Főoldal > EGÉSZSÉG > 5+1 ok, amiért érdemes a füstmentes életet választani

5+1 ok, amiért érdemes a füstmentes életet választani

cigidohányzás
0

Írta: and

1. Anélkül tudsz felállni a fotelből vagy felrohanni a lépcsőn, hogy kifulladnál, hiszen a  tüdőd, ahogy lassan megszabadul a lerakódott kátránytól, nagyobb kapacitással üzemel majd. 2. Finomodik a szaglásod és az ízlelésed. Nem csak az ételek esnek majd jobban, de már azt is messziről megérzed, ha a barátod, aki állítása szerint sosem dohányzik, suttyomban rágyújtott. […]

1. Anélkül tudsz felállni a fotelből vagy felrohanni a lépcsőn, hogy kifulladnál, hiszen a  tüdőd, ahogy lassan megszabadul a lerakódott kátránytól, nagyobb kapacitással üzemel majd.

2. Finomodik a szaglásod és az ízlelésed. Nem csak az ételek esnek majd jobban, de már azt is messziről megérzed, ha a barátod, aki állítása szerint sosem dohányzik, suttyomban rágyújtott.

3. A végtagjaid, főleg az ujjaid – az érszűkület megszűnésével – újra melegek lesznek.

4. Ha potenciazavaraid voltak, és nem szervi eredetűek, szinte biztosan fellélegezhetsz: a dohányzás ugyanis a szexuális teljesítőképességet is rontja.

5. A bőröd lassabban öregszik majd, rugalmasabb marad, a szíved, a tüdőd, a gyomrod és a bélrendszered, na és persze, a szád meg a torkod is jóval kisebb rombolásnak lesz kitéve – újabb komoly lépés a későbbi súlyos, gyakran gyógyíthatatlan megbetegedések elkerülése felé.

+1 Kiszámoltad már, mennyit spórolnál havonta, ha nem cigarettára költenéd a pénzed?

Ezek mellett persze, igen sokat nyom a latba a mérleg ezen oldalán az is, hogy elkerülheted a dohányzás okozta súlyos betegségek kialakulását. (Hajhullás, szürkehályog, bőr-, tüdőrák, fogszuvasodás, tüdőtágulás, csontritkulás, szívbetegség, gyomorfekély, elszíneződött ujjak, eldeformálódott hímivarsejtek, pikkelysömör stb.)

dohany2.jpg ()5+1 mankó, ami segíthet a leszokásban

1.    Ne dönts, és főleg ne vágj bele elhamarkodottan! Ne úgy tedd le a cigit, hogy kész, ez volt az utolsó, hanem tervezz előre! Segít felkészülni, összeszedni az akaraterőd, megszervezni az életed, mert muszáj lesz sok mindenen változtatnod, akár tetszik, akár nem.

2.    Ha téged az motivál, hogy mások mit gondolnak rólad, oszd meg velük, mit tervezel. Legalább a szégyenérzet, a bukás, a sikertelenség mások előtti vállalása visszatart majd egy kicsit attól, hogy feladd.

3.    Használj nikotintapaszt vagy nikotin tartalmú rágógumit, de a háziorvosod gyógyszerekkel kapcsolatban is adhat tanácsot. Vény nélkül is kapható a gyógyszertárakban. Mivel ezekből kellő mennyiségű nikotin jut a szervezetedbe, egyszerűen nem esik majd jól a cigi – olyan érzésed lesz, ha rágyújtasz, mintha „túlszívtad” volna magad.

4.    Nem rossz megoldás kerülni az olyan szituációkat, amik korábban dohányzásra ösztönöztek. Füstös kiskocsmák, kizárólag dohányosokból álló baráti társaság, reggeli kávé és hasonlók hanyagolása közelebb visz a célodhoz.

5.    Sportolj! Egyrészt segít megelőzni a túlzott mértékű hízást, másrészt legalább addig eltereli a figyelmed, amíg edzel. Egyébként meg sikerélményt ad, amit nyugodtan írhatsz az akaraterőd számlájára. Légy büszke magadra!

+1 Vezethetsz naplót, vagy indíthatsz valamiféle számlálót is: mérd, mennyi ideje nem gyújtottál rá. Hidd el, ez is segíthet, ugyanis kiválóan ösztönöz a leszokásban.

Wellness Cafe tipp: Ha leszoksz a dohányzásról, még jobban figyelj a testsúlyodra, mert a leszokással nő az éhségérzet, ezért könnyebben felszaladhatnak a kilók. Ne lepődj meg azon sem, ha egy ideig ingerültebb leszel, vagy nehezebben megy az alvás és többet fáj a fejed. Ezek is szokásos tünetek, de a cél érdekében megéri túlesni rajtuk.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X