Főoldal > EGÉSZSÉG > Meglepő tények a tesztoszteronról

Meglepő tények a tesztoszteronról

hormontesztoszteron
0

Írta:

A ciciket növeszti, de a nemi szerveket zsugorítja A tesztoszteront szedő sportolóknál előfordulhat, hogy míg a herék mérete csökken, mellük növekedésnek indul. Nőknél a férfi hormonok mélyebb hangot, megnagyobbodott csiklót, hajhullást és az arcszőrzet erősödését okozhatják. A túlzásba vitt hormonkezelés mindkét nem esetében akne kialakulásával, agresszív viselkedéssel és hangulatingadozással járhat. Az orvosi felügyelet alatt végzett, […]

A ciciket növeszti, de a nemi szerveket zsugorítja

A tesztoszteront szedő sportolóknál előfordulhat, hogy míg a herék mérete csökken, mellük növekedésnek indul. Nőknél a férfi hormonok mélyebb hangot, megnagyobbodott csiklót, hajhullást és az arcszőrzet erősödését okozhatják. A túlzásba vitt hormonkezelés mindkét nem esetében akne kialakulásával, agresszív viselkedéssel és hangulatingadozással járhat. Az orvosi felügyelet alatt végzett, indokolt kúrák azonban ritkán okoznak ilyen drasztikus mellékhatásokat.

A túl sok tesztoszteron pusztítja az agysejteket

Bár a tesztoszteron agysejtekre gyakorolt hatását vizsgáló kutatások még korai szakaszban vannak, a Yale orvoscsoportja arra a megállapításra jutott, hogy a magas tesztoszteron szintnek kitett agysejtek gyakrabban semmisülnek meg, mint egy normálisan működő szervezetben. Az aptopisnak nevezett mechanizmus lényegében az agysejtek öngyilkosságát takarja, amely normális esetben annak érdekében megy végbe, hogy a szervezet kilökje a rákos, vagy más abnormális sejteket. A magas tesztoszteron szint hatására bekövetkező aptopis azonban nem az előbbihez hasonló jótékony, hanem egy igen káros és pusztító folyamat.

A győzelem növeli a tesztoszteron szintet

Mindegy, hogy birkózás vagy sakk döntőjét szurkolja végig egy férfi, tesztoszteron-szintje biztos, hogy megugrik, csakúgy, mint a küzdelemben résztvevő sportolóké is (sőt, a rajongók tesztoszteronja állítólag tükrözi a sportolókét). A Brazília és Olaszország közti vb-döntő alatt 21 szurkolót vizsgáltak meg, majd a meccs végén megállapították, hogy a győztes braziloknak szurkolók tesztoszteron szintje megemelkedett, a vesztes olaszoknak szurkolóké pedig lecsökkent.

tesztoszteron2.jpg ()

A fiatalság forrása?

Nagyszerű volna, ha az izmok nagysága, az erő vagy a szexuális étvágy egy tesztoszteron kúrával visszaállítható volna, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Egyelőre még nem tisztázott, hogy egy ilyen terápia vajon a 65 év körüli férfiakra is kedvező hatással volna-e, tekintve, hogy tesztoszteron-szintjük értéke ebben a korban még normális. Azoknak viszont, aki szervezetében kifejezetten alacsony a férfihormon mértéke, egy kezelés valóban a libidó, valamint az izomtömeg növekedésével járhat együtt.

A mutatóujj és gyűrűsujj nagysága árulkodó

A férfiaknak általában rövidebb a mutatóujja, mint a gyűrűsujja, míg a nőknél a különbség mértéke szinte elenyésző.  Minél magasabb a születést megelőző magzati időszakban az egyén tesztoszteron szintje, annál kisebb a gyűrűsujj és mutatóujj közötti különbség a jobb kézen, legalábbis ezt állítják a legfrissebb kutatások, amelyet más ötujjú emlősöknél is elvégeztek. Egy brit tanulmány szerint a legkisebb mutatóujj-gyűrűsujj aránnyal rendelkező férfiak voltak a legjobb üzletemberek a történelem során.

A zsír csökkenti a tesztoszteron-szintet

Az elhízott férfiak szervezetében kevesebb tesztoszteron termelődik, mint a vékonyabbaknál, bár az egyelőre nem világos, hogy miért. Dr. Adrian Dobs szerint az egyik lehetséges ok az, hogy a túlsúlyos állapot elősegíti a gyulladások kialakulását a szervezetben, a gyulladás pedig alacsony tesztoszteronszintézissel jár együtt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X