Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit mutat a nyelved?

Mit mutat a nyelved?

egészségnyelv
0

Írta: and

Normális esetben, ha egészségünkkel minden rendben van, akkor nyelvünk rózsaszínű, felületén az ízlelő bimbók kissé élénkebb színűek. Azonban ha valami probléma lép fel szervezetünkben, nyelvük azonnal jelzést ad. A rajta keletkező elváltozások nagyon sok mindent mutathat számunkra. Sötét, fehéres réteg Sokszor emésztési zavarokkal hozzák összefüggésbe a jelenséget, azonban a legtöbbször nagyon ártalmatlan dologról van szó. […]

Normális esetben, ha egészségünkkel minden rendben van, akkor nyelvünk rózsaszínű, felületén az ízlelő bimbók kissé élénkebb színűek. Azonban ha valami probléma lép fel szervezetünkben, nyelvük azonnal jelzést ad. A rajta keletkező elváltozások nagyon sok mindent mutathat számunkra.

Sötét, fehéres réteg

Sokszor emésztési zavarokkal hozzák összefüggésbe a jelenséget, azonban a legtöbbször nagyon ártalmatlan dologról van szó. Általában akkor fordul elő, ha kevés folyadékot fogyasztunk, nagyon magas a hőmérséklet, vagy erős fizikai munkát végzünk. Ilyekor kevesebbet nyelünk, így nyelvünk hozzátapad a szájpadláshoz, és ledörzsöli felső rétegét, ami vékony bevonatot képez a nyelven. Mindenképpen pótolni kell az elveszett folyadékmennyiséget.

Kifehéredés, kellemetlen égő érzés

Ha a nyelv kifehéredik, azt emésztési zavar, gyomorhurut, gyomorfekély, vagy májprobléma is okozhatja, azonban ha a fehérséghez égő érzés is társul, akkor valószínűleg bakteriális vagy gombás fertőzésről van szó. Ilyenkor gyakran kipirosodás is jelentkezik és apró hólyagok is feltűnhetnek a nyelv szélén.

nyelv2.jpg ()Sárgás színű bevonat

A nyelv közepén vastagabban jelentkező sárgásfehér bevonat, amihez szájszárazság is társul, általában emésztési nehézségeket, felfúvódást, teltségérzetet jelez. Az elváltozás sokszor a gyomor- és bélrendszer gyulladásos megbetegedéseit mutatja. Szintén okozhatja kiszáradás, vagy magas láz is.

Vörösség és apró fehér pöttyök

Ha a nyelv vörös és irritált, fájdalommal jár ha hozzáérnek a fogak, és a szájban apró, fehér színű pöttyök jelennek meg mindenhol, akkor nagy valószínűséggel valamilyen gombafertőzésről van szó. Rendkívül kellemetlen probléma, amit az erre a célra megfelelő szájfertőtlenítő készítményekkel lehet megfelelően kezelni.

Narancsvörös szín, sima felszín

Elsősorban a száj nyálkahártyájának a gyulladására jellemző tünetek. Leggyakrabban akkor jelentkeznek, ha hosszabb ideig antibiotikumot kell szedni valamilyen betegség miatt. A probléma kezelése nagyon egyszerű. Mindössze annyit kell tenned, hogy megfelelő táplálkozással, tejtermékek és vitaminok fogyasztásával rendbehozod a bélflórát.

Bíborvörös szín

A vöröses színű nyelv legtöbbször az íny és a száj általános gyulladásának tünete. A gyulladás mértékétől függően szükség lehet gyógyszeres kezelésre, de enyhébb esetben elég lehet egy erős vitaminkúra is a szervezete erősítésére.

Vörös pöttyök, szürkésfehér csipkés széllel

Ez a tünet nem okoz különösebb más, kellemetlen tünetet. Általában valamilyen jóindulatú gyulladás okozza, aminek okát nem ismerjük. Legtöbbször maguktól elmúlnak a foltok és a csipkés szél, így nem érdemes semmilyen kezelést folytatni.

Duzzadt ízlelőbimbók

A vörösen pöttyös duzzadt nyelv sok fertőző betegséggel jár együtt. Legtöbbször a fertőzés kiváltotta láz kísérő tünete. Nincs mit tenni ellene, a betegség megszűnésekor a nyelv magától visszanyeri normális állapotát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X