Főoldal > DIÉTA > Így csökkentsd a sóbevitelt

Így csökkentsd a sóbevitelt

nátriumsóbevitel
0

Írta:

A szervezetnek minden nap szüksége van egy kevés sóra, a benne található nátrium miatt. Azonban a túl magas sóbevitel növelheti a vérnyomást, így negatívan hathat a szív és az erek egészségére.

Ha szeretnéd csökkenteni a sóbeviteled az egészséged érdekében, próbáld ki az alábbi tippeket.

Válassz feldolgozatlan, vagy minimálisan feldolgozott élelmiszereket

A konzervek, feldolgozott és mirelit élelmiszerekben gyakran túl sok hozzáadott só van.

Válassz alacsony nátrium tartalmú termékeket

Olvasd el alaposan a termékek címkéjét, ha ezekből vásárolsz, és válassz olyat, amelynek alacsony a nátrium tartalma – kevesebb vagy egyenlő, mint az adagonkénti kalóriatartalom.

Tudd, miben van nátrium

A kolbászok, felvágottak, gyorsételek, zacskós kenyerek, az üveges mártások, mirelit élelmiszerek magas nátrium tartalmúak lehetnek, így ezekből érdemes kevesebbet fogyasztani.

Használd bölcsen a nátrium-budget-det

Ahelyett, hogy a nátrium beviteledet sós rágcsálnivalókkal, vagy többszörösen feldolgozott élelmiszerekkel fedeznéd, készíts minél több ételt magad, friss alapanyagokból, és ezekhez használj kevés sót.

Trenírozd az ízlelőbimbóid

Egy tanulmány szerint az alacsony nátrium tartalmú ételeket is ízletesnek találják, mint amelyekben túl magas a nátrium mennyisége. Az ízérzetet is meg lehet változtatni, hogy a kevesebb nátriumot tartalmazó fogásokat is élvezd.

Ezeket a változtatásokat érdemes fokozatosan, de következetesen végrehajtanod az étrendedben, és idővel rájössz, hogy nem is hiányzik annyira a só.

(VIA)

Fotó forrása: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X