Főoldal > EGÉSZSÉG > Intim higiénia: a legfontosabb alapszabályok

Intim higiénia: a legfontosabb alapszabályok

hüvelyintimnőgyógyász
0

Írta: and

Te is össze vagy zavarodva, mit tanácsos tenni a megfelelő intim higiénia érdekében? Reklámok tucatjai zúdítják ránk az újabbnál újabb mosakodó géleket, törlőkendőket és irrigátorokat, mi meg kapkodjuk a fejünket, vajon melyiket is válasszuk. A mai társadalomban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a tisztálkodásra, ezért mindent kipróbálunk, amiről úgy gondoljuk, hogy ápoltan tart minket. Viszont olykor […]

Te is össze vagy zavarodva, mit tanácsos tenni a megfelelő intim higiénia érdekében? Reklámok tucatjai zúdítják ránk az újabbnál újabb mosakodó géleket, törlőkendőket és irrigátorokat, mi meg kapkodjuk a fejünket, vajon melyiket is válasszuk. A mai társadalomban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a tisztálkodásra, ezért mindent kipróbálunk, amiről úgy gondoljuk, hogy ápoltan tart minket. Viszont olykor az ellenkező oldalról fúj a szél, mivel az orvosok nagy százaléka ellenez minden olyan készítményt, amellyel felbolygathatjuk a hüvely flóráját.

Az intim higiénia fontossága

Testünk nedves területei melegágyai különféle baktériumoknak és gombáknak, ezért ápolásukra mindenképp nagy gondot kell fordítani. A leggyakoribb veszélyfaktort a Candida mikrobái jelentik, amelyet a lactobacillus által termelt lactát tart kordában. Ehhez azonban savas közeg szükséges, és ha ez kibillen a kémhatásából, akkor a hüvely „bástyái” elpusztulnak, így ennek következtében a fertőzések szabad utat kapnak.

Sokak állandó problémája a vissza-visszatérő viszketés és gyulladás, melynek hátterében gyakran a nem megfelelő tisztálkodás áll; ezért érdemes alaposan utánanézni, melyek azok a készítmények, illetve módszerek, amelyek segítik, esetleg gátolják intim testrészeink egészségét. Természetesen a probléma fennállásáért egyéb tényezők is felelősek lehetnek, mint például erősebb havi vérzés, szülés, antibiotikumos kezelés stb., de ezek után általában helyreáll a savas kémhatás.

intim2.jpg ()Mit tegyél a kellő frissességért és egészségért?

Először is, fürdés, vagy zuhanyzás során semmiképp se alkalmazd az intim tájakon ugyanazt a tusfürdőt, vagy szappant, amit a tested többi részén használsz! Tudni illik azok könnyen eltolhatják semleges irányba a hüvely pH értékét, ezért a legjobb, ha sima langyos vízzel mosakszol azon a területen!

Amennyiben tisztábbnak éreznéd magad, ha itt is mosakodnál, akkor kizárólag savas készítményeket használj, bár az orvosok még ezt is feleslegesnek tartják, ugyanis ez a részed – normális esetben öntisztuló. Tehát bármennyire is azt sulykolják beléd a reklámok, hogy vedd meg a legjobb és legújabb csodaszereket, bőven elég, ha egy nap egyszer, vagy kétszer átmosod egy kis vízzel.

Az egészséges higiéniához természetesen hozzátartozik a megfelelő alsónemű kiválasztása is, ugyanis a műszálas bugyik nem engedik lélegezni a bőrt, a terület bepállik, és a gombák így rohamosan elszaporodhatnak.

A jóból is megárt a sok

Mint korábban említettük, a hüvely öntisztuló, tehát egy egészséges nőnél nincs szükség plusz ápolásra, mivel azzal lehet, hogy csak ártanánk. A drogériák polcai roskadásig tele vannak intim törlőkendőkkel, mosakodószerekkel, irrigátorokkal, így persze mindannyiunkban felmerül a kérdés, lehet, hogy nekünk is használnunk kéne őket. Orvosok nagy része óva int ezektől a készítményektől, nehogy felborítsuk a természetes flórát, ráadásul az illatanyaggal ellátott kendők és gélek sok esetben allergiás reakciót is kiválthatnak.

Emellett a szakemberek sokszor értetlenkednek, hogy a hüvelyöblítő irrigátorok miként kerültek forgalomba úgy, hogy bárki számára elérhetőek, mivel jó ideig csak az ő javallatukra használhatták a nőgyógyászati gondok kiküszöbölésére. Napjainkban sajnos már a legtöbb nő fürdőszobájában megtalálhatóak, és a mindennapi higiénia elemei lettek. Pedig használatukkal az esetleges fertőzéseket nagyon könnyen tovább lehet terjeszteni a hüvelyből, így a baktériumokat szinte önszántunkból juttathatjuk a méhbe, vagy akár a petefészekbe.

Tedd                                                                               Ne tedd

mosakodj langyos vízzel                                            ott lent ne használj szappant, tusfürdőt

savas intim géleket használj                                      hagyd  az irrigálót

hordj pamut alsóneműt                                               kerüld az illatosított készítményeket

hagyd, hogy a hüvelyed magától tisztuljon                ne használj mosdószivacsot

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X