Főoldal > EGÉSZSÉG > Óvd az egészséged a munkahelyeden is!

Óvd az egészséged a munkahelyeden is!

egészségesmunkamunkahely
0

Írta: and

Ügyelj a testtartásodra! Azoknál, akik hat óránál többet ülnek egy helyben, 37 %-kal nagyobb az esély halálos betegség kialakulására, szemben azokkal, akik kevesebb, mint három órát töltenek egyhuzamban a székben. De ha a munkád azt követeli meg, hogy egész nap álldogálj, az se jobb. Több tanulmány is összefüggést vélt felfedezni a hosszadalmas ácsorgás és a […]

Ügyelj a testtartásodra!

Azoknál, akik hat óránál többet ülnek egy helyben, 37 %-kal nagyobb az esély halálos betegség kialakulására, szemben azokkal, akik kevesebb, mint három órát töltenek egyhuzamban a székben. De ha a munkád azt követeli meg, hogy egész nap álldogálj, az se jobb. Több tanulmány is összefüggést vélt felfedezni a hosszadalmas ácsorgás és a deréktáji, valamint a lábfejekben jelentkező fájdalmak között –  a terhesség során ez még komplikációkhoz is vezethet.

Ha állsz: Kötelező beszerezned egy olyan cipőt, ami rendesen tartja a lábad! Ha már-már kibírhatatlan fájdalmat érzel, mielőbb látogass el egy ortopéd szakorvoshoz, aki pontosan kiértékeli a röntgen alapján a látottakat és azt is elmondja, mit tehetsz a javulás érdekében. Az is lehet, hogy lúdtalpbetét használatát javasolja, amivel megelőzheted a további sérüléseket. Egy másik lehetőség: tarts a közeledben egy magasabb zsámolyt így váltogathatod a lábakat, amíg az egyiken állsz, a másikat pihenteted.

Ha ülsz: Próbáld ki az állítható magasságú íróasztalt, amelynek szabályozható, teleszkópos lába van, így megemelheted, vagy éppen süllyesztheted például a képernyőt és a klaviatúrát is, így váltakozva ülhetsz és állhatsz is. Vegyél egy lépésszámlálót is és törekedj rá, hogy meglegyen a nap folyamán a 10 000 lépés; egy tanulmány szerint egy egészséges felnőtt embernek ez az előirányzott mennyiség.

Járj túl a stressz eszén!

Noha azt a nyomást, amit a munkád miatt érzel, nem tudod megváltoztatni, de azon igenis módosíthatsz, miként reagálsz a stresszre.

Csak egy perc csend: 60 másodperc színtiszta csenddel egyszerűen feltöltődhetsz. Végy öt lassú, mély lélegzetet és add át magad a csend kreálta nyugalomnak.

Menj ki ebédelni: Az ebéded az asztalodtól távol fogyaszd el, ez a másik fontos módja a felfrissülésnek. Ha más környezetben vagy, akár csak 20 percig, azzal nemcsak hogy egy kis szünetet biztosítasz a fáradt elmédnek, de ez még a hangulatod is feldobja.

Szippants menta illatot: Kutatók megállapították, a borsmenta illata igazából még a motivációt is fokozza. Tarts kéznél borsmenta teát, vagy mentás illatú ajakbalzsamot vagy testápolót.

irodaeg2.jpg ()

Töröld ki a baktériumokat!

Az íróasztal valóságos „baktérium-tanya”: megfogjuk a baktériumokkal teli telefont és a billentyűzetet, és mivel akaratlanul is gyakran érintjük meg az arcunkat ezek a mikroszkopikus baktériumok bekerülnek a szánkba, a szemünkbe és az orrunkba.

Fertőtlenítsd az asztalod: A telefonod, az egered és a klaviatúrád tartoznak a legveszélyesebb eszközök közé. Ezeket áttörölheted fertőtlenítő törlőkendővel, de a billentyűzetnél ez nem biztos, hogy elegendő. A billentyűk között is számolj le a kórokozókkal, fogj egy fültisztítópálcikát, mártsd izopropil alkoholba és ezzel töröld át a billentyűk között.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X