Főoldal > EGÉSZSÉG > Így előzd meg a másnaposságot!

Így előzd meg a másnaposságot!

alkoholitalmásnaposság
0

Írta: and

Ha éjjel (vagy hajnalban) későn értél haza, mivel iszogattál a barátaiddal, valószínűleg csak a következő reggel kapsz észbe, hogy talán már nem kellett volna meginnod az t az utolsó pohár koktélt. Ha a fejed hasogat, a szoba forog körülötted, és minden mozdulatod után folyamatos késztetést érzel arra, hogy viszontlásd a tegnapi vacsorádat, akkor leszögezheted: te […]

Ha éjjel (vagy hajnalban) későn értél haza, mivel iszogattál a barátaiddal, valószínűleg csak a következő reggel kapsz észbe, hogy talán már nem kellett volna meginnod az t az utolsó pohár koktélt. Ha a fejed hasogat, a szoba forog körülötted, és minden mozdulatod után folyamatos késztetést érzel arra, hogy viszontlásd a tegnapi vacsorádat, akkor leszögezheted: te is gyűlölöd a másnaposságot.

Amikor tartasz egy görbe estét, számolnod kell a következményekkel, a testünket ugyanis nem arra tervezték, hogy miután mértéktelenül töltjük bele a rossz dolgokat, utána nagyszerűen érezzük magunkat másnap. Az alábbi néhány dolog azonban segíthet abban, hogy megelőzd a kínzó macskajajt (vagy legalább kevésbé fájdalmassá tedd).

masnap2.jpg ()1. Ne igyál alkoholt, vagy legalábbis igyál kevesebbet!

Ahelyett, hogy meginnál négy óriási koktélt, igyál csak kettőt, vagy egyet. Igyál lassan, ha óránként többet iszol egy italnál, nem hagysz elég időt a szervezetednek, hogy lebontsa az alkoholt. Viszont lehetőleg az az egy ital ne egy Long Island Ice Tea legyen… Csak egy pohár sörről, 1-2 dl borról, vagy durván egy feles töményről beszélünk. Tartsd észben azt is, hogy bizonyos tényezők befolyásolják, hogy mennyi idő alatt bontja le a szervezeted az alkoholt: ilyen a magasság, a súly és az általános egészségi állapot (tehát szinte biztos, hogy nem lesz azonos hatással ugyanolyan mennyiségű alkohol sem rád és a barátaidra).

2. Igyál vizet. Rengeteg vizet!

Mivel az alkohol dehidratálja a testedet, kezdd és fejezd be az éjszakát egy hatalmas pohár szénsavmentes ásványvízzel, valamint minden alkoholtartalmú ital után, amit elfogyasztottál az este folyamán, igyál meg ugyanannyi vizet is. Így például azt is elkerülheted, hogy az ágyba zuhanva pár órán belül felébredj, és a kiszáradás szélén víz után nézz.

3. Ne igyál üres gyomorra!

Ha van némi étel a gyomrodban, az segít hígítani az alkohol koncentrációját a szervezetedben, így nehezebben jutsz el a berúgás állapotáig is. Semmiképpen ne igyál úgy, hogy már fél napja nem láttál ételt, mert ez további nemkívánatos reakciókkal járhat (leginkább a gyomrod nemlétező tartalmának gyors kiadásával).

4. Legyél válogatós, mit iszol meg!

Tartsd magad távol a cukros és szénsavas italoktól, mivel ezek felgyorsítják a véráramodban az alkohol felszívódását. Idd a likőröket tisztán a színes koktélok helyett, és ha el akarod kerülni a másnaposságot, ne keverd a különböző alkoholos italokat egymással. Érdemes inkább több pénzt költened egy pohár minőségi fehérborra, minthogy a kannás változatból igyál nagyobb mennyiséget: innen ugyanis egyenes az út a másnapos szenvedések felé.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X