, és kezdd el megírni életed történetét!

4. Sport

Rengeteg könyv és cikk ecseteli a sportolás pozitív hatásait, azonban a fizikai tényezőkön túl is számos előnyöd származhat a rendszeres edzésből. Mozgás közben a tested hatalmas endorfin löketet kap, vagyis a testedben rengeteg boldogsághormon szabadul fel, aminek a pozitív hatása vélhetően nem szorul magyarázatra. Sport közben az agy tökéletesen ki tud kapcsolni, így a stressznek már nem jut hely a tudatodban. Az edzést követő jó hangulaton kívül pedig a tested is elfárad, amely garantálja, hogy az estét nem ideges forgolódással, hanem egy pihentető alvással fogod tölteni.

Fedezze fel a powerfruit erejét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X