Főoldal > EGÉSZSÉG > Régi idők járványai, amelyek ma is felüthetik fejüket

Régi idők járványai, amelyek ma is felüthetik fejüket

betegségjárvány
0

Írta:

A bubópestis, a vörheny, és a gyermekbénulás még mindig léteznek, csak kevésbé veszélyesek, mint a múltban. „Egyes betegségek azért nem múlnak el soha, vagy ütik fel a fejüket újra, mert a vírus képes a változásra. Vannak olyan baktériumok, amelyektől egyszerűen képtelenség megszabadulni, ezért ezekkel szemben az a legbiztosabb, ha beoltatjuk magunkat.”  – magyarázta Dr. Geoffrey […]

A bubópestis, a vörheny, és a gyermekbénulás még mindig léteznek, csak kevésbé veszélyesek, mint a múltban.

„Egyes betegségek azért nem múlnak el soha, vagy ütik fel a fejüket újra, mert a vírus képes a változásra. Vannak olyan baktériumok, amelyektől egyszerűen képtelenség megszabadulni, ezért ezekkel szemben az a legbiztosabb, ha beoltatjuk magunkat.”  – magyarázta Dr. Geoffrey A. Weinberg a The Huffington Post hasábjain. Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen a régi idők járványai nem fognak akkora pusztítást végezni, mint annó, azt azonban mégsem árt tudni, hogy mivel állunk szemben.

Bubópestis

A fekete halálként is ismert, a 14. század során százmillió ember halálát okozó kór még ma is felütheti a fejét, legfőképpen állatokkal való érintkezés következtében. Leggyakrabban Yersina pestissel fertőzött bolha csípése által lehet elkapni a pestist, amelynek tünetei fejfájás, hidegrázás és duzzadt nyirokcsomók. Ezek észlelése után azonnal orvoshoz kell fordulni, kezdeti stádiumban egy antibiotikumos kezelés hamar véget vethet a szenvedéseknek, azonban ha valaki nem cselekszik időben, a pestis légzési nehézséghez majd pedig sokkhoz is vezethet.

Vörheny

A skarlát, vagy népiesen vörheny, a 19. század egyik meghatározó betegsége volt, amely leginkább a gyerekeket támadta meg, kiütést és magas lázat vonva maga után. Szerencsére manapság már nem annyira elterjedt betegség, de még így is halálos kimenetelű lehet. Az antibiotikumos kezelés alapvetően ez esetben is elegendő, de könnyen felléphetnek komplikációk, amelyek súlyos következményekkel járhatnak. A vörheny Ázsiában a leggyakoribb, a hong kongi egészségügyi szervek friss beszámolója szerint az idei évben különösen sok megbetegedést tapasztaltak.

jarvany2.jpg ()

Szamárköhögés

A bordetella pertussis baktérium által okozott szamárköhögés nagyon elterjedt gyermekbetegség volt az 1900-as évek elején. A század közepén felfedezett védőoltás ugyan rendkívül lecsökkentette a megbetegedések számát, de még most is sok gyermek kapja el a tüsszentés és köhögés által terjedő betegséget. A fertőzések forrásai meglepő módon a felnőttek, akik a gyermekkorban kapott védőoltásnak köszönhetően ugyan nem betegszenek meg életük során, de hordozhatják a vírust, és azt át is adhatják a még be nem oltott gyerekeknek.

Gyermekbénulás

Bár a nyugati világ számára ma már nem jelent veszélyt a gyermekbénulás – az USA-ban utoljára 1970-ben jegyeztek fel gyermekbénulásos esetet – a harmadik világ országaiban még mindig fenyegető betegségnek számít, hiszen számos területen nehezen működik az oltási rendszer. Az Egészségügyi Világszervezet szerint Afganisztán, Pakisztán és Nigéria a legveszélyeztetettebb országok, itt manapság is gyakori a paralízist, légzési nehézségeket okozó gyermekbénulás, amely halállal is végződhet.

Curver Grand Chef ételtartó (x)

Fedezze fel a powerfruit erejét!

Kavard fel a port és nevess!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X