Főoldal > EGÉSZSÉG > Légzőgyakorlattal a gyomorsav ellen

Légzőgyakorlattal a gyomorsav ellen

betegségéhséggyomorreflux
0

Írta:

Az American Journal of Gastroenterology-ban megjelent friss tanulmány szerint a gyomorlégzéses gyakorlatok eredményesen csökkentették a gyomorsavat és a reflux kellemetlen tüneteit. A reflux mostanra igazi népbetegséggé vált, a fejlett ipari országokban közel a lakosság fele szenved a gyomor záróizmának nem megfelelő működésétől, amelynek hatására a gyomortartalom valamint a gyomorsav visszakerülhet a nyelőcsőbe. Ez gyomorfájdalommal, égető […]

Az American Journal of Gastroenterology-ban megjelent friss tanulmány szerint a gyomorlégzéses gyakorlatok eredményesen csökkentették a gyomorsavat és a reflux kellemetlen tüneteit. A reflux mostanra igazi népbetegséggé vált, a fejlett ipari országokban közel a lakosság fele szenved a gyomor záróizmának nem megfelelő működésétől, amelynek hatására a gyomortartalom valamint a gyomorsav visszakerülhet a nyelőcsőbe. Ez gyomorfájdalommal, égető érzéssel jár együtt, amely az idő előrehaladtával és a kezelés elmaradásával egyre súlyosabbá válhat.

A fent említett, tizenkilenc, enyhe refluxtól szenvedő felnőtt bevonásával készült kutatás résztvevői a légzéstechnikák elvégzése után nemcsak a tünetek enyhüléséről számoltak be, de elmondásuk szerint savlekötő gyógyszereikre is ritkább esetben volt szükség. A gyomorlégzés abban segíthet a refluxosoknak, hogy a gyakorlatok által megerősödnek a has-, valamint rekeszizmaik, amely által a gyomorsav nem kerül vissza a nyelőcsőbe, mondta Dr. Karl Martin Hoffmann, a kutatás egyik rangidős professzora. Hogy a módszer széles körben megoldást jelenthet-e, egyelőre nem lehet tudni, de ha igen, az nagy előrelépés volna, hiszen a gyógyszerekkel szemben itt nem kell mellékhatásokkal számolni.

legzes2.jpg ()Már napi fél óra rekeszizom torna is elég

A résztvevők reprezentálták az átlag refluxosokat, hiszen a tizenkilenc nő és férfi állapota nem volt túlzottan súlyos, vagyis nyelőcsövük még nem károsodott, viszont tüneteik elég kellemetlenek voltak ahhoz, hogy megkeserítsék mindennapjaikat, ezért rendszeresen szedtek savlekötő gyógyszereket. A grazi orvosi egyetemen végzett kutatás során két csoportra osztották a résztvevőket, míg a kontrollcsoport nem csinált semmit, a másik csoport egy fizikoterapeutától tanult hasi légzéstechnikát ismételgetett minden nap, harminc percen keresztül. Az orrukon keresztül egy katétert vezettek be egészen a nyelőcsövükig, hogy meg tudják mérni a visszaáramló gyomorsav mennyiségét. Egy hónap elteltével a légzést végző csoport tagjai már mérhető eredményeket értek el, csökkent a sav mennyisége, és az érintettek életminőségbeli javulásról is beszámoltak.

Kilenc hónap után pedig a heti gyógyszeradag mennyiségét is mintegy negyedével csökkentették. Tény, hogy a napi fél órás gyakorlat türelmet és kitartást igényel, mivel bármilyen más izomhoz hasonlóan, a rekeszizom megerősödéséhez is némi időre van szükség. A kísérleti alanyok egyharmada idővel abbahagyta a gyakorlatokat, részben időhiány, részben lustaság miatt, de volt, aki visszatért a gyógyszerekhez. „Ez a metódus nem a legegyszerűbb módja a reflux legyőzésének. A gyógyszeres kezelés nagyon hatásos, és eredményt is könnyebben lehet elérni vele. Olyan társadalomban élünk, amelyben az emberek azonnali eredményeket akarnak” – ismerte be a Reutersnek Dr. Hoffmann. A természetes módszerek híveinek azonban feltétlen ajánlatos kipróbálni ezt az újdonságot, továbbá nem árt megszabadulni a súlyfeleslegtől, valamint felhagyni a dohányzással.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X