Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudj meg mindent a sóbarlangról!

Tudj meg mindent a sóbarlangról!

sóbarlang
0

Írta: and

Az alternatív terápiák térhódításának következményében egyre többen fordulnak meg sóbarlangokban, sőt, akik megtehetik, azok már az otthonukban is élvezik a kabin gyógyító mechanizmusát. Nem kell mást tenni, csak feküdj el ott egy kényelmes ágyon, lazíts, és szívd magadba az egészséges, sós levegőt! Egyedülálló gyógyító klíma A sóbarlang pozitív hatása a levegőben lévő, egészségre káros anyagok […]

Az alternatív terápiák térhódításának következményében egyre többen fordulnak meg sóbarlangokban, sőt, akik megtehetik, azok már az otthonukban is élvezik a kabin gyógyító mechanizmusát. Nem kell mást tenni, csak feküdj el ott egy kényelmes ágyon, lazíts, és szívd magadba az egészséges, sós levegőt!

Egyedülálló gyógyító klíma

A sóbarlang pozitív hatása a levegőben lévő, egészségre káros anyagok csupán kis mennyiségében rejlik: míg a városokban 1000db/cm3  a számuk, addig itt alig éri el a 100-at! Mindezt az értékes sónak köszönhetjük, ugyanis köztudottan fertőtlenítő, tisztító szerepet tölt be a levegőben – és így a légutakban is. Viszont megfelelő klíma nélkül a hatás elmarad, ezért egy-egy ilyen barlang hőmérséklete 20 oC alatti, a páratartalma 70-80% körüli, a Ph értéke pedig az átlagosnál alacsonyabb, ezért is a nagyfokú tisztasága. A sós levegőben terjengő negatív ionok erősítik az immunrendszert, normalizálják a vérnyomást, és a lelki állapotunkra is pozitív hatással vannak. Mivel ösztönösen a tiszta levegőben mélyebbeket lélegzünk, így extra mennyiségben jutunk hozzá a gyógyító anyagokhoz.

Só a légutak tisztaságáért

Régen a lengyel sóbányákban dolgozók észrevették, hogy közülük senki se szenved légúti megbetegedésektől, illetve tüdőbántalmaktól, ezért elkezdték vizsgálni, mi lehet ennek az oka. Nem sokkal később magyarázatot is találtak rá, miszerint a barlangban lévő sós páratartalom felhigítja a lerakódott váladékot, valamint a levegőben lévő kálcium gyulladáscsökkentő hatása a torokbántalmakat is megszűnteti. Emellett beindulnak a nyálkahártya öntisztulási folyamatai, illetve a csillók is fokozott működésbe lépnek, amik eltávolítják az oda nem illő anyagokat. A mikroszkópnyi méretű só részecskék a tüdő falán is képesek megtapadni, majd oldódásukkor magukhoz vonzzák, és elpusztítják a káros baktériumokat is.

Ahhoz, hogy az eredmény maximális legyen, a szakemberek egy héten 2-3 alkalmat javasolnak, hogy töltsünk el a sóbarlangban! Tapasztalatok igazolják, hogy az allergiás és az asztmás betegek rövid időn belül a gyógyszeradagjukat is lényegesen csökkenthetik.

soter2.jpg ()

Más, mint a konyhasó

Az élet egyik alapfeltétele a só. Jogosan vetődhet fel a kérdés, ugyanaz történik-e, ha sós vizet párologtatunk a szobában, mintha sóbarlangban kúráljuk magunkat. A válasz röviden: egyáltalán nem. A konyhai és a természetes só közt óriási különbség van, mégpedig az, hogy az előbbi csupán két féle vegyületet tartalmaz (NaCl), míg az utóbbihoz hozzácsatlakozik még – többek között-  vas, szelén, jód és magnézium is, így a hatásaik összeadódnak. Természetesen a konyhasó párologtatása is javíthat valamennyit a kellemetlen tüneteken, viszont közel sem annyit, mintha sóbarlangban lennénk.

A színek gyógyító ereje

Jobb helyeken a kamrákba lélekápolóként színes lámpákat is felszerelnek, tökéletesebbé téve így az ellazulást. De nemcsak a pszichére, hanem a fizikai testre is hatással vannak a különböző színek. (Például kísérletek igazolták, hogy a vak emberek testhőmérséklete is ugyanúgy feljebb kúszik a vörös fényre, mint a látóknak.) A sóbarlangokban leggyakrabban az összes alapszín időről időre váltogatja egymást, hogy mindegyik ki tudja fejteni kellemes hatását.

Mely betegségekre ajánlják?

  • felső és alsó légúti betegségekben szenvedőknek
  • asztmás gyerekeknek és felnőtteknek
  • stresszes életmódot folytatóknak
  • oxigénhiány miatti problémákra
  • reumás fájdalmakra
  • allergiás tünetek enyhítésére

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X